Siófok  12.7  •  4.2 kn       

Keszthely  7.9  •  5 kn       

Balatonfüred  12.4  •  1.7 kn       

Balatonboglár  12.8  •  5.5 kn       

Orfű  11  •  3 kn       

Velencei-tó  9.8  •  4.6 kn       

Tiszafüred  9.4  •  3.2 kn       

Mályi-tó  10.5  •  1.2 kn       

2024. április 28., vasárnap

A Groupama 40 katamarán is indult az Extreme Sailing Series versenyen

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Idén negyedik alkalommal indították útjára az Extreme Sailing Series vitorlásversenyt a Francia partoknál.

A Groupama 40 katamarán is indult az Extreme Sailing Series versenyen

A versenyen ezúttal Frank Cammas és legénysége is vitorlát bontott a Groupama 40 katamarán fedélzetén.
Frank Cammas ezidáig 64 versenyen 56 dobogós helyezést ért el, ebből 30 alkalommal szerezte meg az elsőséget, idén márciusban pedig remek csapatával rekordidő alatt teljesítették a Jules Verne Kupát a Groupama 3 fedélzetén. Cammas és legénysége az Extreme Sailing Series vitorlás versenyen most első alkalommal állt rajthoz és ért célba a versenysorozat első, Séte-i állomásán a Groupama 40 katamaránnal. A jó szélnek és remek legénységnek köszönhetően 8 ponttal, az ötödik helyen várják a soron következő megmérettetéseket, amelyeket Anglia, Németország, Olaszország, Hollandia és Spanyolország partjainál rendeznek meg.

A Groupama 40 és legénysége korábban is érdeklődött az Extreme Sailing Series iránt, de zsúfolt 2009-es versenynaptáruk miatt csak idén neveztek először. A csapatot segíti a korábban az Amerika Kupán is induló Tanguy Cariou, aki taktikai tanácsadóként csatlakozott Cammas csapatához. Ő 2009-ben kormányozta a Groupama 40-et.„

Az egész telet a Groupama 3 fedélzetén töltöttük a Jules Verne Kupán, szóval most a Groupama 40 olyan kicsinek tűnik” viccelődött Cammas, majd hozzá tette „a mi feladatunk a vitorlázásról szól, kis vagy nagy hajó, csapatban vagy egyedül – ez nem fontos. Csak a vitorlázás a lényeg.”

A napi öt-hat szakaszos verseny hatalmas közönség előtt zajlik, a résztvevőknek szusszanásnyi idejük sincs a pihenésre, és a legkisebb hiba is súlyos következményekkel járhat. A versenybizottság által kijelölt ovális vagy háromszög alakú pályán az indulók számától és az időjárástól függően két vagy három bóját megkerülve kell teljesíteni a távot.

Cammas és legénysége elégedett lehet, hiszen első alkalommal vettek részt az extrém vitorlás versenyen, ahol minden esetben elengedhetetlen a tökéletes manőverezés és a kiszabható büntetések elkerülése, hogy épségben és sikeresen hajózhassanak be a kikötőbe.

BYC Suliprogram Előző

BYC Suliprogram

JÓHAJÓ Nagydíj - Kővári Károly emlékverseny Következő

JÓHAJÓ Nagydíj - Kővári Károly emlékverseny