Siófok  20  •  14.5 kn       

Keszthely  20.9  •  14 kn       

Balatonfüred  19.6  •  14.8 kn       

Balatonboglár  19.9  •  16.3 kn       

Orfű  20  •  9 kn       

Velencei-tó  21.8  •  10.7 kn       

Tiszafüred  18  •  7.3 kn       

Mályi-tó  20.1  •  6.6 kn       

2024. május 06., hétfő

Tíz év a hajótolvajnak

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Ötmillió forint pénzbüntetést és 10 év börtönt kapott az a magyar vállakozó, aki egy kilencvenmillió forint értékű jachtot lopatott el embereivel Hollandiából.

 Tíz év a hajótolvajnak

A férfi hat bűntársát, köztük egy hollandot szintén letöltendő szabadságvesztéssel és pénzbüntetéssel sújtották, nyolcadik társukat, egy ukráb férfit viszont máig nem sikerült elkapni.

Letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta a Baranya Megyei Bíróság pénteken nem jogerősen azt a hat férfit és egy nőt, akik egy kilencvenmillió forint értékű luxusjacht eltulajdonításában és Hollandiából Magyarországra hozatalában működtek közre 2007-ben.

A bíróság Oltai Judit vezette büntetőtanácsa a vádlottakat - szerepüktől függően - lopás, közokirat-hamisítás, egyedi azonosítójel meghamisítása, orgazdaság, bűnpártolás, bódult állapotban való járművezetés, illetve kábítószerrel való visszaélés elkövetése miatt mondta ki bűnösnek.

A jachtlopás értelmi szerzője, Kárász Gyula vállalkozó tíz év börtönbüntetést kapott. Öt magyar és egy holland társára két év börtöntől nyolc évig terjedő fegyházbüntetést szabott ki a bíróság és különböző időtartamra eltiltotta őket a közügyek gyakorlásától. Kárász Gyula emellett ötmillió forint, a hetedrendű vádlott kétmillió forint pénzbüntetést is köteles fizetni. Az eljárás több mint négymillió forintos költségét a vádlottak közösen viselik.

A négy órán át tartó ítélethirdetésen elhangzott tényállás szerint a korábban másfél évtizeden át Németországban élő Kárász Gyula az 1990-es évek végén hazatért, majd szoláriumhálózatot épített ki Magyarországon és külföldön, amiből jelentős vagyonra tett szert. A 2000-es években viszont anyagi gondjai lettek, és a hetedrendű vádlottal szemben húszmillió forintos adósságot halmozott fel.

Kárász Gyula úgy gondolta, hogy bevételeit hajók ellopásával és értékesítésével egészíti ki. Kiterjedt hazai és külföldi üzleti ismeretségének is köszönhetően kapcsolatba került egy a nyomozók előtt rejtve maradt ukrán férfival, aki vállalta az eltulajdonított hajók átvételét és eladását.

A hajók feltérképezésében, hollandiai kapcsolatépítésben, a későbbi lopott jacht vezetésében a másodrendű vádlott, a holland férfi segített, míg a hamis iratok, az adásvételi szerződés, a vezetői engedély beszerzésére, a hajó nevének megváltoztatására, jelzéseinek meghamisítására, a jármű irányítására, működtetésére Kárász Gyula magyar ismerősei, alkalmazottai vállalkoztak.

A luxusjachtot 2007. augusztus 20. és 29. között lopták el egy a hollandiai Breda környéki tó kikötőjéből, majd azzal vízi úton Németországon, Ausztrián és Szlovákián keresztül Magyarországra utaztak. Az ukrán férfi Budapesten akarta megmutatni a hajót a leendő vevőknek, a vásárlás után viszont a vádlottaknak a Duna-deltáig, s lehet, hogy a Boszporuszig is el kellett volna vinniük.

A jármű irányítása azonban nehézségekbe ütközött. A vádlottak a hajó több műszaki berendezését, köztük annak navigációját sem tudták kezelni. Útjuk során kétszer is zátonyra futottak, megrongálták a gumicsónakot, a motor túlhajtása miatt pedig tönkretették annak turbóját.

A jachtlopás a Nemzeti Nyomozó Iroda tudomására jutott, és amikor a hajó az év szeptember 26-án belépésre jelentkezett a Dunán Komáromnál, a rendőrség feltartóztatta, hatfős személyzetét pedig őrizetbe vette. A gyanúsítottak egy társát az M7-es autópálya Pest megyei szakaszán fogták el, nála kábítószert találtak.

Az ítélethirdetés után az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a vádlottak és védőik felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek, így az ítélet nem jogerős; az ügy a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik.

A hétszeres világbajnok Majthényi a bajnokok bajnoka Előző

A hétszeres világbajnok Majthényi a bajnokok bajnoka

Öt verseny az UNIQA Balaton Regatta idei programja Következő

Öt verseny az UNIQA Balaton Regatta idei programja