Siófok  19.4  •  19.4 kn       

Keszthely  19.3  •  17 kn       

Balatonfüred  19  •  19.4 kn       

Balatonboglár  19.4  •  19.6 kn       

Orfű  19  •  10 kn       

Velencei-tó  18.5  •  16.8 kn       

Tiszafüred  18.2  •  13 kn       

Mályi-tó  13.5  •  13 kn       

2024. március 29., péntek

Visszatekintés a Yardstick Trophy idei szezonjára

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A hagyományokhoz hűen idén is november első hétvégéjén a Dér Kupával ért véget a Yardstick Trophy Nagyhajós Kupasorozat szezonja. A csaknem hat hónapon átívelő sorozat 2013-ban idén 10 állomással várta a versenyzőket.

Visszatekintés a Yardstick Trophy idei szezonjára

Immáron negyedik éve került kiírásra a Somogy Megyei Vitorlás Szövetség (SMVSZ) és tagegyesületei koordinálásában a Yardstick Trophy (YST), amely 2012 óta hivatalos Yardstick Flottabajnokság is egyben. A sorozat négy éve tartó sikere is jól példázza, hogy hazánkban cseppet sem csökken a yardstick rendszerű versenyzés népszerűsége.

A kiíró SMVSZ a versenynaptár összeállításánál az idei évben is törekedett arra, hogy Kenesétől Keszthelyig komoly hagyományokkal rendelkező, tradicionális versenyek alkossák a bajnokságot. Új helyszínnel is bővült a sorozat, hiszen 2013-ban először volt a pontverseny része a TVSK őszi versenye, a badacsonyi Szüreti Regatta.

A bajnokság Pünkösd vasárnapján vette hivatalosan kezdetét, az előző évhez hasonlóan ezúttal is a Pünkösdi Regatta középső napja számított bele a pontversenybe. Júniusban kétszer is Fonyód volt a házigazda, előbb a Joker-Termoplusz Kupa, majd a Kormorán Kupa látta vendégül a mezőnyt. A júliusi szünet után augusztus első hétvégéjén Balatonbogláron az International Kupával folytatódott a sorozat, majd harmadjára is Fonyód következett, ezúttal a Pálos István Emlékversennyel. Sok idő a pihenésre ezután sem maradt, hiszen egy héttel később már Kenesén az Alkotmány Kupán dörrent el a startpisztoly. Az őszt a Szigligeti Kupa nyitotta az első szeptemberi hétvégén, két héttel később pedig az új állomás, a Szüreti Regatta várta a versenyzőket. Szeptember utolsó hétvégéje évek óta egyet jelent az Unitef Kupával, nem volt ez másként idén sem, az évadzárót megelőző hosszú szünetre a földvári versennyel készültek a versenyzők. A hagyományoknak megfelelően a bajnokságot ezúttal is Kenesén a Dér Kupával zárta a mezőny, ahol rekordszámú, 81 hajós mezőny búcsúztatta az évet.

A 2013-as esztendőben átalakításra került a pontozási rendszer is. Egyrészről a versenyeket a korábbi évek tapasztalatai alapján az indulók száma szerint súlyozva három csoportra osztották a szervezők, majd ennek megfelelő szorzószám alkalmazásával kerületek a versenyen elért pontok kiszámításra. A másik pontversenyt érintő változás a bónuszpont rendszer átalakítása volt, amely idén minden korábbinál jobban díjazta a rendszeres indulókat. Mindkét változtatás pozitív fogadtatásban részesült, hiszen egyrészről elmosódtak a különböző versenyeken szerezhető pontok közötti látványos különbségek, másrészről több fordulón való részvétellel már komoly lépéselőnyre tehetett szert egy-egy egység.

2013-ban 419 hajó állt rajthoz a YST fordulóin, ami átlagát tekintve fejlődés a 2012-es számhoz viszonyítva, amikor 432 hajó vett részt 11 versenyen. A legnagyobb mezőnyt ezúttal is a Yardstick I osztály vonultatta fel, 204 indulóval. A bajnoki címet a Sleepwalker 2.0 NAU370-es nyerte el, megelőzve az egész évben csak egyetlen futamot mulasztó Márta Máriát. A bronzérmet egy másik 370-es Nautic, az Evolution szerezte meg. Az első hatba még az Obsession, a Péter Pál és a Bettus tudott beférni.

Yardstick II-ben szinte az utolsó fordulóig nyitott volt a küzdelem, melyből végül a 2012-ben „még csak” ezüstérmes Pacsirta került ki győztesen. Mögöttük végzett a dobogón, a szezon minden versenyén rajthoz álló Kisvacak csapata, valamint a remek szezont futó Hobo. A negyedik helytől a Marlin, Tatus, Kerecsen II trió követi az élbolyt. A Yardstick II. osztály kiegyensúlyozottságáról sokat elárul, hogy a második és negyedik helyezetteket mindössze 5 pont választja el egymástól.

A legkisebb hajóosztályban Patience végzett az élen, megelőzve a Concertot és a 2012-es kiírás győztesét a Catullus Maximust. Az első hatot a Dudu, Hepp és Bolygó egységi zárják.

A korábbi évekhez hasonlóan a díjak átadására a következő szezon első versenyén kerül majd sor, ünnepélyes keretek között. A jövő évi versenyidőpontok véglegesítését követően már megkezdődtek az egyeztetések a 2014-es versenynaptár összeállítását illetően, így várhatóan hamarosan erről is beszámolhatunk.

Gerendy Zoltán a BYC új elnöke Előző

Gerendy Zoltán a BYC új elnöke

Érdi Mári ezüstérmes lett a Byte női Európa-bajnokságon Következő

Érdi Mári ezüstérmes lett a Byte női Európa-bajnokságon