Siófok  6.6  •  2.2 kn       

Keszthely  5.9  •  2 kn       

Balatonfüred  6.3  •  3.5 kn       

Balatonboglár  6.4  •  0.8 kn       

Orfű  •  4 kn       

Velencei-tó  •  3.4 kn       

Tiszafüred  7.2  •  13 kn       

Mályi-tó  7.3  •  10.2 kn       

2024. április 16., kedd

A hitetlenek és a hagyományőrzők regattája

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A XVI. International & Schuller Kupa és Karsai Lajos Emlékverseny évek óta a nyugati medence egyik legjobb versenye. Az eltelt 16 év komoly hagyományokat teremtet, sokan évről évre visszajárnak erre a versenyre. Talán természetes, hogy ennyi idő alatt kialakult a regatta stabil közönsége, őket tekinthetjük a hagyományőrzőknek, akikre mindig számítani lehet.

A hitetlenek és a hagyományőrzők regattája

A versenyt annak idején Karsai Lajos és Rick Csaba Boglárra álmodta meg, de az elmúlt esztendőkben két különböző lellei helyszínen megrendezésre került. Ebben az évben a szervezők visszatértek a kályhához és ismét Boglárt választották versenyhelyszínnek.

Idén a visszajáró versenyzők mellett érkeztek szép számmal a hitetlenek közül is. Hitetlenek, igen, akik nem hittek az időjárás előrejelzésnek, mely napok óta folyamatos és kiadós esőt jósolt szombatra, szinte semmi széllel. Ők azok, akik nem riadtak meg, amikor a verseny előtt néhány órával viszont olyan hírek láttak napvilágot, mely szerint az eső mellé akár 70 km/órás északi szél is társulhat. Szóval megjöttek a hagyományőrzők és a hitetlenek, hogy tizenhatodszor is rajthoz álljanak, nyílván kedvelt regattájukon. Szombaton fél kilenckor meghaladta a 40-et a versenyre benevezett hajók száma és a kikötő bejáratában néhány hajó még befelé igyekezett, hogy elérje a nevezési határidő végét. Ekkor még nem tudhatták, hogy kapkodásnak nincsen helye, halasztással indul a napi program, várva a dél körülire prognosztizált szelet.

Szombaton a verseny két szokásos betétfutama, a Balaton 31-es hajók versenye a Szavini B31 Kupa és a női kormányosok versenye a Lady’s Open is lezajlott.

Kilenc órakor, csendesen csepergő eső zaja mellett, a hangár szárazságot biztosító védelmét kihasználva tájékozódtak a kormányosok a szükséges tudnivalókról. Rajt a kikötő előtt, első pályajel Ábrahámon, onnan vissza Boglárra, majd irány Révfülöp és vissza a rajtvonalból befutóvá alakított területre. Háromnegyed tizenkettőkor rajtjelet kaptak a hajók és csodák csodájára az eső is megállt. Ekkor a szél még nem jeleskedett, de 10-15 perccel később már szépen vitorlázható méretűre nőtt. Ahogy az esőre vonatkozó jóslat sem jött be, úgy a szelet sem sikerült ezen a napon eltalálnia a meteorológusoknak. Északi helyett keleti fújt fix 2-es, néha 3-as ami 30 fokokat is lengedezett olykor.

Az első pályaszakasz hátszél lett, majd krajc vissza Boglárra, onnan ejtett krajc Révfülöpre és vissza egy éles raum a befutóba. A legnagyobb mezőny a YS I osztályban jött össze sokféle gyors hajót felvonultatva. Végül abszolútban a Gardazurra győzött megelőzve a Lábad-X-et és és a Kacort. Yardstick I-ben a Nomád, yardstick II-ben a Dolce Vita, yardstick III-ban a Sailvész nyert. A B31 Kupát az Aladdin nyerte, a Lady’s Opent Karsai Tímea.

Eredmények: http://www.compassmagazin.hu/verseny/international---schuller-kupa.html

YST pontverseny 5 forduló után: http://www.yardsticktrophy.hu/pontverseny.html

Képek: http://www.compassmagazin.hu//galeriak/xvi-international-schuller-kupa.html

Videó hamarosan!

Ismét Bogláron az International Kupa Előző

Ismét Bogláron az International Kupa

Jeanneau & Eastcraft Nagydíj – film Következő

Jeanneau & Eastcraft Nagydíj – film