Siófok  17.2  •  1.6 kn       

Keszthely  14.9  •  0 kn       

Balatonfüred  16.9  •  2.6 kn       

Balatonboglár  17.3  •  3.3 kn       

Orfű  15  •  5 kn       

Velencei-tó  17.9  •  1.4 kn       

Tiszafüred  15.8  •  3.2 kn       

Mályi-tó  17.3  •  3.6 kn       

2024. május 24., péntek

Széthúzódott a Kékszalag mezőnye

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A rajt után négy órával erősen széthúzódott a 44. Kékszalag MVM Partner Nagydíj közel hatszáz hajóból álló mezőnye.

A vezető hajók 13.00 órakor már a nyugati medencében tartanak Keszthely felé, a flotta zöme nemrégiben hagyta el a kenesei bóját, míg sokan még az első pályaszakaszon vitorláznak. A fülledt melegben eddig általában gyenge szél volt, amelyben csak az igen gyors katamaránok és liberák tudtak viszonylag gyorsan vitorlázni.

A hajók 9 órakor vágtak neki a hagyományos Balaton-kerülő verseny távjának a balatonfüredi rajtvonalról. Ekkor derült ki, hogy a két évvel ezelőtti győztes, katamarán-világbajnok Roland Gäblert az éjszaka szívpanaszai miatt kórházba kellett szállítani, így hajója, amely az egyik nagy esélyesnek számított, végül mégsem indult el.

A táv elején a tízszeres bajnok Litkey Farkas vitorlázott az élen, ám a kenesei bójához érve megelőzte őt a magyar Paulovits Dénes műhelyében épült, Fifty-fifty névre hallgató kétárbocos katamarán. Az ekkor még élénk szélben ez a hajó helyenként 15 csomós sebességgel haladt Siófok, majd a Tihanyi-szoros felé. Litkeyék és egy német katamarán követte az elsőt.

A verseny még teljesen nyílt, az eddigi tapasztalatok alapján csak a keszthelyi bója után dől majd el véglegesen. Az első hajókat csak az esti órákban várják a balatonfüredi célban, a mezőny nagy része azonban még pénteken is biztosan a vízen lesz.
 

571 hajóval elrajtolt a 44. Kékszalag! Előző

571 hajóval elrajtolt a 44. Kékszalag!

Új rekorddal nyerte a Kékszalagot a Fifty-Fifty! Következő

Új rekorddal nyerte a Kékszalagot a Fifty-Fifty!