Siófok  18.9  •  8.7 kn       

Keszthely  18.9  •  8 kn       

Balatonfüred  18.5  •  7.8 kn       

Balatonboglár  19.2  •  6.4 kn       

Orfű  19  •  11 kn       

Velencei-tó  19.6  •  13 kn       

Tiszafüred  18.8  •  4.5 kn       

Mályi-tó  19.6  •  6.1 kn       

2024. május 02., csütörtök

A több mint százéves Helka nyitotta meg a 164. hajózási szezont

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Megkezdődött a 164. hajózási szezon a Balatonon; az idei első hajót, a Siófokról érkező, több mint százéves Helkát szombaton fogadták ünnepélyesen a balatonfüredi kikötőben.

A több mint százéves Helka nyitotta meg a 164. hajózási szezont

Egyelőre még csak hétvégén és csak Siófok-Balatonfüred-Tihany, valamint Fonyód-Badacsony között közlekednek a hajójáratok. Április 30-tól váltanak majd át a naponkénti menetrendre, főszezonban 27 hajó és négy komp közlekedik majd. Idén nem emelik a balatoni hajózási jegyárakat. Az ünnepi köszöntőket követően a balatonfüredi kikötőben felhúzták az árbocra a hajósok zászlóját és a nemzeti lobogót, jelezve: megkezdődött az idei, egyben a 164. balatoni hajózási szezon.
Széchenyi István kezdeményezésére 1846. szeptember 21-én bocsátották vízre a Balatonon a Kisfaludy gőzöst, s ezzel útjára indult a tavon a hajózás; emlékezzünk most a balatoni hajózás megteremtőjére.

A Wikipédiából: A Helka és a Kelén a Balaton legrégebbi, jelenleg is használatban lévő hajói. Mindkettő 1891-ben épült és többszöri átépítés ellenére megőrizték 19. század végi külsejüket.

A nosztalgiahajók felső fedélzete nyitott, a főfedélzeten két kisebb nyitott és egy nagy zárt utasterük van. A hajótest egy nagy, zárt körpamlagos utas-termet tartalmaz.

A hajók legnagyobb hossza 35,22 méter, legnagyobb szélessége 5,28 méter, befogadóképessége 120 utas, főgépük teljesítménye 220 kW.

Helka és Kelén egy balatoni legendából ismert két név, Helka a herceg leánya, Kelén pedig a reménytelenül szerelmes árva pásztorfiú. A hajók névadásánál ezt a legendát elevenítették föl.
 
 

Bathó 5. helyen végzett a Byte VB-n! Előző

Bathó 5. helyen végzett a Byte VB-n!

Frissülő versenykiírások! Következő

Frissülő versenykiírások!