Siófok  17.7  •  8 kn       

Keszthely  21.9  •  6 kn       

Balatonfüred  17.4  •  5.2 kn       

Balatonboglár  18.2  •  1.8 kn       

Orfű  23  •  4 kn       

Velencei-tó  19  •  8.2 kn       

Tiszafüred  18.9  •  3.8 kn       

Mályi-tó  17.9  •  4 kn       

2024. május 02., csütörtök

Székely Antal 4. helyet szerzett a Micro Magic Európa Bajnokságon

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Negyedszer rendeztek kontinensviadalt a világ legkisebb one design hajóosztályának a Micro Magic-nek. A versenyt a magyar szövetség rendezte Balatonkenesén a Balatonfői Yacht Clubban.

Székely Antal 4. helyet szerzett a Micro Magic Európa Bajnokságon

A rendezvény színvonalát tekintve elmondható, hogy a hazai modellvitorlázás talán legjobb rendezésén van túl, amely bátran megállná a helyét a világ bármely pontján. Kifogástalan helyszín, felkészült rendező csapat és magas szintű vendéglátás fogadta a 14 nemzet 52 versenyzőjét.

Magyarországon 57 regisztrált MM hajó van melyből 40 hajó rendszeresen versenyez. Láthatóan dinamikusan fejlődő szakágról van szó, hiszen csupán két éve van jelen nálunk ez a hajóosztály, ugyanakkor rendkívüli perspektívát hordoz magában, ha figyelembe vesszük, hogy például Hollandiában az MM hajók száma idén meghaladta a 2300-at. Az MMMSZ év elején kiírta az EB részvételre kvalifikáló válogatóversenyeket, melynek eredményeképpen 8 hazai versenyzőnek sikerült bejutni az EB keretbe. Közülük Beliczay Péter, a főrendezői feladataira tekintettel visszalépett, így hét Magyar versenyző szerepelhetett a versenyen.
Az első nap hatalmas reményekkel zárult a Magyar csapat számára, hiszen ifjabb Csóka László a Pécsi Ércbányász Modellező Klub versenyzője két ponttal lemaradva a második helyen állt, hét megrendezett futam után. Székely Antal (szintén a Pécsi Ércbányász Modellező Klub versenyzője) ekkor még csak a 16. volt, az idei MM bajnok Forrai Csaba a 11. helyen zárta a szombati napot. Minden jel arra mutatott, hogy itthon tarthatjuk az EB trófeát. A legerősebb vetélytársak a Portugál és a Holland csapat versenyzői voltak.
Másnap erősebb szél és hullámos víz fogadta a résztvevőket ami sokak számára meglepetéseket okozott. Jóval több volt vasárnap a technikai probléma, de volt olyan versenyző akinek ezek a körülmények kedveztek igazán. Közéjük tartozott Székely Antal is aki a vasárnapi versenyt végig az A csoportban vitorlázta, előkelő helyezéseket elérve, sőt az utolsó futamot megnyerve lett Európa Bajnoki 4. helyezett. Ifjabb Csóka több futamban is technikai malőrök áldozatává vált, így nem tudta folytatni szombaton megkezdett menetelését. Látható, hogy a 18 éves versenyző, a mezőny egyik legnagyobb tehetsége aki akár a bajnoki címet is megszerezhette volna ha nem pártol el tőle a szerencse. A versenyt a Portugál Joáo Prates nyerte, megelőzve a korábban már EB aranyérmet szerző Holland Steven Osterheert-et. A bronzérem is a Portugáloknál maradt mivel a harmadik helyen José Pedro D. Pinheiro végzett. A tavaly Európa Bajnokságot nyert angol John Tushingham csak a 18. helyen végzett. A csapatversenyt Portugália nyerte.
 
A magyar csapat eredményei:
4. Székely Antal – HUN 50
11. ifj. Csóka László – HUN 23
13. Forrai Csaba – HUN 31
20. Bodnár Imre – HUN 124
28. Fluck Benedek – HUN 205
29. Szathmári Miklós – HUN 82
30. Molnár Imre – HUN 19
 
Galéria

Unitef Kupa képekben Előző

Unitef Kupa képekben

YST eredményhirdetés és díjátadó Következő

YST eredményhirdetés és díjátadó