Siófok  15.5  •  22.5 kn       

Keszthely  14.9  •  18 kn       

Balatonfüred  15.2  •  21.4 kn       

Balatonboglár  15.5  •  22.3 kn       

Orfű  15  •  16 kn       

Velencei-tó  16.1  •  21.3 kn       

Tiszafüred  14.3  •  16.3 kn       

Mályi-tó  15.3  •  15.5 kn       

2024. március 28., csütörtök

Óvás-bajnokság avagy, de jó ilyen profikkal együtt vitorlázni

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A múlt héten Balatonfüreden rendezték a Melges 24 országos bajnokságot. Előre bocsátom, hogy tulajdonképpen reális eredmény született és a legfelkészültebb egységek végeztek az élen a versenyben.

Óvás-bajnokság avagy, de jó ilyen profikkal együtt vitorlázni

Szerintem kifogástalan volt a versenyrendezés, a lehető legtöbb futamot indították, annak ellenére, hogy az első négy napon kevés szél volt. Azt is pozitívan értékelem, hogy az utolsó napon – néhány érdekelt nem kis nyomására – bátran kivitték a mezőnyt a bőven 30 csomó feletti szélben, ami a Melges 24 számára a balatoni pöffös szélviszonyok mellett szinte vitorlázhatatlan. Ennek ellenére sikerült érvényes futamot rendezni.

A bíráskodás is kifogástalanul működött, a fiatalok profi módon kezelték a versenyzők különféle beadványait, minden elismerésem. Sajnos ez a „profi” szó az alábbiakban már pejoratívabb értelmet kap.

Feltétlenül ki kell emelnem, hogy az MVM és a Koloska kikötő tökéletes helyszínnek bizonyult nem először és a rendezők mindent megtettek a versenyzők kényelméért, magas színvonalú ellátásáért!

Milyen kár, hogy a kitűnő vacsorák nyugodt elfogyasztása helyett késő estig a 2012-es nyílt óvásbajnokságon vettünk részt. Na ez gáz volt!

Természetesen volt jogosnak vélelmezhető óvás is, de akadtak gyanús esetek, amelyek nem váltottak ki túl nagy szimpátiát sem a döntnökök, sem a versenyzők körében. Tapasztalhattunk egy méltatlanul „profi” beadványt, amikor az egyik egység gennaker rúdja állítólag 20 cm híján nem volt rendesen visszahúzva. Izgalommal várhattuk a jogorvoslat invázió eredményeit is a késő éjszakában, akkor azt hittük sose lesz vége… Mindezek a valós, reális eredmény befolyásolására lettek voltak alkalmasak?

Véleményem szerint erre nincs szükség. Indokolatlan, hogy az amúgy is gyenge lábakon álló Melges 24 osztálynak ilyen bajnoksága legyen! Ugye „profik vagyunk”, ezért orrba-szájba óvunk, amíg talán meg nem nyerjük a Bajnokságot. Hála istennek nem sikerült lényegesen manipulálni az eredményt!

Én már arra számítottam a 3.-4. napon, hogy lesz óvás következő indokokkal is:
Óvlak, mert az élen állsz az értékelésben!
Óvlak, mert a haverom előtt állsz az értékelésben!
Óvlak, mert nincsenek közös barátaink!
Óvlak, mert én „profi” vagyok, te meg csak amatőr!

Megjegyzem, a fenti 4 „ötlet” nem is annyira légből kapottak, amennyire annak hangzik. A szabálykönyvben a „profik” könnyen találnak ezekhez paragrafusokat is.

Mert ők „profik”…

Azért az előbbi „profi” megjegyzést csak korlátozottan fogadjuk el, ugyanis olyan esettel is találkozhatunk ebben az osztályban amikor a profi kormányosnak a legénység kell megmondja: „…told el magadtól a kormányt, akkor élesedik fel a hajó…”

Persze az óvástárgyaláson ugyanez a kormányos már tényleg profi, tudja mi a dörgés!

Másik jelenség a kommunikáció két fajtája (példa):
„figyelj, útjogos vagyok, látsz?” -  az amatőr vitorlázó többség
„……………………….” – nem érteni igazán, mert 4-5-en üvöltenek, mint az elmebetegek – na ők a „profik”

Kár ezért a Melges 24 osztályért, mert nem engedheti meg magának, hogy a megítélését rontsa, hiszen amúgy is gondok vannak az osztály fejlődésével… És ezt szerintem az általános gazdasági válságra sem foghatjuk, mert egy ilyen erős nemzetkőzi „brand” a nehéz időkben is vonzó kell maradjon. A 2012 Melges 24 „ÓVÁS-BAJNOKSÁG” hírverése biztosan nem fog segíteni a probléma megoldásában! Természetesen tiszteletet érdemelnek az osztály fair játékosai, versenyek szorgalmas résztvevői és a lelkes AMATŐRÖK – vagyis azért a többség!

Nem mentség a Melges 24-esek számára, de sajnos a J24 OB-n is volt egy ilyen „profi” jogorvoslati kérelem – ott ráadásul befolyásolta is az eredményt.

Lehet, hogy a „profi” vitorlázó egy magyar jelenség?

Felkerült a VII. Szigligeti Aqua Kupa kiírása Előző

Felkerült a VII. Szigligeti Aqua Kupa kiírása

Jaguar tesztvezetés és Land Rover offroad vetélkedő Következő

Jaguar tesztvezetés és Land Rover offroad vetélkedő