Siófok  21.6  •  4.3 kn       

Keszthely  21.9  •  4 kn       

Balatonfüred  21.3  •  8.7 kn       

Balatonboglár  22.3  •  1.2 kn       

Orfű  22  •  8 kn       

Velencei-tó  23.9  •  4.2 kn       

Tiszafüred  21.9  •  5 kn       

Mályi-tó  24  •  4 kn       

2024. május 04., szombat

ODT forduló Lellén

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Az új lellei kikötő elsősorban yardstick versenyeiről és speciális szakmai regattáiról ismert versenyhelyszíne a nyugati Balatonnak.

ODT forduló Lellén

Két éve viszont, a színvonalasabb vitorlásversenyzést nyújtó one design osztályok is ellátogatnak évente egyszer a BL Apartments & Yachtclub kikötőjébe, az LVE versenyére.

Tavaly összesen négy osztály jött el a versenyre, ugyan már ekkor is része volt az LVE Kupa a One Design Trophy sorozatnak. Idén a tavalyinál jóval többen jöttek Balatonlellére és már öt osztály versenyzői álltak fel a rajtvonalhoz. A lellei versenyek közül elsőként talált szponzorra az OD Kupa, az első Horvát sör az Osjecko Pivo forgalmazójának személyében. Így 2010-ben a verseny hivatalos elnevezése II. Osjecko Pivo LVE OD Kupa lett. Pénteken délutántól lehetett a versenyre nevezni, a támogatók jóvoltából minden résztvevő pólót, sapkát és 15 ezer forintos ACO vásárlási utalványt valamint a verseny idejére korlátlan wellness használati lehetőséget kapott a nevezéskor ajándékba. A mezőny nagyobb része pénteken érkezett, de voltak, akik a szombat hajnali kelést választották. A BYC vontája is csak a rajt előtt egy órával futott be a lellei kikötőbe, jelentősen növelve a versenyen résztvevők számát. Az LVE sikeres rendezéséhez hozzájárult az osztálykapitányok szervező munkája, így köszönet illeti Weöres Márti, Hercsel Erik, Fazekas László és Sopi kitartását mellyel meggyőzte a csapatokat, hogy Lelle mégsem a világ végén van.

Szombaton sikerült mind a négy kiírt futamot megtartani. A verseny első napján, délelőtt tíz órától majdnem fél ötig vitorláztak a versenyzők. Melges, 8mOD, Elliott, J24, és Nautic flották részvételével izgalmas, sportos versenyt rendezett Erdélyi Béla és csapata, a kis jóindulattal stabilnak mondható 2-es délnyugatiban. A zivatar előtt minden egységnek sikerült a partra érnie ahol a támogató sörkülönlegességéből rendezett kóstoló várta a versenyzőket, még a vacsora előtt.
A vasárnapi időjárás-előrejelzés bíztató volt és valószínűsítette a két függőben lévő futam megrendezését. Így is lett, a 10 órás rajtra élénkülni kezdett a délnyugati szél, majd stabilizálódott. Az ötödik futam időben rajtolt, de már az első körben érezhető volt, hogy változni fog a szél iránya. Voltak hatalmas lavórok és kiszámíthatatlan szélfordulók, a második kör végére majdnem teljesen elfogyott a hajtóerő. Csaknem egy órás halasztás következett, majd a nyugatról érkező friss szélbe kitűzött pályán elrajtolhatott a hatodik és egyben utolsó futam is.

A Melges osztályban az MVM-es hajóval Nagy Zsolt Csaba nyert, megelőzve Matyasovszky Gézát és az LVE-s Temesfői Zénót. Az Elliottoknál nyert a Bernát, Fazekas Lászlóval a kormányánál, míg a Nautic osztályban Soponyai Géza diadalmaskodott a Bettus nevű hajóval. A J24 osztályban Székely Antal győzött, megelőzve a Nord Telecom színeiben versenyző Makai Gábort és csapatát, valamint a Zulu-s Kakas Mátét. A 8mOD osztályban zajló páros versenyt Varga Lajos nyerte a Pantarei nevű hajót kormányozva.

Összességében elmondható, annak ellenére, hogy néhány osztály idén sem zarándokolt el Lellére, a tavalyi versenyhez képes megduplázódott a nevezők száma, amely feltétlenül bíztató a jövőre nézve. Három osztályban, a Melges, az Elliott és a J24-ben az ODT futamokon megszokott jelentős részvétel volt. Idén a Nautic-osok is eljöttek, többen a Balaton keleti végéből, ami nagyon jó hír, hiszen a nyugati medencében sok Nautic található és talán jövőre közülük még többen kedvet kapnak a pályaversenyzéshez, ebben az esetben akár a legnagyobb létszámú flottája lehet a lellei versenynek.
 
II. Osjecko Pivo LVE OD Kupa szombati részeredmények
 
II. Osjecko Pivo LVE OD Kupa vasárnapi végeredmények
 
II. Osjecko Pivo LVE OD Kupa képek

Osjecko Pivo LVE ODT részeredmények Előző

Osjecko Pivo LVE ODT részeredmények

Springer Ferenc Emlékverseny Következő

Springer Ferenc Emlékverseny