Siófok  27.2  •  6.6 kn       

Keszthely  26.6  •  7.7 kn       

Balatonfüred  26.9  •  3.5 kn       

Balatonboglár  27.2  •  6.6 kn       

Orfű  29.3  •  5.7 kn       

Velencei-tó  28.5  •  6.4 kn       

Tiszafüred  28.9  •  4.5 kn       

Mályi-tó  25.7  •  3.8 kn       

2024. július 28., vasárnap

Finn VB: Pál Gaszton az olimpiai határon

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Négy futam zajlott le ma reggelig az angliai Falmouthban a Finn Gold Cupon, vagyis az osztály világbajnokságán. Az élen három brit versenyző, és közülük is kiemelkedve, biztosan vezet a háromszoros olimpiai bajnok Ben Ainslie.

De minket jobban érdekel, hogy sikerül-e olimpiai kvalifikációt elérni valamelyik magyar finnesnek, Pál Gasztonnak vagy Beliczay Mártonnak.

Pál Gaszton négy futam (39., 29., 43., 46.) után 39., egyetlen hellyel és hat ponttal a török Alican Kaynar mögött, aki most éppen a hatodik, utolsó kvalifikációs helyen van. Előtte nemzetek sorrendjében a már Perth-ben kvalifikációt szerzett nemzetek finnesein kívül lengyel, osztrák, cseh, német és kínai ellenfél van a befutó helyeken. Közülük Piotr Kula (POL), Florian Raudaschl (AUT) és Michael Maier (CZE) sokkal előrébb jár, ráadásul még egy-egy lengyel és cseh versenyző is megelőzi a mieinket. A német Matthias Miller és a kínai Gong Lei 37 illetve 34 ponttal előzi meg jelenleg Gasztont. Tehát az olimpiai indulási jog megszerzésért a legnagyobb ellenfele a török Kaynar. Ugyanakkor hátra is figyelnie kell, mert az összetettben közvetlen mögötte van most hat ponttal a norvég Anders Pedersen, illetve tizenöttel a ciprusi Harisz Papadopulosz. Ők is beleszólhatnak még a kvalifikációs helyek sorsába. Rajtuk kívül még indiai, ír, bolgár, svájci és litván pályázó van a mezőnyben, de már hátrébb.
Beliczay Márton a 48. helyen áll, összesen 47 ponttal az utolsó olimpiai kvótát érő helyen álló török mögött.

A mellékelt, innen letölthető eredménylista egyik oszlopa segít ennek a helyzetnek az értékelésében. Zöld színnel jelöltek az olimpiára már kvalifikációt szerzett nemzetek versenyzői, sárgával pedig azok, akik még a kvalifikációra hajtanak, és pirossal a magyarok)
A verseny honlapja: http://www.falmouthfinnfestival.com/liveevent/C1

A Hungarian Sailing Team Facebook oldalán Litkey Árpád szövetségi kapitány sorai olvashatók, amelyeket a negyedik futam után írt: http://www.facebook.com/pages/Hungarian-Sailing-Team/315783788478338

A 470-es világbajnokságon Barcelonába négy futam után a Péch Fanni és Héjj Eszter 50. helyen állnak az 54 hajós női mezőnyben. Győrffy Bálint és Lillik Ákos a férfiak 96 hajós flottájában jelenleg 58-ak. Az olimpiai kvalifikációra nagyon kevés az esélyük, de életkorukból fakadóan számukra az igazi cél majd a 2016-os Játékokon való részvétel lehet.

A 470-esek és a finnesek kvalifikációs helyzetét értékelő táblázatot küldött Litkey Árpád szövetségi kapitány, aki Falmouthban van a finnesekkel. 

Fennakadhatnak a hajók a Balatonban? Előző

Fennakadhatnak a hajók a Balatonban?

Az idei első Yardstick Trophy film Következő

Az idei első Yardstick Trophy film