Siófok  16.6  •  4.4 kn       

Keszthely  14.9  •  9 kn       

Balatonfüred  16.3  •  13.9 kn       

Balatonboglár  16.8  •  5.1 kn       

Orfű  12  •  6 kn       

Velencei-tó  16.1  •  7 kn       

Tiszafüred  18.9  •  3.4 kn       

Mályi-tó  20.7  •  7 kn       

2024. május 03., péntek

Nem drágul a hajózás és fejlesztik a siófoki kikötőt

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Tarifaemelés nélkül tervezi a következő évet a Balatoni Hajózási Zrt., bízva a gazdasági helyzet javulásában - nyilatkozta Horváth Gyula a cég vezérigazgatója. Nehéz, de eredményes évet zárnak, amelyben várhatóan sikerül teljesíteni a tervezett, 96 millió forintos adózás előtti eredményt.

Nem drágul a hajózás és fejlesztik a siófoki kikötőt

Az elmúlt négy évtized legrosszabb balatoni szezonjának számított az idei a sok vihar miatt - mondta a cégvezető. Míg a korábbi években legfeljebb egy-egy napra kellett üzemszünetet elrendelni, az idén ez 12 esetben fordult elő. A 22 tóparti önkormányzat tulajdonában levő, az idei évre eredetileg 1,9 milliárd forintos forgalmat tervező társaság a gazdasági válság és a viharok miatt összességében mintegy 170-180 millió forintos bevételkiesést szenvedett el. Ezt sikerült kemény megszorításokkal ellensúlyozni, egyebek közt a bérkiadások korlátozásával, anyagtakarékossággal, valamint azzal, hogy nem osztottak prémiumot, de további létszámcsökkenést nem bír el a társaság - fogalmazott Horváth Gyula.

A jövő évi tervekről elmondta: nem kívánnak tarifát emelni a járataikon, bízva a gazdasági helyzet javulásában, és abban, hogy az új esztendőben jóval kevesebb viharos nap lesz. Növelni szeretnék a cég vízépítési ágazatának bevételeit, minél több strand- illetve kikötőfejlesztésben részt véve. A társaság 2011-ben belevág a siófoki kikötője felújításába, amelynek első ütemével nyárra, a másodikkal őszre kívánnak végezni, míg az utolsó ütem, a keleti móló felújítása 2012-re marad.

A cég főbb üzletágai a menetrendszerinti hajózás, a kompközlekedés, a rendezvényhajózás és a vitorláskikötők üzemeltetése. Az idei hajózási szezon végén az egyenleg azt mutatta, szokatlanul rossz szezont zárt a társaság. A személyhajóin 13,9 százalékkal kevesebben utaztak, a diszkóhajók forgalma 6,2 százalékkal csökkent, a gyerekhajó-programokon 17,3, az egyéb programhajózásokon 24,7 százalékkal kevesebben vettek részt, mint az elmúlt év hasonló időszakában. Legkevésbé a kerékpáros- és vitorlásturizmust tépázta meg a rossz időjárás és a gazdasági válság. A társaság kikötői ágazatának árbevétele 9,4 százalékkal nőtt.

Forrás: Turizmus Panoráma Bulletin

Kellemes Ünnepeket Kívánunk! Előző

Kellemes Ünnepeket Kívánunk!

Vasárnap rajtol a 66. Sydney-Hobart vitorlásverseny Következő

Vasárnap rajtol a 66. Sydney-Hobart vitorlásverseny