Siófok  15.5  •  2.7 kn       

Keszthely  13.9  •  4 kn       

Balatonfüred  15.2  •  7 kn       

Balatonboglár  15.5  •  4.6 kn       

Orfű  15  •  4 kn       

Velencei-tó  15.7  •  5 kn       

Tiszafüred  12.8  •  6 kn       

Mályi-tó  11  •  4.3 kn       

2024. május 19., vasárnap

Akár a skandináv országokban

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Európa északi felén egyáltalán nem szokatlan, hogy hótaposóba és síruhába öltözött modellvitorlázók versenyeznek fagypont alatti hőmérsékletben.

Akár a skandináv országokban

Kaptunk egy kis ízelítőt a hétvégén, a skandináv érzésből. A tó vize és a levegő hőmérséklete se haladta meg 2 fokot, ennek ellenére regatta volt a Pécsi-tavon. Az Orfűi Téli Modellvitorlás Regatták III. fordulója január 7-én szombaton volt, szokás szerint az OVE klubban. Az előrejelzésekből arra lehetett következtetni, hogy erős, sőt akár viharos erejű szél is lehet, ezért mindenki B illetve C vitorlákkal készült.
A versenysorozat kiírása szerint, ha a tó befagy, RC jégvitorlásverseny lesz. A januári időpont már magában hordozta a lehetőséget, hogy akár lehessen jégvitorlázni is. A modellvitorlázók igazi Macgyver-ek, így nem volt kérdés, hogy januárra elkészül az RC szán, ami valójában egy adapter a Micro Magic osztályú hajó alá. Most még nem lehetett kipróbálni, de talán a februári forduló már jégen lesz.
A verseny reggelén aztán kiderült nincs itt helye a kurtított vitorláknak, elő az A riggekkel. A versenyre 11 hajó nevezett két osztályban. 10:30-tól 14:30-ig tartott a verseny, délután kifejezetten jó szélben, sokszor határeset volt a legnagyobb vitorlázat. Ebéd után többen B vitorlára váltottak, de nem jelentett igazán előnyt a reffelés. A szél iránya stabil volt, erőssége 1-es és 4-es között váltakozott. Az E osztály versenyét ifj. Csóka Lászó nyerte, megelőzve Székely Antalt és Kiss Miklóst. Az MM osztályban Páncél Bence nyert, második Kellényi István lett, harmadik a legeredményesebb junior versenyző Nagy Péter.
A következő két forduló időpontja megváltozott, februárban 4-én, márciusban 3-án szombaton lesz a IV. és az V. forduló.

Versenykiírás: http://compassmagazin.hu/file/orfui_teli_regattak.pdf

Facebook: http://www.facebook.com/events/190741911000390/

 Fotók: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150446949441504.354083.238163846503&type=3

Félelmetes rekordidővel kerülte meg a földet egy francia vitorlázó Előző

Félelmetes rekordidővel kerülte meg a földet egy francia vitorlázó

Vihar törte ketté a hajót Következő

Vihar törte ketté a hajót