Siófok  16.6  •  7.7 kn       

Keszthely  14.9  •  7 kn       

Balatonfüred  16.3  •  4.4 kn       

Balatonboglár  16.6  •  8.6 kn       

Orfű  15  •  6 kn       

Velencei-tó  17.7  •  8 kn       

Tiszafüred  18.9  •  5 kn       

Mályi-tó  17.9  •  4.8 kn       

2024. április 28., vasárnap

Kettős siker az Optimist EB-n

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Olyan kettős sikernek lehettünk tanúi a most véget ért Optimist Európa-bajnokságon, melyre eddig még nem volt példa az osztály hazai történetében.

Kettős siker az Optimist EB-n

Az utóbbi évek során gazdagon ontották a sikereket versenyzőink a különféle nemzetközi versenyeken és kontinensbajnokságokon, gyakran adtunk hírt az ifjoncok remek teljesítményeiről, s ezúttal is bizonyították, hogy a kitartó szorgalmas munka meghozza gyümölcsét.
Az optimistes csapat kiemelkedő európa-bajnoksági szereplése továbbra is töretlen erővel halad előre felé. Péch Fanni és Vadnai Benji után idén dupla sikerrel zárta a magyar csapat a lengyelországi szereplését, s ezúttal sem maradtunk dobogós helyezés nélkül. Péch Fanni nyomdokaiba lépve idén öccse Lóránt állhatott fel a dobogóra, s szerezte meg az Európa-bajnoki bronzérmet, míg Gyapjas Balázs az ötödik helyen zárta a viadalt.

Két magyar versenyző a legjobb tíz között !!! Erre még soha nem volt példa korábban! Tudtuk, hogy az utóbbi évek kitartó munkája egyre jobban beérik, s a gyerkőcök rendre kiváló eredményekkel térnek haza a nemzetközi versenyekről, de azt hiszem bátran állíthatom, hogy pár éve erre nem is gondoltunk volna. Négy fiú, mindegyik a mezőny élvonalában! Vadnai Jonatán győzelemmel kezdte meg a szereplését, Lóri a második naptól az ezüstérmes helyen vitorlázott, Balázs pedig kiegyensúlyozott versenyzéssel majdnem minden futamot a legjobb tíz között fejezett be. Jonatán végül a 17., Gyapjas Zsombi pedig a 38. helyet szerezte meg a 146 fős mezőnyben.

Gyenge szél, napsütés, kánikula fogadta a kontinens viadalra érkező 146 fiú és 101 leány versenyzőt, akik a július 2-10. között Lengyelországban lezajló viadalon 7 futam során tudták összemérni erejüket.

Már az első versenynap is halasztással kezdődött, s csupán délután tudott a rendezőség két futamot lebonyolítani, mely számunkra óriási örömet hozott, hiszen Jonatán szelte át elsőként a célvonalat, Lóri 5., Balázs 7., s Zsombi is egyetlen helyezéssel maradt csak le a legjobb tíz közül. Micsoda kezdés! Az időjárás azonban nem volt ennyire kegyes a fiatalokhoz, a következő napon csak várakozás, lötykölődés, napozás volt a terítéken, ám mindenki bízott a meteorológusok előrejelzésében, akik időjárás változást ígértek, ami a harmadik versenynapra be is következett, s végre élénk, 20 csomó körüli szélben folytatódhatott a verseny, melyben három remek futamot sikerült lebonyolítani. Jonatánnak sajnos gyengébben sikerült rajtjai és a forgolódó szél kihasználásának hiányosságai miatt ez a nap gyengébben sikerült Zsomborhoz hasonlóan, míg Balázs korai rajtja és két futam közötti árboctalp kitörése tették a napot fárasztóvá. Péch Lóri remek teljesítménye azonban kárpótolhatta mindazokat, akik érdeklődve figyelték a fiatalok teljesítményét. Lóri 9., 2. és 7. helyezésével előre ugrott a második helyre a spanyol Nestor Cano mögé, aki Tiago Brito-tól vette át a vezetést, aki a nap veszteseként egyetlen futamon sem tudta beverekedni magát a legjobb húsz közé. A megváltozott szélviszonyok jócskán átrendezték a fiú mezőny élvonalát. Mindeközben a lányok versenyét továbbra is az a Francesca Russo Cirillo vezette, aki pár hete segítette Dragan Gaspic munkáját az optimisteseink számára szervezett zánkai edzőtáboron.

Az erős szél hamar tovaszállt, a következő napon ugyan még kellemes 12 csomós szélben szállt vízre a mezőny, ám a nap során ereje egészen 3-4 csomóig gyengült, így a rendezőség a tervezett három futam helyett csupán kettőt tudott megtartani, azt is rendkívül instabil szélviszonyok között, mely nem csupán a versenyzők, de saját dolgukat is megnehezítette.
A nap kétség kívül a görög fiúknak kedvezett. Konstantinos Oikonomidis mindkét futamot győzelemmel zárta, s ugrott a lista élére, míg honfitársa Mazarakis felzárkózott mögé a második helyre. Lóri bronzérme stabilizálódni látszott, hiszen kilenc pontos előnyre tett szert a negyedik helyezett török versenyzővel szemben. Az utolsó két nap újra a kánikuláé, strandolásé volt, így versenyzőink megtartották csodás eredményüket, s Lóri a harmadik, Balázs pedig az előkelő ötödik helyen zárta a versenyt.
Lányaink is igen szépen helyt álltak, Előházi Dorottya a 35. helyezést szerezte meg, s az utolsó futamon harmadikként haladt át a célvonalon, míg Cséby Flóra a 62. helyet szerezte meg a 101 fős mezőnyben, ám két tíz körüli futameredménye igen bíztató a jövőre nézve.

Optimisteseink, - akiknek munkáját Török Péter és Perényi Miklós segítette, egyengette – holnap indulnak haza, újabb sikerrel tarsolyukban. Szép volt fiúk, lányok, gratulálunk!

Eredmények
Fiúk
Lányok

Vadnai Benji újabb sikere Előző

Vadnai Benji újabb sikere

 Hétvégén lesz az orvosok regattája Következő

Hétvégén lesz az orvosok regattája