Siófok  17.2  •  4.9 kn       

Keszthely  13.9  •  3 kn       

Balatonfüred  16.9  •  3.5 kn       

Balatonboglár  17.2  •  3.6 kn       

Orfű  17  •  5 kn       

Velencei-tó  16.5  •  6.1 kn       

Tiszafüred  14.9  •  3.5 kn       

Mályi-tó  15  •  4.8 kn       

2024. május 30., csütörtök

J24 Európa-bajnokság 1. nap

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Litkey Farkas kormányzásával egyetlen magyar hajóként a Naviscon is rajthoz állt a Krétán megrendezésre kerülő J24 Európa-bajnokságon.


A csapat saját hajóval indul az eseményen, így azt még a múlt héten tréleren húzták le Pireuszig, majd onnan komppal folytatták az utat Souda-ba. A vasárnapi felmérésen a rendezők mindent rendben találtak a csapatnál, de mivel 30-40 csomós szél fújt, nem tudtak kimenni a vízre. A hétfői napon a practice race-en már sikerült valami edzeniük, de ennek a futamnak a végére leállt a szél, így nem sok időt tudtak vitorlázással tölteni. A versenyzőket az időjárás nem igazán kényezteti, sokat esik az eső, a szél pedig kiszámíthatatlanul fúj, hol erősen, hol gyengén.
 
A keddi napon egyórás halasztás után 8-10 csomós keleti szélben három futammal kezdődött az Európa-bajnokság. A magyar csapat az első futamban jól rajtolt, negyediknek ért az első bójához, de aztán hátszélben egy hajó elment mellettük, a befutóban pedig egy szélcsíkban még négyen megelőzték őket, így a 9. helyen végeztek. A második és a harmadik futamban beszorultak a rajtnál, több alkalommal a háromszoros Európa-bajnok angol csapattal küzdöttek, végül egy 13. és egy 15. helyet gyűjtöttek be. Az esti óváson három hajót kizártak előlük a harmadik futamból, úgyhogy Litkey-ék jelenleg a 11. helyen állnak összetettben.
 
A 28 hajóból álló mezőnyben túlnyomórészt görög csapatok találhatóak, de angol, német, olasz és svájci egységek is rajthoz álltak. A mezőny Litkey Farkas fogalmazása szerint “kicsi, de erős”, sokat kell küzdeni és nem adják könnyen a jó helyezéseket.
 
A körülményekről és a verseny hangulatáról így mesélt a magyar kormányos:
“A Souda öböl egy ipari hely, két Nato és egy amerikai bázissal. Itt köt ki a komp, sok a halászhajó, és sok nagy tengerjáró hajó is áll itt lehorgonyozva a part mellett. A tengerpart nagyon furcsa, a kemény sziklás területeken hol gyönyörű és finom homokos plázs nyílik pálmákkal, kertvendéglőkkel, hol viszont fekete, kopár sziklák találhatóak. A hegyek lenyűgözőek, a közelben lévő Chania nevű település egy nyüzsgő, dudáló autókkal és dugóggal teli város. Az óvárost még a velenceiek építették ötszáz éve, gyönyörű! Vannak török épületek, és persze a múlt század végén épült gyönyörű villák. Van itt a közelben egy szigeten egy Eszterházy étterem, állítólag nagyon jó, majd megnézzük.”
 
Az Európa-bajnokság szerdán további három futammal folytatódik, de reggel ismét eső fogadta a versenyzőket.
 
Eredmény az első nap után: J24 Eb_1. nap

Megalakult a Magyar Micro Magic Szövetség Előző

Megalakult a Magyar Micro Magic Szövetség

J24 Európa-bajnokság 2. nap Következő

J24 Európa-bajnokság 2. nap