Siófok  33.8  •  9 kn       

Keszthely  33.7  •  10.1 kn       

Balatonfüred  33.5  •  8.9 kn       

Balatonboglár  33.8  •  8.2 kn       

Orfű  35.5  •  5.2 kn       

Velencei-tó  35.2  •  8.3 kn       

Tiszafüred  34.4  •  7.4 kn       

Mályi-tó  29.5  •  8.3 kn       

2024. július 28., vasárnap

Gatyába ráznák a Balaton környékét

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Nagy tervek vannak a Balatoni Fejlesztési Tanácsnál, vonzóbbá tennék az egész tó környékét. De mi lesz vajon a nádasokkal?

Gatyába ráznák a Balaton környékét

Mikor jön a turista a Balatonra? Ha rendezett a környék, jó a víz és pontosak a vonatok. A Balatoni Fejlesztési Tanács legalábbis e gondolatmenet köré húzta fel legújabb fejlesztési koncepcióját: gyors és pontos vasúttal, megszépült településekkel és a szezonon túl is gazdag programkínálattal tenné vonzóvá a környéket. Nekem furcsa, hogy ezt a vonatozást ennyire kiemelten kezelik, de az is igaz, hogy csak néhányszor tettem meg a Budapest-Balaton utat. Akkor viszont másodpercre pontosan be volt tartva a menetrend, csak mondom.

Bóka István, a Fejlesztési Tanács elnöke viszont azt mondja, hogy gyorsítani, korszerűsíteni kell, és olyan vonatokat a Balatonhoz küldeni, amelyek a kor követelményeinek megfelelőek. Nem mondom, hogy rossz lenne fotelülésben baracklét szürcsölgetve és internetezve levonatozni a Balatonhoz, de ennél talán fontosabb, hogy felújítsanak néhány állomásépületet, ahol ez indokolt. Mert vannak ilyen helyek bőven, de szerencsére ez is szerepel a tervekben.

Fontos téma a nád is: a horgászok szerint ha kevesebb lenne a nád és több a csónakkikötő (bár ismerjük az új szabályt), több lenne a vendég is. Ezt nem cáfolja a Balatoni Fejlesztési Tanács sem, ugyanakkor a kutatók szerint ma már annak is örülni kell, hogy legalább ennyi nádas megmaradt. Tisztítja ugyanis a vizet és biológiai szűrőként használ.

Szerintem maradjon a nád, de ne legyenek iszapos strandok, olyat lehet?

Továbbra sincs meg a Balatonban eltűnt vitorlázó Előző

Továbbra sincs meg a Balatonban eltűnt vitorlázó

300 éves hajóroncsot találtak Szicília mellett Következő

300 éves hajóroncsot találtak Szicília mellett