Siófok  11.6  •  4.7 kn       

Keszthely  6.9  •  2 kn       

Balatonfüred  11.3  •  3.9 kn       

Balatonboglár  11.6  •  6.4 kn       

Orfű  •  3 kn       

Velencei-tó  6.6  •  3.6 kn       

Tiszafüred  8.2  •  9.4 kn       

Mályi-tó  5.6  •  7.8 kn       

2024. március 29., péntek

Korszakzáró Kékszalag

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Július 25-én, csütörtökön új névadó szponzor, a Laptop.hu támogatásával, 45. alkalommal rajtol Balatonfüreden Európa legrégebbi és leghosszabb pályán futott tókerülő vitorlás versenye, a Kékszalag.

Korszakzáró Kékszalag

Várhatóan 600 hajó fedélzetén több mint háromezer vitorlázó versenyez majd a légvonalban 145 kilométeres pályán. A Kékszalaggal párhuzamosan a Laptop.hu a versenyhez kapcsolódó internetes játékot is hirdet I. Online Kékszalag Lenovo Nagydíj néven. 

A nagy tókerülőt megelőző napon, immár hagyományosan az utánpótlás-versenyzők futnak különleges, számukra egyedülálló túraversenyt Balatonfüred és Tihany között. A 6. Windows Kékpántlikán 80-100 hajó részvétele várható. A fiatalok Optimist, Cadet, Laser 4.7, Laser Radial és 420 hajóosztályban versenyeznek.

45. Kékszalag Laptop.hu Nagydíj  –  Korszakzáró verseny 
Különleges az idei tókerülő. A 45. Kékszalag Laptop.hu Nagydíj az utolsó olyan balatoni tókerülő lesz, amelyen tilos a többtestű vitorlás hajók részvétele. A Magyar Vitorlás Szövetség Elnökségének négy évvel ezelőtt hozott határozata fokozatosan lebontja a részvételi korlátokat, így 2014-től bármilyen 25 négyzetméternél nagyobb alap vitorlafelülettel bíró vitorlás hajóval lehet versenyezni.

Európa legrégebbi tókerülő versenye 1934-ben születet a Hungária Yacht Club progresszív vitorlázóinak kezdeményezésére.  A második világháborút követő páratlan években kétévente került sorra, egészen 2001-ig. A kilencvenes évek végéig rengeteg korlátozás épült be az eredetileg nyílt verseny szabályaiba. Akkortájt pár évig teljes tókerülőként futott Fehér Szalag versenyeken rajthoz állhattak, és sikert arattak a kor legmodernebb versenyhajói. 

Amikor az ezredfordulón az MVSZ a Kékszalag évenkénti megrendezését határozta el, a kérdésről dúló viták salamoni megoldásaként a páratlan évekre az akkori szabályokkal korlátozott versenyt, míg a páros évekre a Fehér Szalagon bevált nyílt versenyt írt ki. Azóta az idő, a hajótervezés és hajóépítés dinamikus fejlődése, a nyílt versenyek iránt fokozódó nemzetközi érdeklődés, és a résztvevők számának növekedése, felülértékelte ennek a döntésnek a létjogosultságát. Ezért a Magyar Vitorlás Szövetség ötéves moratóriummal, a korlátozott Kékszalagok fokozatos megszüntetését határozta el. Ez az idő jár le, így kerül most még utoljára sor olyan Kékszalagra, melyen nem indulhatnak például többtestű vagy trapézos hajók. 

2014-től a Kékszalag az 1934-es kiírás szellemében, újra olyan távolsági verseny lesz, amely minden vitorlázónak nemes kihívás, nagy feladat, illetve a hajóosztályokban elérhető győzelem mellett, a konstruktőröket és a vállalkozó szellemű versenyzőket, az abszolút győzelem elérésének lehetőségével is motiválja.   

Ám idén még kizárólagosan az egytestű, hagyományos vitorlásoké a terep. Számukra is léteznek még tiltások, így tilos a trapéz, a trapézkeret, megkötések vannak a hajótest formájában stb. Jövőre ezek a korlátozások is eltűnnek.

A 45. Kékszalag Laptop.hu Nagydíj esélyesei

Mivel a jövő évi Kékszalagon az egytestű hajók feltehetően már nem lesznek esélyesek az abszolút győzelemre, így az idei egyetlen lehetőségre valószínűleg senki sem rukkol elő valamilyen meglepetést jelentő újdonsággal. Várhatóan a győztes, a már ismert gyors hajók valamelyike lesz.

A verseny nagy esélyese a tízszeres Kékszalag-győztes Litkey Farkas és csapata, akik újra jól bevált hajójukkal, a Lisával vitorláznak. 

Bár az abszolút győzelem megszerzése érdekében épített új hajó megjelénésére nincs sok esély, a Lisának akadnak komoly kihívói. Elsősorban az idei versenyhez a Liberából a szabályoknak megfelelően átalakított, Király Zsolt vezette Raffica, illetve Rauschenberger Miklós kormányzásával a Principessa lehet a legveszélyesebb ellenfelük. 

A Raffica – igaz Liberaként trapézzal és kerettel szerelve – kitűnően szerepelt két nagy európai tókerülő versenyen. A Boden-tavi Rund umon, és a Genfi-tavi Bol d’Or-on is elsők lettek az egytestű hajók között.  

A Principessa már átalakított, a Kékszalag szabályainak megfelelőre építve, mindvégig a Lisa előtt vitorlázva, szoros versenyben megnyerte a Fehér Szalagot, a Balaton keleti medencéjét kerülő versenyt.

Erős szélben számolni kell a Nautic műhelyben született Avatarral, Soponyai Géza csapatával is.

A 45. Kékszalag Laptop.hu Nagydíjon kiemelt figyelmet kaphatnak a múlt század első felében épült klasszikus szépségek. Elsősorban a legnagyobbak, az európai vizeken is kuriózumnak számító három 75-ös Cirkáló. Az 57 éven át Kékszalag időrekordot tartó Nemere II, a Sirocco és a Lillafüred. Bár testvérhajóként mindhárman a negyvenes években születtek a Balatonfüredi Hajógyárban, hányattatott sorsuk miatt csak tavaly versenyezhettek először egymás ellen. Mellettük várhatóan jelentős lesz a 22-es, a 30-as és a 40-es Cirkálók, az Európa 30-asok és Ötvenes cirkálók mezőnye, de akadnak egyedi építésű, osztályba nem sorolt, a múlt század első felének hangulatát idéző szép hajók is.

Ott lesz természetesen a mezőnyben a Balaton legöregebb vitorlása, a 117 éves Kishamis is, amely júniusban a Csillagtúra versenyen aratott győzelmével igazolta örökifjú voltát. 

Az abszolút győzelemre csak néhány hajó esélyes, ám emellett 26 hajóosztályban hirdetnek győztest a kétnapos verseny végén. Tehát gyakorlatilag bármilyen egytestű vitorlás típussal érdemes részt venni, és a hasonló hajókkal vitorlázókkal jót mérkőzni a pályán. 

A Kékszalag abszolút szépségét pedig a testreszabott kihívás jelenti. Ezen a versenyen mindenki megtalálhatja a maga felkészültségének és lehetőségeinek megfelelő kihívást a profi versenyzőtől az első tókerülésére vállalkozó amatőrig. Minden résztvevő, a számára legmegfelelőbb arányban vegyítheti magának a versenyt, a kalandot és az aktív kikapcsolódást, a csütörtök reggel 9 órai rajttól szombat reggel 9 óráig, az utolsó lehetséges célbafutás idejéig. 

Parti programok
A vízi versenyhez számos érdekes parti program kapcsolódik Balatonfüreden és a tókörnyéki településeken, szórakozást kínálva a Kékszalagot a partról figyelemmel kísérőknek. Kiemelkedő esemény a VinCe Balaton.

Celeb vendégek
A 45. Kékszalag Laptop.hu Nagydíjra a szervezők nem tervezik celebek meghívását. Ugyanakkor, az elmúlt években számos híres ember meghívottként megismerkedett a vitorlázással, és olyannyira kedvet kapott ehhez a sporthoz, hogy sokukat megtalálni majd a hajók fedélzetén, benevezett versenyzőként.

A vízi eseményekről egész napos élő közvetítéssel jelentkezik a Sport Klub televíziós csatorna. Továbbá magyar és angol nyelvű online közvetítés lesz a usetream-en.

1. Online Kékszalag Lenovo Nagydíj
Emellett idén először a verseny névadó szponzora, a Laptop.hu egy egyedi internetes játékkal színesíti a nagy versenyt. Az I. Online Kékszalag Lenovo Nagydíjon bárki virtuális győzelemre segítheti kedvenc csapatát a Kékszalag Facebook oldalán leadott szavazatával.  

Az Online Kékszalag menete hasonlít a valós vitorlás versenyhez: a Kékszalagéval azonos virtuális pályáján zajlik, résztvevői a valós versenyre nevezett csapatok, és szintén 48 óra áll a hajók rendelkezésre a Balaton megkerülésére. Ám itt a hajókat nem a szél hajtja előre, hanem az interneten leadott szavazatok segítségével haladnak a cél felé. Amelyik hajó a legtöbb szavazatott kapja, az fog a leghamarabb a célba érni, és lesz a győztes. A siker kulcsa lehet egy népszerű, tetszetős hajó, egy nagy rajongó táborral rendelkező legénység, és aktivitásuk a játék megosztásában, de a hajók jutalom vitorlázások felajánlásával is ösztönözhetik szavazóikat. 

Szavazni majd a valós verseny idején, tehát július 25-én reggel 9 órától, július 27-én reggel 9 óráig lehet. A győztesek a Kékszalag ünnepélyes balatonfüredi díjkiosztó ünnepségén vehetik át jutalmaikat.

VIII. Grundfos Közmű és Épületgépész Kupa Előző

VIII. Grundfos Közmű és Épületgépész Kupa

Vége a nyomasztó szélcsendes várakozásnak Következő

Vége a nyomasztó szélcsendes várakozásnak