Siófok  13.3  •  3.2 kn       

Keszthely  12.9  •  0 kn       

Balatonfüred  13  •  2.6 kn       

Balatonboglár  13.2  •  3.2 kn       

Orfű  13  •  4 kn       

Velencei-tó  13.9  •  5.3 kn       

Tiszafüred  12.8  •  2.9 kn       

Mályi-tó  14.1  •  1.4 kn       

2024. május 03., péntek

Frédi - Béni vitorlázik?

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A képzavart okozó cím mögött valójában egy további rejtély húzódik. Mi köze egymáshoz Frédinek és Béninek, a Peugeotnak és a yardstick osztályok csapatbajnokságának?

Frédi - Béni vitorlázik?

A vitorlázók tudják, hiszen negyedik éve rendezik meg Balatonlellén a Peugeot Frédi – Béni Yardstick Csapatbajnokságot. A Frédi – Béni Autócentrum a Peugeot és Kia típusok forgalmazója kezdetektől támogatja a csapatok versenyét melyről most már megállapíthatjuk, hogy évről évre népszerűbb.

Idén 14 csapat nevezett a versenyre, egy csapat három különböző yardstick osztályú hajóból áll és a csapattagok összevont eredménye alapján alakul ki a csapatok sorrendje. A verseny előtti hetek a csapatszervezéssel telnek, kinek sikerül a legütőképesebb hármast összeállítania. Szinte minden optimális volt a IV. Ys CsB alkalmával, sok csapat volt, remek idő lett, felkészült volt a rendezés és a parti kiszolgálók gárdája, csupán a szél nem akart fújni. Mivel a verseny két futamra és up & down pályára lett kiírva, így a szélhiány nem eredményezhetett mást mint parti halasztást. Ennek ellenére többen kiindultak a kikötőből és próbálkoztak a lehetetlennel, a szél nélküli vitorlázással. Dél körül aztán valamilyen sajátos elhivatottság folytán elindult a rendezőhajó és a bójákkal felszerelt motorosok hada a víz felé. A még parton maradt egységek követték az optimista rendezőket. A jelekből és az előrejelzésekből úgy tűnt, hogy talán északnyugat felől kialakulhat valami stabilabb szél, erre alapozva döntött a rendező a vízre szállás mellett. Volt némi várakozás a vízen, majd az északnyugat felőli  látomásra alapozva megkezdődött a rajteljárás. A yardstick III-asoknak betétbója volt a pályán ezzel elkerülve a második futam előtti hosszadalmas várakozást.
Sokszínű mezőny sorakozott fel a rajtvonalon ami ennek a versenynek az egyik különlegessége. Az előnyszám rendszerű versenyzés sajátossága, hogy a legkülönfélébb hajókkal versenyeznek egymás ellen a sporttársak. A csapatbajnokság egyre népszerűbbé válását az is jelzi, hogy míg a Nagyhajós Bajnokságon a három yardstick osztályban összesen 31 induló volt addig a lellei csapatbajnokságon idén 33 hajó adta le nevezését. A 33 hajó 14 csapatot alkotott, mivel voltak egységek, melyek sorsolás folytán két csapatban is részt vettek.
A rajt után azok jártak jobban akik a lee bója környékén rajtoltak és a pálya bal oldala felé tendáltak, a hátszél a nyugatiasodás miatt egy takkosra sikeredett. A második krajcban is a nyugati oldal jött be jobban, majd az élénkülő hátszél összehozta a mezőnyt és puskaropogás szerű befutót eredményezett. Sajnos mire a mezőny vége is elérte a célvonalat ismét leállt a szél, így a rendezők a második futamot már nem kockáztatták meg.

A Fritz Segel Team állította össze a legütőképesebb csapatot és így az eredmény sem maradt el. Yardstick I-ben Székely Antal kormányozta a Sleepwalkert (Nautic 370 Run), yardstick II-ben a többszörös 15-ös jolle bajnok Birinyi Gábor a Zabhegyezőt (Regina) és a csapat harmadik tagja a Port Lacajos Pápu (Saturn 25) is sorra hozza idén az eredményeket. A Fritz Segel Team három második hellyel biztosította a győzelmet. Második helyen a Havaria Team végzett Jeney Zoltán (Havaria), Litkey Árpád (Márta Mária) és Bodnár Imre (Imi Jé) kormányozta hajókkal. A bronzérmes csapat a Bolero – Dolce Vita – Soul Team lett, ahol a hajókat a Somos Zsolt, Sáfián László és Lelkes László kormányozták.

Eredmények

Képgaléria


 

Biró Márk Péter beszámolója az Unitef Kupáról Előző

Biró Márk Péter beszámolója az Unitef Kupáról

ifj. Csóka László Európa Kupát nyert Következő

ifj. Csóka László Európa Kupát nyert