Siófok  7.7  •  7.2 kn       

Keszthely  8.9  •  6 kn       

Balatonfüred  7.4  •  7 kn       

Balatonboglár  7.8  •  9 kn       

Orfű  •  7 kn       

Velencei-tó  7.2  •  10 kn       

Tiszafüred  10.1  •  4 kn       

Mályi-tó  9.7  •  2.4 kn       

2024. április 24., szerda

Színvonalas prémium regatta a szakmának

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A helyszín, a résztvevő csapatok és hajók, a versenyrendezés és a parti ellátás adott olyan atmoszférát a III. Surgicare Orvos – Gyógyszerész Kupának, hogy arra büszkén azt mondhassuk, a rendezvény egy színvonalas prémium regatta volt az egészségügyben dolgozó szakmák számára.

Színvonalas prémium regatta a szakmának

Ismét, immáron sokadszor meg kell állapítani, hogy a Balatonfői Yacht Club az egyik legjobb helyszíne a 30-50 hajós szakmai regattáknak. Mind az infrastruktúra, az éttermi és szállodai vendéglátás, mind a személyi feltételek maximális adottságot teremtenek eme sajátos műfaj számára. Az egyik legifjabb szakmai regatta, a mindössze három éves múltra visszatekintő Orvos – Gyógyszerész Kupa is itt, a BFYC-ben kezdte karrierjét, majd 2010-ben a balatonlellei BL Apartments & Yachtclubban került megrendezésre. Idén újra Kenese a házigazda. A vitorlásversennyel házasított társasági esemény megrendezését három támogató tette lehetővé, a névadó, az orvosok között jól ismert Surgicare harmadik éve jegyzi a versenyt. A Volvo Autó Hungária is a kezdetektől jelen van, a röviden csak orvos kupaként emlegetett rendezvényen. Az idei újdonság, a villányi borvidék egyik legdinamikusabban fejlődő pincészetének bemutatkozása volt. Riczu Tamás és Stier István közös vállalkozása a Riczu – Stier Pincészet szombaton délután tartott borkóstolót a résztvevőknek, majd a vacsorához is a siklósi pince borait fogyaszthatták a versenyzők, sőt a díjazottak a trófeák mellé prémium borokat is kaptak. A regatta médiatámogatói a Porthole, a Sailing.hu és Compass magazin voltak.

Szombaton reggel gyönyörű vitorlázóidő fogadta a résztvevőket, napsütés, 4-es, 5-ös nyugati szél korbácsolta méteres hullámok teremtettek kihívást a hajósok számára. A ballagások és a zsúfolt versenyhétvége ellenére 34 hajó nevezett a III. Surgicare Orvos – Gyógyszerész Kupára. A csapatok, orvosokat, egészségügyi intézményeket és gyógyszertárakat képviseltek a szakmai regattán. Voltak olyan szervezetek, akik két csapattal is jelen voltak az idei megmérettetésen. A fél tízre kiírt kormányos értekezleten ismertetésre került a szombati túrafutam távja, valamint minden szükséges és a versennyel kapcsolatos információ. Rajt a kikötő előtt – természetesen széllel szemben – majd irány Széplak, onnan Almádi és vissza. Dr. Marton István csapata, a Litkey Csaba által kormányzott Dragonfly 28-as trimarannal rendkívüli tempóban, 59 perc 15 másodperc alatt teljesítette a versenytávot. Hasonlóan meggyőző teljesítményt még 2009-ben a Pannonpharma – Miventis csapata nyújtott egy Extrem 28-as katamaránnal. Másodikként futott be, 18 perces hátránnyal a Debreceni Egyetem csapata, Soponyai Géza irányítása alatt, a Sleepwalker nevű Nautic 370 Run típusú hajóval. A bronzérem megszerzéséért komoly küzdelem folyt, a Szilvássy Attila által kormányzott The First (Cardinor Med) és a Molnár Judit vezényelte Manual (Ortho Cons) között, melyből végül a 11m OD (Manual) került ki győztesen.

Yardstick I osztályban győzött a Hanse típusú hajóval versenyző Dr + Med – Szent Anna Patika csapata, a La Dívával, Salánki Tamás kormányossal. Ezüstérmes lett a Debreceni Egyetem, bronzérmes az Országos Onkológiai Intézet I. csapata a Taxi nevű Nautic 311-es hajóval (kormányos: Polgár Csaba).

Yardstick II-ben a 25-ös jollék taroltak, nyert a Team Surgicare a Mackóval (kormányos: Székely Róbert), második lett a Szélhámos, Sarkadi Péter kormányzásával és a dobogó legalsó fokára az OMFI csapata állhatott fel, akik dr. Martin János irányítása mellett a Tatuson versenyeztek.

A yardstick III osztályban a János Kórház (Postás) győzött Szutor Ferenc kormányossal, megelőzve a dr. Kukucska Szilvia neve alatt, az Anna nevű hajóval induló csapatot, melyet Galambos Zoltán irányított. Harmadikként értékelt hajó a Kenese II-lett, az Országos Onkológiai Intézet II. csapattal, Molnár Csaba kormányzásával.

A szombati versenynapon került lebonyolításra mindkét betétfutam, a Mackó Classic és a Fritz Segel Tour is. Az oldtimer regatta díjazottainak sorrendje Mackó, Tatus és Postás. A Fritz vitorlával versenyzők dobogósai sorrendben Mackó, Szélhámos és Tatus.

Szerencsére szombaton éjszaka vonult át az a front, melyet viharos északi szél kísért, így vasárnap délelőtt már lehetett versenyt rendezni, persze – a 12-13 fokos hőmérséklet csökkenés miatt – amolyan beöltözős, viharruhás futamot. Vasárnapra a rendezők egy sprint futamot terveztek, azzal a nem titkolt céllal, hogy a hazainduló versenyzők az útjuk első szakaszát versenyben tegyék meg. Csakúgy, mint egy nappal korábban a Baghira II nevű Dragonfly 28-as trimaran futott át elsőként a célvonalon. Második a 8m OD hajóval versenyző dr. Tenke Péter és csapata lett, megelőzve a 11m OD-t, a Manualt. Ys I-ben a La Díva, ys II-ben a Tatus, és ys III-ban a Postás nyerte a sprint futamot.

Eredmények: http://www.orvosgyogyszereszkupa.hu/index.php?page=3

Képek: http://www.compassmagazin.hu//galeriak/iii-surgicare-orvos-gyogyszeresz-kupa.html

A Compass magazin júniusi száma: http://www.compassmagazin.hu/file/compass_magazin_18.pdf

Videó hamarosan a http://www.compassmagazin.hu/ illetve a http://www.orvosgyogyszereszkupa.hu/ oldalakon.

Verseny közben halt meg Litkey Bence olimpikon vitorlázó Előző

Verseny közben halt meg Litkey Bence olimpikon vitorlázó

 Sekli Kupa (YST 2011/3) – Balatonlelle, 2011.06.25. Következő

Sekli Kupa (YST 2011/3) – Balatonlelle, 2011.06.25.