Siófok  11.1  •  3.6 kn       

Keszthely  10.9  •  5 kn       

Balatonfüred  10.8  •  3 kn       

Balatonboglár  11.1  •  4.6 kn       

Orfű  •  6 kn       

Velencei-tó  10  •  3 kn       

Tiszafüred  7.6  •  2.9 kn       

Mályi-tó  10.1  •  0.8 kn       

2024. április 27., szombat

Majthényiék kilencedszer világbajnokok

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Majthényi Szabolcs, Domokos András páros nyerte a Kaliforniában rendezett vitorlázó Repülőhollandi-világbajnokságot.

Ez a kilencedik aranyérmük, amihez még négy Európa-bajnoki elsőséget tettek az elmúlt másfél évtizedben.
Olcsiék már az utolsó futam eredményétől függetlenül győztek. Ennek ellenére elindultak az október 1-i utolsó futamon, és így, tét nélkül vitorlázva is a haramadik helyen futottak be.

Süli András és Papp Dávid a 10. helyen végzett a tíz nemzet 46 csapatát felvonultató világbajnokságon.

Eredménylista (letölthető pdf)

Majthényi Szabolcs és Domokos András, vagyis Olcsi és Domi első világbajnoki aranyukat 1995 januárjában Ausztráliában nyerték, de az az 1994-es cím. (A déli féltekén rendezett világbajnokságok olykor átcsúsznak januárra, ez megszokott dolog.) Azóta szinte minden évben szállítják a győzelmeket, de ha netán valami közbejön, hiszen a sportban ez így normális, akkor is ott voltak az esélyesek között, és általában a dobogón. Amint a következő táblázat mutatja, ezüstből is akad náluk öt.

Majthényi Szabolcs 1978-ban Balatonfüreden kezdett vitorlázni az MTK-ban, ahol édesapja Majthényi Zsombor volt edző. Először a következő szezonban versenyzett, természetesen Optimistben a Traubi Kupán. Optimist után már a kétszemélyes osztályokban fejlődött tovább. Rövidesen Balatonföldvárra a Spartacusba került. Domokos Andrással. Cadetban még egymás ellen versenyeztek, majd 420-asban kerültek egy hajóba  Másfél évnyi 470-esezés után (amibe túl nehezek voltak) 1992-ben megérkeztek az adottságaiknak legalkalmasabb Repülő Hollandiba.

Első hajójuk a Detre-testvérek Tallinni Olimpián bronzérmes Madere volt majd a Barcelonai Játékok  után a korábbi FD Európa-bajnok Pomucz Tamás hajójába ültek és 1994-ben már egy Európa-bajnoki negyedik hellyel hívták fel magukra a figyelmet. Nagy kár, hogy a Repülő Hollandi olimpiai státusza megszűnt, mert ők ketten a Sydney Olimpiára ideális életkorban lettek volna és addigra már a jó olimpiai szerepléshez szükséges rutinjuk is meglett.

1995 januárjában az ausztráliai világbajnokságon  a legnagyobb riválisuk, Ian MacCrossin által szervezett hétéves kölcsönhajóval versenyeztek. Annak ellenére, hogy sorra nyerik az aranyakat  nem dúskálnak a szponzorokban. Új hajót először 1998-ban  tudtak csak vásárolni, pedig akkor már világ- és Európa-bajnokok voltak. Jelenleg folyamatosan harmadik éve világbajnokok.

Domokosnak a Repülő Hollandi mellett nincs ideje egyéb, például nagyhajós versenyzésre, lévén főállásban pilóta.

Majthényi az FD mellett természetesen nagyhajózik is, állandó résztvevője az Asso99 és a 8M OD osztály versenyeinek. Előzőben is háromszoros magyar bajnok és csapatával 2007-ben a Kenese-Keszthely sebességi rekordot is megdöntötte ilyen hajóval. Idén mindkét osztályban magyar bajniki ezüstérmes volt.

Felkerült az 2012. évi Unitef Kupa végeredménye Előző

Felkerült az 2012. évi Unitef Kupa végeredménye

Percek alatt elsüllyedt a hongkongi utasszállító Következő

Percek alatt elsüllyedt a hongkongi utasszállító