Siófok  16.6  •  2 kn       

Keszthely  13.9  •  0 kn       

Balatonfüred  15.2  •  2.1 kn       

Balatonboglár  15.5  •  3.8 kn       

Orfű  15  •  3 kn       

Velencei-tó  13.4  •  1.7 kn       

Tiszafüred  13.6  •  1.4 kn       

Mályi-tó  13.8  •  2.4 kn       

2024. június 15., szombat

Az idei utolsó vitorlásverseny

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Idén már hatodik éve, hogy a balatoni vitorlásszezont november első hétvégéjén a Dér Kupa zárja, ami az elmúlt három esztendőben a Yardstick Trophy versenysorozat utolsó futama is egyben. <br>Noha az elmúlt napokban a változékony időjárás és a Balaton ag

Az idei utolsó vitorlásverseny

A VI. Presenta Dér Kupa és El Yacht Nagydíj előkészületei már pénteken megkezdődtek a versenynek otthont adó Balatonfői Yacht Clubban, hiszen az érdeklődők először ezen a napon tekinthették meg a Compass Magazin kiadásában megjelenő, a 2012-es szezon legjobb képeit tartalmazó Szélképek könyvet, illetve a Compass Magazin fotósai munkáiból összeválogatott Szélképek fotókiállítást. Bár a péntek délelőtti napsütést délutánra már felváltotta az eső és az igazi novemberi időjárás, a résztvevők nevezési kedvén ez cseppet sem látszott, hiszen péntek este 8 óráig már csaknem 30 hajó adta le nevezését a szombati versenyre.

Az indulók között visszatérő beszédtéma volt, hogy milyen időt várhatunk a szombati versenyre, de az egymásnak ellentmondó prognózisokból csupán egyetlen dolgot lehetett sejteni: eső nem lesz. Szelet viszont több forrás is ígért, olykor elég erőset is, így mindenki izgatottan várta, hogy egy igazi szeles versennyel búcsúztassák a 2012-es szezont. Nos, másnapra kiderült, nem csak eső nem volt, de szélből sem jutott túl sok a keleti medencébe.

Szombaton reggel még tovább folytatódott a nevezési roham, így a 10 órás nevezési határidőig összesen 66 hajó adta le nevezését a VI. Dér Kupára és sorakozott fel a rajtvonalhoz, hogy teljesítsék a Balatonkenese – Balatonaliga – Balatonalmádi – Balatonkenese távra kiírt pályát.

Mint Yardstick Trophy záróforduló a verseny sokak számára külön jelentőséggel is bírt, hiszen a pontversenyben még sok nyitott kérdés maradt a pozíciókat illetően, így komoly csatákra lehetett számítani. Nem csoda, ha több hajó Fonyódról, Balatonboglárról vagy Ábrahámhegyről is vállalta a több órás utat, hogy bebiztosítsák a pontversenyben elfoglalt pozíciójukat, vagy éppen javítsanak rajta.

A forduló legnagyobb lehetséges nyertesének előzetesen a Madicken számított, a YS I-esek pontversenyének éllovasai közül ugyanis csak ők álltak rajthoz, így egy kimagasló eredmény könnyedén a bajnoki címhez segítette őket.

YS II-ben már a két éllovas, a Vivace és a Pacsirta is egymásnak feszült, a legkisebb hajóosztályban, YS III-ban pedig az első négy helyezett is készen állt a mindent eldöntő ütközetre.

A rajt előtti percekben a versenyzők közösen megemlékeztek a közelmúltban elhunyt Kosztolányi Balázsról, aki Birdie nevű hajójával a Yardstick Trophy emblematikus alakja volt, és a Dér Kupát megelőzően vezette YS III-as osztály pontversenyét. A Birdie ezúttal is ott állt a rajtvonalon, Balázs gyermekei és hajóstársai talán így kívánták elbúcsúztatni a hajót, és bebiztosítani a vezető helyet a bajnokságban.

A rajtot valamennyi hajó tisztán és szabályosan teljesítette, igaz nagy kapkodásra nem is nagyon lett volna lehetőség, tekintve, hogy ekkora már teljesen elállt a szél. Már ekkor sejthető volt, hogy a teljes pálya teljesítésére nem lesz módja a mezőnynek, így a versenyrendezőség meghozta a döntést, hogy a YS I. és YS II. osztályokat Balatonalmádinál, míg a YS III. osztályokat már az Aligai bójánál befuttatja.

A mezőny élén három hajó, az Evolution, a Nelson és a Madicken hamar meglépett üldözőiktől, míg mögöttük folyamatosan próbált mindenki pozíciókat szerezni a lassan élénkülő szélben.

Az élen állók a verseny végéig őrizték pozíciójukat, így a VI. Dér Kupát leggyorsabb hajójának idén ifj Bernula János kormányzásával az Evolution bizonyult, Varga Lajos Nelsonját és a Martinyi Aladár nevével fémjelzett Madickent megelőzően. Az Evolution fölényére jellemző, hogy könnyedén behúzták a YS I. osztály első helyét is, a Soponyai Géza által kormányzott Fantom, illetve a Madicken előtt. A bronzérem a Madicken számára egyben azt is jelentette, hogy az utolsó fordulóban a pontverseny élére ugrott, megnyerve a Yardstick Trophy 2012-es kiírását az Amphitrité és a tavalyi győztes Lábad-X előtt.

Yardstick II-ben ezúttal nem az éllovasokról szólt a dobogó, hiszen Tönkő Gábor Orionja, Pál Gaszton Gé.-ja és a Kormos Gábor kormányozta Csilige foglalta el a dobogót, míg a Vivace egy ötödik, az éllovas Pacsirta pedig „csupán” egy tizenharmadik helyet tudott begyűjteni. A fonyódi Vivace-nak ugyanakkor ez is elegendő volt ahhoz, hogy pontversenyben a Pacsirta elé kerüljenek, és a tavalyi évhez hasonlóan idén is megnyerjék a bajnokságot, a Pacsirta, a Tatus és a Macska előtt. Apró érdekesség, hogy 2011-ben is ebben a sorrendben végzett ez a négy hajó a pontverseny élén.

Yardstick III-ban Molnár Gábor Topekája nem talált legyőzőre, második helyen Balázs Gábor és a Catullus Maximus végzett, míg a dobogó legalsó fokára a Dr. Kovács János és a Natalie legénysége állhatott fel. A Catullus Maximus második helyével megelőzte pontversenyben a Birdie-t, és megnyerte a pontversenyt, míg a pontverseny harmadik helyére győzelmével az YST történetében első szezonját futó Topeka léphetett fel.

A VI. Dér Kupán az El Yacht Kft. jóvoltából az Elan 310-esek külön versenyben is összemérték tudásukat, az ő „háziversenyükben” Novák Csaba irányításával a Norma végzett első helyen, megelőzve Horváth Áron kormányzásával a Revertot és a Szántó Mihály irányította Sagittát.

VI. Presenta Dér Kupa és El Yacht Nagydíjvégeredménye: http://www.yardsticktrophy.hu/eredmenyek.html

Yardstick Trophy végeredménye: http://www.yardsticktrophy.hu/pontverseny.html

Képek: http://www.compassmagazin.hu//galeriak/vi-presenta-der-kupa-es-el-yacht-nagydij.html

Videó hamarosan!

Életképes a Fonyód-Badacsony komp Előző

Életképes a Fonyód-Badacsony komp

2013. évi Versenynaptár Következő

2013. évi Versenynaptár