Siófok  27.2  •  6.6 kn       

Keszthely  26.6  •  7.7 kn       

Balatonfüred  26.9  •  3.5 kn       

Balatonboglár  27.2  •  6.6 kn       

Orfű  29.3  •  5.7 kn       

Velencei-tó  28.5  •  6.4 kn       

Tiszafüred  28.9  •  4.5 kn       

Mályi-tó  25.7  •  3.8 kn       

2024. július 28., vasárnap

Berecz Zsombor a 21. helyen végzett az Olimpián

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A utolsó, a tizedik futam rosszul sikerült Berecz Zsombinak, így összetetben is visszacsúszott a 21. helyre a 49 hajós Laser Standard mezőnyben.

 Berecz Zsombor a 21. helyen végzett az Olimpián

Az utolsó futamban az első két bójánál még az első húszban vitorlázott. Ha sikerül itt célba érnie, akkor jó eséllyel meg lett volna az a tizennégy pontnyire lévő egyharmad, az összetett 15-17. hely (ahol egyébként pontazonossággal végeztek hárman). Vagy ha nem üti ki lényegében egy futamból egy megbolondult görög, talán húsz ponttal is megcsonkítva az eredményét...

Zsombi most bizonyára szomorú, de szerintem továbbra is igaz, amit a tegnapi futamai után leírtam az olimpiai szerepléséről. (http://www.hunsail.hu/hirek/olimpia/7-8-laser-futam/ )
Aki csak ehhez hasonlót is csinált életében (ha nem olimpiát, akkor erős mezőnyös vébét, ebét), akkor az elhiszi nekem, hogy teljesen mindegy, vajon tizenhatodik vagy huszonegyedik. Ez csupán a tíz futam után állás. Az a lényeg, amit összeségében mutatott a futamokon, amiről jelenleg csak Kelemen Tamás, az edzője adhat reális értékelést, aki közelről, a helyszínről figyelhette a vitorlázását.

A nemzetközi vitorlás élmezőny Peking óta is rengeteget fejlődött és keményedett. Rengeteg olyan ország került a képbe, futamon akár győzelmi esélyekkel, akikkel akár négy éve sem kellett számolni. A mi menőink, olimpikonjaink vagy akár csak a kvalifikáció közelébe került versenyzőink pedig még úgy érték el ezt a jó nemzetközi szintet, hogy a magyar mezőnyből kiemelkedve, egyedül végzik azt a felkészülést, amely mögött az ellenfeleknél általában országon belül is erős konkurrencia van.
Az elmúlt húsz évben a magyar vitorlázásnak egy rosszul működő "keleti" modellről kellett átálnia a nyugati stílusra. Ráadásul úgy, hogy ehhez nem állt a háta mögött erős gazdasági fellelendülés. Sőt!
Az átállás lényegében megtörtént, ám az új, modernebb vitorlás élet még nem tolja maga előtt az élversenyzőket. Örülhetünk, ha nem húzza őket kifejezetten vissza.

Nem elegáns a körülményekkel magyarázni egy eredményt, aminél sokan többet vártak. (Hogy reálisan- e, az megint más kérdés...) De itt az MVSZ honlapon ugyebár "magunk közt" vagyunk vitorlázók.
Aki elégedetlen például Zsombi vagy a szörföseink eredményével, gondoljon bele, hogy ő maga, a saját klubja, marinája, közvetlen környezete honnan jutott hova, és az milyen közel van világszínvonalhoz, illetve mit tett, tesz azért, hogy ott legyen. Mert minden apróság befolyásolja - lehet, hogy csak évek alatt - az ő eredményüket.
Amit ők mutattak az olimpián, azok a mi gyengeségeink, vágyunk és igyekezetünk reális képe megerősítve az ő tehetségükkel és kiemelkedő akaratukkal. Annál jobb, mint amit mi produkálunk itthon, az biztos!

Ruják István (Magyar VItorlás Szövetség)

Eredmények

Film az XVII. International & Schuller Kupáról és az I. Eurakvilo Regattáról Előző

Film az XVII. International & Schuller Kupáról és az I. Eurakvilo Regattáról

Kipróbáltuk, tetszett Következő

Kipróbáltuk, tetszett