Siófok  23.3  •  12.1 kn       

Keszthely  22.9  •  11 kn       

Balatonfüred  23  •  8.7 kn       

Balatonboglár  22.9  •  10.6 kn       

Orfű  23  •  5 kn       

Velencei-tó  24.5  •  13.2 kn       

Tiszafüred  21.9  •  8.2 kn       

Mályi-tó  24  •  8.6 kn       

2024. április 28., vasárnap

Vitorlásverseny vagy társasági esemény?

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Feltehetnénk a kérdést szinte bármelyik nívós szakmai regatta esetében, de most a közelgő Ügyvéd Kupa kapcsán próbáltuk tisztázni a kérdést. Június 11-13. napjain kerül sor az ügyvédek szakmai regattájára Balatonlellén a BL Apartments & Yachtclubban.

Vitorlásverseny vagy társasági esemény?

Bizonyos tekintetben több egy szakmai regatta mint egy hagyományos vitorlásverseny, de bizonyos tekintetben kevesebb. Mit is kell érteni ezalatt a kettősség alatt. A szakmai regatták többnapos rendezvények, melyek legfőbb programja a vitorlázás, ugyanakkor lehetőséget biztosít a résztvevőknek, hogy egy sportos program keretei között találkozzanak, beszélgessenek egymással. Vannak egyetemen létrejött baráti társaságok, melyek évente egyszer egy ilyen verseny alkalmával jönnek össze az ország különböző pontjairól. Vannak olyan résztvevők akik irodai vagy más versenyek esetében céges programként tekintenek a regattára és természetesen vannak az adott szakma, hivatás megszállott vitorlázói, akik visszatérő vendégei ezen versenyeknek. Ezeknek a rendezvényeknek valamennyi igényt ki kell elégíteniük. Változatos parti programok, nézőhajó és a színvonalas vendéglátás éppúgy része a rendezvénynek, mint a professzionálisan szervezett vitorlásverseny.

Miért kevesebb bizonyos tekintetben mint egy hagyományos balatoni vitorlásverseny? A szakmai regatták résztvevőinek egy része az adott rendezvényen – lehet hogy évi egy alkalommal – találkozik a vitorlázással, így hiba lenne az Ő esetükben olyan feltételeket követelni, mint sportegyesületi tagság, versenyengedély, sportorvosi alkalmasság, vagy reklámengedély. Ennek ellenére az évek alatt rangja lett a dobogós helyezéseknek és a vitorlásverseny sportértéke is évről évre nő. Ma már elmondható, hogy szervezett csapatok és a Balaton leggyorsabb hajói is részt vesznek a jelentősebb szakmai versenyeken.

A szakmai regatták rangját a hitelesség és a tradíció teremti meg. Hitelességüket a kiíró illetve partner szakmai szervezetek, kamarák, társaságok, egyesületek biztosítják. Fontos, hogy adott rendezvény évente, tervezhetően azonos időpontban a megszokott színvonalat biztosítsa a résztvevőknek, az érdeklődők rendszeresen számolni tudjanak vele. Összegezve elmondható, hogy a minőségi szakmai regatta egy társasági esemény keretei között rendezett vitorlásverseny, melyen nem csak vitorlázók vesznek részt.

Sajnos az utóbbi években megszaporodott, a fenti követelményeknek meg nem felelő, magát szakmai regattának nevező versenyek száma. Ezek a szponzorok megtévesztésére létrejött, más versenyekkel összemosott és egyébként nem létező kezdeményezések jelentős károkat okoznak a valódi szakmai regattáknak éppúgy mint magának a vitorlázásnak is.

Regata za pokal Burje Előző

Regata za pokal Burje

Vinci Hoesch nyerte a versenyt, Gömbös Lóránt a magyar bajnok Következő

Vinci Hoesch nyerte a versenyt, Gömbös Lóránt a magyar bajnok