Siófok  12.7  •  9.2 kn       

Keszthely  12.9  •  9 kn       

Balatonfüred  12.4  •  14.8 kn       

Balatonboglár  12.4  •  8.3 kn       

Orfű  12  •  2 kn       

Velencei-tó  13.5  •  15.1 kn       

Tiszafüred  12.8  •  5.1 kn       

Mályi-tó  12.7  •  5.9 kn       

2024. május 04., szombat

ORC itthon: Az együttműködés és az érdeklődés hiánya

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A Magyar Vitorlás Szövetség 2010 tavaszán tett közzé egy felhívást, miszerint várják azon sporttársak jelentkezését, akik a yardstick rendszer helyett ORC előnyszám rendszerben szeretnének versenyezni.

ORC itthon: Az együttműködés és az érdeklődés hiánya

A Magyar Vitorlás Szövetség 2010 tavaszán tett közzé egy felhívást, miszerint várják azon sporttársak jelentkezését, akik a yardstick rendszer helyett ORC előnyszám rendszerben szeretnének versenyezni. Tavasszal több vitorlázással foglalkozó médiában olvashattuk, hogy a sokat kritizált yardstick rendszer omladozik és a megoldás az ORC rendszerre való áttérés lesz. Mindezt igazolni látszott, hogy a Nagyhajós OB-n éppen sikerült érvényes bajnokságot rendezni a Ys II és a Ys III osztályokban, míg a Ys I osztály küzdelme csak flotta bajnokságnak minősült.

Ellenben az előnyszám rendszerre épülő versenysorozatok, a Yardstick Trophy Nagyhajós Kupasorozat és a Balaton Regatta is, zsúfolásig megtelt indulókkal.  Ezeken a sorozatokon, osztályonként 60-80 hajó vesz részt és a három osztályban több mint 200 résztvevője van mindkét versenysorozatnak.

A másik ellenpélda, az általában egy versenynapra szervezett Yardstick Csapatbajnokság, melyen évente 30-50 hajó indul 10-15 csapatba szerveződve. Idén ez a szám 33 volt, ami még mindig több mint a Nagyhajós OB-n részt vett 31 yardstick osztályú hajó.

A kialakult kép ellentmondásos míg a jelenlegi nagyhajós bajnoki rendszerben haldoklik az előnyszám rendszerű versenyzés, addig a Balaton nyugati medencéjében zajló yardstick rendszerű sorozatok a résztvevők aktivitása tekintetében fénykorukat élik. Az tudható, hogy azok, aki rendszeres résztvevői az Országos Bajnokságoknak, igénylik az igazságosabb ORC rendszerre történő áttérést, de vajon a nagy többség, aki a sorozatokban versenyeznek, ők szükségét látják e, a professzionálisabb rendszer bevezetésének. Egy biztos 30 hajóval nem lesz bevezethető az ORC rendszer, valamivel ösztönözni kell az áttérésre való hajlandóságot.

Vasárnap rajtol a Velux 5 Oceans Előző

Vasárnap rajtol a Velux 5 Oceans

Felkerült a Micro Magic Nyílt Baranya Megye Bajnokság versenykiírása Következő

Felkerült a Micro Magic Nyílt Baranya Megye Bajnokság versenykiírása