Siófok  13.3  •  3.4 kn       

Keszthely  6.9  •  4 kn       

Balatonfüred  13  •  3.5 kn       

Balatonboglár  13.3  •  5.1 kn       

Orfű  11  •  4 kn       

Velencei-tó  12.1  •  4.4 kn       

Tiszafüred  10.7  •  3.1 kn       

Mályi-tó  13.4  •  1.7 kn       

2024. április 28., vasárnap

Debütál az ORC

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

2012. szeptember 11 és 14 között Balatonfüred ad otthont az I. Nagyhajós ORC Bajnokságnak, így immáron éles körülmények között mutatkozik be a Magyar Vitorlás Szövetség által az elmúlt években egyre inkább preferált ORC előnyszámításos rendszer.

Debütál az ORC

Az elmúlt években egyre többet hallani a Szövetségtől az ORC rendszer bevezetésének szükségességéről, amely szándékaik szerint a következő években válthatná fel a jelenleg használatban lévő Yardstick előnyszám rendszert. Bár az ORC népszerűsítése időről-időre előkerül - a Szövetség oldaláról elérhető tájékoztató szerint –, eddig mindössze 42 hajó mérette fel magát az új rendszerben.  Persze a Szövetség sem várta az ORC robbanásszerű elterjedését, mint Csernussi Gábor egy korábbi interjújában utalt rá, Németországban 10 év alatt jutottak el oda, hogy a hajók 8%-a rendelkezzen ORC előnyszámmal.

Bár minden valószínűség szerint tökéletes előnyszámrendszer nem létezik, az ORC világszerte bizonyította már, hogy jelenleg a leghasználhatóbb a különféle hajók teljesítményének reális összehasonlítására. A legfontosabb különbség, hogy nincsenek benne szubjektív elemek, egy-egy hajó aktuális előnyszámát a technikai paraméterek szabják meg, ráadásul figyelembe veszi a szélerőt is, így a pontosabb a hajók közötti, a szélerővel is változó különbségek kompenzálásában.

Hogy az új rendszer miként debütál és mennyire nyeri el majd a résztvevő egységek tetszését az holnaptól Balatonfüreden kiderül.

A bajnokság weboldala

 

Merkantil Bank Laser Európa Kupa Előző

Merkantil Bank Laser Európa Kupa

Kilenc futamban dőlt el a Dragon-bajnoki cím Következő

Kilenc futamban dőlt el a Dragon-bajnoki cím