Siófok  23.3  •  1.4 kn       

Keszthely  19.1  •  3.8 kn       

Balatonfüred  23  •  1.7 kn       

Balatonboglár  23.3  •  2.6 kn       

Orfű  19.6  •  3.8 kn       

Velencei-tó  24.5  •  2.6 kn       

Tiszafüred  21  •  2.3 kn       

Mályi-tó  18.8  •  0.9 kn       

2024. július 28., vasárnap

Lassan befejezi világkörüli útját a 16 éves holland vitorlázó

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Várhatóan január 24-én ér célba a 16 éves Laura Dekker, aki 2010 augusztusában indult útnak Gibraltárról, hogy a legfiatalabb vitorlázóként egyedül körbehajózza a Földet.

Lassan befejezi világkörüli útját a 16 éves holland vitorlázó

Az indulás óta eltelt több mint 508 nappal a háta mögött Dekker hamarosan megérkezik a karibi Saint-Martin szigeten lévő Philipsburg kikötőjébe - közölte Peter de Lange, a holland lány ügyvédje.
Az elmúlt években világkörüli útra indult fiatal vitorlázókkal ellentétben Dekker több kikötőben is megállt, hogy kipihenje magát, foglalkozzon az iskolai tanulmányaival, és rendbe hozza Guppy nevű, 11,5 méteres kétárbocos hajóját, amellyel 2010 augusztusában vágott neki az útnak Gibraltárról.
Az indulást egy csaknem egy éven át tartó jogi csatározás előzte meg a holland gyermekvédő szervezetekkel, amelyek a lány fizikai és mentális egészségének megőrzésére hivatkozva igyekeztek megakadályozni, hogy belevágjon a kalandba. Laura végül 2010 júliusában kapott szabad utat a rekordkísérletre.
Dekker műholdas telefonon múlt héten azt mondta egy belga rádiónak: bár az út "maga volt a valóra vált álom", a kaland végén mégis úgy tervezi, hogy átköltözik Új-Zélandra, ahol állampolgársággal rendelkezik, mivel egy, az ottani partoktól nem messze hajózó árbocos fedélzetén jött a világra.
De Lange szerint a rekordkísérlet lezárultával valószínűleg az azt övező fesztültségek is kihunynak, mivel Dekker már két évvel idősebb, mint amikor először bejelentette terveit, és állítása szerint mindenképpen vissza akar ülni az iskolapadba.
Ha vállalkozása sikerül, Dekker lesz a legfiatalabb, aki egyedül körbehajózta a Földet. Teljesítményének azonban nem lesz hivatalos nyoma, sem a Guinness-rekordok szerkesztősége, sem a World Sailing Speed Record Council nem jegyzi be ugyanis többé a "legfiatalabb" vitorlázókat, mert nem akarják veszélyes próbálkozásokra sarkallni a fiatalokat.
Az eddigi csúcstartó az ausztrál Jessica Watson, aki 210 nap alatt kerülte meg a Földet, és két nappal 17. születésnapja előtt ért célba. Az önálló világkörüli vitorlázás korrekord megdöntéséhez Dekkernek a 17. születésnapja előtt minimum négy nappal, azaz legalább 2012. szeptember 16-a előtt kell befejeznie az utat.

 

Betörhet a világpiacra a kápolnásnyéki hajóépítő Előző

Betörhet a világpiacra a kápolnásnyéki hajóépítő

Maga most visszamászik a fedélzetre, ez parancs! Következő

Maga most visszamászik a fedélzetre, ez parancs!