Siófok  14.4  •  5.2 kn       

Keszthely  11.9  •  6 kn       

Balatonfüred  14.1  •  3.5 kn       

Balatonboglár  14.4  •  5 kn       

Orfű  13  •  7 kn       

Velencei-tó  12.7  •  4.2 kn       

Tiszafüred  13  •  5.4 kn       

Mályi-tó  13.8  •  1.8 kn       

2024. május 06., hétfő

Újjáéledt a Széchenyi Emléktúra

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A hagyományosnál rövidebb, négynapos túrával éledt újjá az MVSZ Széchenyi Emléktúra. Kilenc hajó vett részt a Tuss Miklós túravezetésével lebonyolított közös hajózáson, amelyen kellemes napokat és estéket tölthettek együtt a résztvevők.

Újjáéledt a Széchenyi Emléktúra

A túravezető B31-eséhez és a Pannon Yacht Charter által az MVSZ-nek a túrához felajánlott Bénetesu First 34.4-ese mellett két Rebell, egy Navalia 25-ös, egy Regina, egy B25-ös, egy lengyel gyártmányú uszonyos 25-ös és egy klasszikus fa Folkeboot vett részt a túrán.

Tuss Miklós beszámolója a Széchenyi Emléktúráról:

Az MVSZ újra megtartotta a korábban oly kedvelt Széchenyi túr’t, amelynek  vezetésére engem kértek meg. Az MVSZ a Balatoni Hajózási Zrt. megkeresésével tette lehetővé, hogy a kikötési díjak harmadát kellett fizetni. 

Közkívánatra  a túra az eredeti tervvel ellentétben nem Keszthelyre, hanem Badacsonyba ment. Füreden az MVSZ vendégei voltunk kikötőhasználatra. Onnan együtt indultunk túránkra az éppen elérajtoló SOSO GYerekfalu versennyel.

Az indulásnál Füreden, majd este Földváron bekapcsolódva a túrába nyolc hajó jelent meg, később még Méder Istvánék csatlakoztak egy Rebellel. 

Ez a létszám még kezelhető volt mind Földváron, mind Badacsonyban (kevés a vendéghely a kikötőkben).

A Szövetség szervezésének és anyagi áldozatának köszönhetően az első,  „bemutatkozó est” a Galambszigeten felejthetetlen nyári estét töltöttünk. A szalonna- és virslisütés salátákkal, korlátlan italfogyasztással jól indította a túrát. Szoják Balázs főtitkár úr megtisztelt minket a jelenlétével – bár az egyidejű ifi bajnokságot is felügyelnie kellett. Szívhez szóló mondataival nyitotta meg a túrát. 

Másnap irány Badacsony. Nem sok szél volt várható, ezért kértem, hogy a lassabb hajók korábban induljanak és a déli part melletti, várhatóan kedvezőbb szelet használják ki. Minden résztvevő túralobogót kapott, melyet a száling alatt viseltek vagy a hátramerevítőre, esetleg korlátra erősítettek. Badacsonyban a program Egry József Múzeum látogatás Chagall kiállítással, majd a kikötő éttermében sült malac bő körettel, italokkal – különlegesen finom volt. Az előre jelzett zivatarfront az étkezősátor alatt ért bennünket és ritka szép fényviszonyaival kápráztatott el minket. A vihar elvonultával tüzijáték és hajók lampionos felvonulása vezette fel az esti-éjszakai retró diszkót.

Augusztus 20-án visszaindultunk Földvárra. Néhányan búcsú után önállóan hazatértek. 

A hajózási szabályzatban említett „lobogódíszt” egyedül a zászlóshajó viselte, kint a vízen többen meggratulálták. A Pannon Yacht Charter cég által a túrához az MVSZ-nek felajánlott Béneteau First 34.4 hajó volt a legszebb és a leggyorsabb valamennyi résztvevő közül. 

A túrazáró vacsora a Csigaházban. ízletes és olcsó. Innen néztük végig a helyi tűzijátékot, ami kitett magáért. Új ismerősökkel és szép emlékekkel tértünk haza. 

Reméljük, jövőre hasonló kedvezményekkel, de többen vesznek részt a megújult MVSZ Széchenyi Emléktúrán!

470, F18 és Laser Standard Bajnokság Előző

470, F18 és Laser Standard Bajnokság

Még mindig vezet a Váradi-Szabó – Pethöe páros Következő

Még mindig vezet a Váradi-Szabó – Pethöe páros