Siófok  13.9  •  3.9 kn       

Keszthely  14.9  •  3 kn       

Balatonfüred  13.5  •  12.2 kn       

Balatonboglár  14  •  0.8 kn       

Orfű  14  •  4 kn       

Velencei-tó  14.8  •  5.9 kn       

Tiszafüred  16.1  •  1.8 kn       

Mályi-tó  13.8  •  3 kn       

2024. május 03., péntek

Startra kész

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Alig néhány nappal a 4. Micro Magic EB kezdete elött elkészült minden, hogy a BFYC kikötőben rendezett verseny fogadni tudja a résztvevőket.

Startra kész

Ezen a 4. Európa-bajnokságon 13 ország 51 indulója vesz részt. A tagországok mellett három Kelet-európai újonc is részt vesz a regattán. A cseh, szlovák és orosz versenyzők elöször szerepelnek az osztály legnagyobb versenyén. Még nem teljes jogú tagként, hanem zöldkártyával indulhatnak, csakúgy mint tavaly Magyarország.

A helyszín:
A Balaton keleti csücskében Kenesén található a Balatonfői Yacht Club.

A hajó:
Az alig 53 cm-es rádió-távirányítású vitorlás modell igen hamar népszerű lett a világon. Az elmúlt tíz évben 18 ország csatlakozott a nemzetközi szövetséghez. Nem csak Európában, hanem Ausztráliában és Amerikában is vannak flották és hamarosan sor kerülhet az első Világbajnokságra is. A legtöbb hajó Hollandiában van. Itt 2500 regisztrált darabot tartanak számon.

A hajó súlya mindössze 860 gramm. Népszerűsége talán abból fakad, hogy könnyen összeépíthető, egységes és olcsó osztály. Két motor (szervo) közül az egyik a vitorla, a másik a kormány kezelésére szolgál. A versenyző a parton állítja be az orr- és nagyvitorla között az összhangot (trimmel), mert erre a vizen már nincs lehetősége.

A verseny:
Az osztály negyedik alkalommal rendezi meg a legnagyobb versenyét. Hollandia, Spanyolország és Portugália után idén hazánk kapta a rendezés jogát. Az indulók száma a rövid –két napos- verseny miatt maximálva van 51 főre. A rádió-távirányítású vitorlás modell versenyeken 20 indulónál többet nem lehet egy csoportban indítani.  Elsősorban azért, mert túl nagy lenne a káosz. Így egy teljes futam lefutása azt jelenti, hogy az gyakorlatilag három futamból (heat) áll. Első futam a selejtező, ahol eldől, hogy ki melyik csoportban kezd. Ez alapján A,B és C csoportra osztják a mezőnyt és  C csoporttal kezdenek. A C csoport első hat helyezettje felkerül a B csoportba és nem kap pontot, míg a többiek az elfoglalt helyük alapján kapnak pontot. A felkerülők azonnal vitorláznak a B csoportban, ahol szintén az első hat felkerül az A csoportba pont nélkül, de itt az utolsó hat le is esik a C-be, akik már pontot is kapnak. Természetesen a felkerülők tovább vitorláznak az A csoportban, ahol a befejezés után már mindenki kap pontot és az utolsó hat leesik a B csoportba. Amikor ez  a kőr lefut, akkor lesz kerek egy teljes futam. Ez talán a legnagyobb különbség a vitorlás és modellvitorlás versenyek között. Persze néhány apróság azért eltér, de nem jelentősen.

A program:
A pénteki nap regisztrálással és edzőversenyekkel kezdődik és a hivatalos verseny szombat reggel tízkor kezdődik. Ez este hatig eltart, majd másnap szintén tíztől, de már csak délután háromig tart. Díjkiosztó délután négykor.

Hasznos oldalak:
Az osztály hazai oldala
Az osztály nemzetközi oldala
Online eredmények az EB alatt
A versenynek helyet adó kikötő oldala
További információk: Beliczay Péter +36 20 3241 391
 

Finn dinghy és FD Osztrák bajnokság Előző

Finn dinghy és FD Osztrák bajnokság

Építők kupa – Agárd Következő

Építők kupa – Agárd