Siófok  16.6  •  4.5 kn       

Keszthely  13.9  •  0 kn       

Balatonfüred  17.4  •  5.2 kn       

Balatonboglár  17.8  •  3.4 kn       

Orfű  15  •  3 kn       

Velencei-tó  17.7  •  4.7 kn       

Tiszafüred  15.1  •  6 kn       

Mályi-tó  19  •  2.9 kn       

2024. április 14., vasárnap

12 milliárdot költenének a Balaton szabályozására

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A 2020-ig tartó európai uniós fejlesztési ciklusban 12 milliárd forintos keretösszeget terveznek elkülöníteni uniós forrásból a Balaton vízleeresztő képességének javítására - hangzott el a legutóbbi Balaton Fejlesztési Tanács ülésén.

12 milliárdot költenének a Balaton szabályozására

Egy 300 millió forintos előkészítő pályázatban határozzák meg a Balaton megfelelő üzemeltetéséhez elengedhetetlenül fontos fejlesztések prioritásait - a meghatározott célok megvalósítását szolgálja majd a 12 milliárdos keretösszeg.

Az előkészítés felmérései érintik majd a Sió-csatornán és Sió-zsilipen kívül a magas vízálláskor veszélyeztetett tóparti településeket is, de elsődlegesen a Sióra koncentrálnak, hiszen ott már halaszthatatlanná váltak a fejlesztések.

2014-ben átlagon felüli őszi csapadék hullott a Balaton vízgyűjtőjére, amely olyan intenzitással érkezett, hogy a tó vízszintje rendkívüli módon megemelkedett, a Sió pedig még most sem képes ezt a nagy mennyiségű csapadékot levezetni. Balaton magas vízállása nagy vízkár- és belvízproblémákat idézett elő a tó déli partján. Az ehhez hasonló szélsőséges hidrometeorológiai helyzetek kezelésére meg kell találni a megoldást - hangzott el az ülésen.

A tóparti önkormányzatok támogathatónak tartják, hogy a Balaton vízszintjét tartósan megemeljék a korábbi 110 centiméteres üzemi maximumról 120 centiméterre, de csak akkor, ha ehhez megépülnek a szükséges partvédőművek.

DN Bajnokság a láthatáron Előző

DN Bajnokság a láthatáron

Balatonra úsztatták Beatrixet Következő

Balatonra úsztatták Beatrixet