Siófok  11.6  •  12.9 kn       

Keszthely  13.9  •  3 kn       

Balatonfüred  11.3  •  1.7 kn       

Balatonboglár  11.4  •  6.8 kn       

Orfű  13  •  7 kn       

Velencei-tó  12.1  •  9.9 kn       

Tiszafüred  13.5  •  7.5 kn       

Mályi-tó  10.7  •  8.7 kn       

2024. április 20., szombat

A fákhoz láncolják magukat a tiltakozók Balatonföldváron?

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A környezetvédelmi felügyelőség hozzájárulásának hiányában nem kapott zöld utat az építési hatóságtól a balatonföldvári nyugati strand fejlesztése.

A fákhoz láncolják magukat a tiltakozók Balatonföldváron?

A beruházó kaposvári Sevax Ingatlanberuházó Zrt. építési engedély iránti kérelmét a balatonlellei hatóság elutasította.

Közel tíz éve megy már a vita: épüljön-e vitorláskikötő kiszolgáló létesítményekkel, vagy sem a földvári „retróstrandon”? Legutóbb júniusban tartottak lakossági fórumot a témában, helyi civilek félezer aláírást gyűjtöttek a beruházás ellen, helyi népszavazás lehetősége is felvetődött, ám ezt végül a város képviselő-testülete elvetette.


Míg más hatóságok igen, a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség zajvédelmi kifogásokra hivatkozva hiánypótlásokat követően sem adta hozzájárulását a strandfejlesztéshez. Az évtizedes, szövevényes ügyben vadonatúj fejlemény, hogy egy szabadtéri színpadot is tartalmaz a Sevax Zrt. kérelméhez csatolt műszaki leírás; abból is látszik, hogy ez újdonság, mivel eddig ez ellen még soha senki nem tiltakozott. „A műszaki leírás szerint az esti kulturális és szórakoztató programok színtere a kiszélesedő sétány és az azt lezáró szabadtéri színpad – áll a környezetvédelmi hatóság elutasító indoklásában. – A színpad körülbelül 40 méterre helyezkedne el a szomszédos ingatlanon található üdülőépület védendő homlokzatától, ugyanakkor a zajvédelmi dokumentumban nem lett figyelembe véve a színpadtól származó zajkibocsátás mértéke”.

A Sevax részéről már a júniusi fórumon elhangzott: a szomszédos Fesztivál Társasház bosszúja áll a háttérben. A zrt. vezetése szerint a város elbontatta a társasház strandkerítését közcélú parti sétány kialakítása céljából, s ekkor indítottak a nem helyi lakos apartman-tulajdonosok hadjáratot a tervezett kikötő ellen, ami „becsületsértő, rágalmazó kampánnyá terebélyesedett”. A társasház képviselője ezt akkor és ott kikérte magának, durva csúsztatásnak minősítette, hozzátéve: egyszerűen azt nem akarják, hogy a strandi partszakasz kétharmadát elfoglalja a kikötő és épületmonstrumok létesüljenek.
A fórumon a Földvárért Civil Társaság nevében arra is emlékeztettek: nem csak üdülőtulajdonosok ellenzik a beruházást.

A környezetvédelmi felügyelőség egyébként nemcsak a tervezett színpaddal kapcsolatos zaj-hatásvizsgálatot hiányolta, hanem egyebek mellett kifogásolta azt is: a zajvédelmi dokumentum lényegesen alábecsüli az autóparkolók várható éjszakai forgalmát, ismerve a nyári Balaton-parti szezont, s a szabadtéri rendezvények látogatottságát. 
Holovits Huba balatonföldvári polgármester érdeklődésünkre azt mondta: nem csodálkozna, ha ez az elutasító határozat végképp elriasztaná a befektetőt a sokat támadott strandfejlesztéstől. – Ez esetben az önkormányzatnak tiszta lapot kellene nyitni és más megoldást keresni a nyugati strand rendbetételére – tekintett a jövőbe a városvezető. – Mivel a beruházó szerint élő, érvényes szerződése van az önkormányzattal, először is meg kellene állapodni vele, s legkésőbb a 2014-es nyári szezonra a nyugati strandot is a keletihez hasonló színvonalúra fejleszteni.

A Sevax Zrt. azonban nem adja fel, ez derül ki Sinka Béla vezérigazgató szavaiból: – Természetesen fellebbezünk, nevetségesnek tartjuk, hogy kazánokra és az első körben nem is tervezett szabadtéri színpadra hivatkozva utasítsák el a kérelmünket. Akkor, amikor hosszú idő óta rendszeresek a hangos szabadtéri rendezvények a területen, arról nem is beszélve, hogy ott megy el a vasút is. Úgy látszik, valóban nagyon nagy nyomás nehezedik a hatóságra...

A Sevax-féle strandfejlesztés földvári ellenzői is meglepődtek azon, hogy egy szabadtéri színpad is felbukkant most a „semmiből” – erősítette meg a vitorláskikötő ellen fellépő egyik helyi szervezet képviselője. Hozzátette: a tiltakozók továbbra is elszántak abban, hogy a nyugati strandot megmentsék a gyermekes családok számára, azaz a partszakasz teljes területén valódi strand lehessen. Ennek érdekében akár attól sem riadnak vissza, hogy a strandi fákhoz láncolják magukat...

Balaton: kis víz, kis jég Előző

Balaton: kis víz, kis jég

Detre Dia és Vadnai Benjamin lettek az év vitorlázói Következő

Detre Dia és Vadnai Benjamin lettek az év vitorlázói