Siófok  31.1  •  6.6 kn       

Keszthely  29.9  •  7 kn       

Balatonfüred  30.8  •  2.6 kn       

Balatonboglár  31.1  •  6.2 kn       

Orfű  34  •  2 kn       

Velencei-tó  35.7  •  10.3 kn       

Tiszafüred  36.3  •  7.9 kn       

Mályi-tó  32.9  •  1.4 kn       

2024. július 14., vasárnap

Balatonszemes, végállomás!

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Hétvégén a tizedik futammal a végéhez érnek a Bahart Regatta 2014-es szezonjának küzdelmei, szombat délutánra eldől, kik végeznek az összetett pontverseny élén.

Balatonszemes, végállomás!

Csaknem egy hónappal ezelőtt Szigligeten – némileg rendhagyó módon - egy túra- és két pályafutamon állt rajthoz a 75 hajót számláló mezőny, így az előrehozott fordulónak köszönhetően a pályaversenyek összesített végeredménye már akkor megszületett.

A szombati nap első programja a „szokásos” túraverseny volt, a 11 órás rajtot 6-7 csomós, keleti szél fogadta. Mivel az első pályajel Balatongyörökön volt, a mezőny nagyon látványos spinakkeres rajtot vehetett, majd a hátszelezést egy taktikus hosszú cirkáló szakasz követte. Mivel a szélerő időközben alig négy csomósra csökkent, Dániel Gábor, a verseny vezetője pályarövidítést rendelt el és Szigligeten befuttatta a túraversenyt.

Szerencsére viszont a szél nem csökkent tovább, így az előzetes terveknek megfelelően délután négy órakor elrajtolhatott az előrehozott pályafutam is

Másnap az időjárás igazán trükkös körülményeket teremtett, a reggel kilenckor még 8-10 csomós északi szél fokozatosan tendált kelet felé, olyannyira, hogy déli irányig végül meg sem állt. A pályaverseny felénél egy zivatarfelhő borzolta tovább a kedélyeket, a szél pedig ezúttal már nyugati irányból fújt, majd végül kis időre leállt. A versenyt végül egy stabil, 12-16 csomós keleti szél „mentette meg”, amely innentől kezdve a verseny végéig kitartott. Korábbi beszámolóinkban is említettük, hogy a szél az idei esztendőben nagyon kegyes volt a Bahart Regatta mezőnyéhez, valamennyi korábbi hétvégén igazán erős szeles futamok voltak. Szigligeten becsúszott ugyan egy gyenge szeles hétvége, de néha ilyennek is kell lennie.

A balatonszemesi záróforduló előtt tehát már ismert a pályaversenyek összetett végeredménye, az összesített végeredmény azonban még bőven tartogathat izgalmakat.

Yardstick I osztályban a 8one, Obsession, Lábad-X triumvirátus tagjait 3 pont választja el egymástól, de hiba lenne nem figyelni a negyedik helyen álló Kepire, akik még szintén lőtávolban vannak, öt pontra a dobogótól.

Yardstick II osztályban minden valószínűség szerint az Avanti, Pilsner Úr és Éva hármas osztozik majd a dobogón, de egy kiugróan jó eredménnyel a széria korábbi győztese, a Dolce Vita is beleszólhat a helyezések alakulásába.

Csodának kéne történnie ahhoz, hogy a yardstick III osztály versenyét ne a Süvölvény és a Hablaty kettős párbaja döntse el, a két hajó tetemes fölénnyel vezeti a pontversenyt. A dobogó legalsó fokáért a Penny, a Catullus Maximus és a Csibor van még versenyben, az őket elválasztó 5 pont ledolgozása egyik csapat számára sem tűnik lehetetlen feladatnak.

A szervezők reményei szerint a 2014-es Bahart Regatta utolsó futamán is népes mezőny gyűlik majd össze Balatonszemesen, és az idei szezon eddigi izgalmas futamaihoz hasonló élvezetes viadalra kerül majd sor szombaton.

Lendületes kezdés Előző

Lendületes kezdés

Egy futam a második versenynapon Következő

Egy futam a második versenynapon