Siófok  33.8  •  9 kn       

Keszthely  33.7  •  10.1 kn       

Balatonfüred  33.5  •  8.9 kn       

Balatonboglár  33.8  •  8.2 kn       

Orfű  35.5  •  5.2 kn       

Velencei-tó  35.2  •  8.3 kn       

Tiszafüred  34.4  •  7.4 kn       

Mályi-tó  29.5  •  8.3 kn       

2024. július 28., vasárnap

A legutolsó bajnokság

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Október 13-14-én rendezte a Magyar Micro Magic Szövetség a hajóosztály negyedik bajnokságát. A csopaki helyszín és az időjárás előrejelzés izgalmas hétvégét sejtetett.

A legutolsó bajnokság

Előre mondom az izgalmak elmaradtak. A szélviszonyok nyomorúságos körülmények közé taszították a Micro Magic osztályban versenyző mezőnyt. Ismét egy hullámok és szél nélküli bajnokság sikeredett, ami kedélypusztító hatással volt szinte mindenkire. Sokszor érzem azt, amikor lelkendezve beszélek erről a hajóosztályról és az MM versenyzésről, hogy a vitorlázók egy része nem érti, miért hoz lázba ez a kis játékhajó. A kételkedőknek azt javaslom, jöjjön és versenyezzen egy 30 hajós mezőnyben – persze olyankor, amikor legalább egy kicsit fúj a szél –, olyanok között, akik valamennyien véresen komolyan veszik, amit csinálnak. Garantálom, megváltozik a véleménye, sőt veszélybe kerül az otthoni kosztpénz is, mert legrosszabb esetben abból fogja elsikkasztani a hajója vételárát, amivel jövőre ő is csatába száll a mini hajók egyre népesebb világában.

Visszatérve Csopakra és a bajnokságra, a megjelent 30 versenyző nem rossz szám, bár titkon reménykedtünk, hogy idén meglesz a 40 hajós mezőny és ezzel még nagyobb rangra emelkedik ez az világszerte egyre népszerűbb hajóosztály hazánkban.

Az esélylatolgatások már a szeptemberi egyméteres bajnokságon elkezdődtek. Ifj. Csóka László idén már három modellvitorlás bajnokságot megnyert a négyből, így értelemszerű volt a kérdés, meglesz e a negyedik bajnoki cím? Forrai Csaba nyert már két MM OB-t és az idei EB-n megelőzte ifj. Csóka Lászlót. Székely Antal birtokolja az MM hajóosztály legfényesebb nemzetközi eredményét, így ő is a bajnokesélyesek sorát gyarapítja. Beliczay Péter négy éve fogadkozik, hogy rávéseti a nevét az MM vándorkupára és ezt az idén a lehető legkomolyabban is gondolta.

A lebegtetett kérdésekre ifj. Csóka László gyorsan válaszokat adott a hétvégén. Magabiztos versenyzéssel győzött, kétséget sem hagyva a negyedik bajnoki cím megszerzése tekintetében. Forrai Csaba meg kellett elégedjen az ezüstéremmel. Nagy csatában Belo végül is felküzdette magát a harmadik helyre, egy hajszállal megelőzve az újoncként versenyző Országh Tibort. Székely Antal ötödik lett, a kalózos Fluck Benedek a hatodik helyen még az élmezőny küzdelmeibe is beleszólt időnként.

A második hullámot, nagy meglepetésre az orfűi, szintén újonc MM-es Kellényi István vezette, aki hetedik helyével komoly ellenfeleket utasított maga mögé. A bajnoki mezőny rangját jellemzi, hogy még a kilencedik helyen is komoly vitorlázó, vitorlás edző végzett, Dániel Gábor személyében.

A technikai megoldások tekintetében sincs szégyenkezni valónk, abszolút lépést tartunk a nagy MM nemzetek technikai megoldásaival. A Csóka Sails vitorlák megfelelnek a legmagasabb követelményeknek, felveszik a versenyt a spanyol és angol piacvezető vitorlákkal. Az itthon fejlesztett riggek szintén etalonszámba mennek és a hajóépítés tekintetében sincs szégyenkeznivalónk.

Fotók: http://www.micromagic.hu/index.php?view=category&catid=24&option=com_joomgallery&Itemid=88

Jön a Szélképek 2012 Előző

Jön a Szélképek 2012

Méder Áron mesél, fotókiállításának megnyitóján Következő

Méder Áron mesél, fotókiállításának megnyitóján