Siófok  15  •  4.2 kn       

Keszthely  15.9  •  4 kn       

Balatonfüred  14.6  •  3.5 kn       

Balatonboglár  14.7  •  2.9 kn       

Orfű  13  •  6 kn       

Velencei-tó  15.6  •  12 kn       

Tiszafüred  15  •  8.8 kn       

Mályi-tó  15.5  •  2.6 kn       

2024. május 07., kedd

Végre kifutott a mezőny

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Az V. Magyar Tengeri Nagyhajós Bajnokság (V. MTNB) harmadik napján három pályaversenyt rendeztek az öt hajóosztályban versenyző, közel 400 vitorlázónak az adriai Biográd térségében.

Végre kifutott a mezőny

A reggeli 17 csomós szél napközben 6 csomósra mérséklődött, É - ÉK-i irányból fújt. Három futam után, összetettben a Bavaria 42 M hajóosztályban Litkey Árpád csapata, a Pozsonyi és Társai Ügyvédi Iroda S. T. vezet. A Bavaria 47 C osztályban Pallay Tibor és a Kész Challenger S. T. áll az élen. A Dufour 44 kategóriában Haranghy Csaba a Pureco Sailing Team-el van az első helyen. A Salona 37 R osztályban Gyenes Ákos csapata a Weight S. T. az éllovas. Az utánpótlá s mezőnyben, a Sun Odyssey hajóosztályt a SVE – Compass Junior S. T. vezeti, Bakóczy Róbert kormányossal.

Bavaria 42 Match hajóosztály
1. futam
Remekül rajtolt a címvédő AIS S. T. Czégai Péter athéni olimpikon kormányossal; valamint a kilencszeres Kékszalag győztes Litkey Farkas a Magyar Építő – Volksbank csapattal. Ekkor még Kelemen Tamás az Adriatic Challenge Sailing Team-el is ott volt az élbolyban, de nagyon jött fel a Proligy S. T. is, Szakasits Ádámmal a kormánynál. Végül ez is maradt a sorrend a befutásnál.

2. futam
Az AIS Sailing Team-nek korai rajt miatt újra át kellett haladni a rajtvonalon, ennek ellenére a második kreutz bójánál már a második helyen álltak. Itt már Litkey Árpád vezetett, a Pozsonyi és Társai Ügyvédi Iroda csapatával. Annak ellenére, hogy a hátszeles vitorlájuk nagyon sokára állt ki, meg tudták tartani vezető pozíciójukat, így átíródott a papírforma, hiszen a szinte mindig futamgyőzelmeket produkáló AIS S. T. a harmadik helyen ért célba, előttük a Magyar Építő – Volksban S. T. haladt át a célvonalon, Litkey Farkas vezényletével.

3. futam
Rauschenberger Miklós még a bajnokság előtt azt nyilatkozta, hogy összetettben dobogóra várja csapatát, az Amitié Sailing Team-et. A jelek szerint erre megvan minden esélye, nagyszerű versenyzéssel ezt a futamot az Amitié S. T. nyerte. Litkey Árpád és csapata, a Pozsonyi és Társai Ügyvédi Iroda S. T. egy ezüstérmet gyűjtött be, amivel vezeti az összetett versenyt. Az előző két futamban sokat hibázott a SpiriTuss S. T. Tuss Miklós kormányossal, de a harmadik pályaverseny meghozta nekik a sikert. „Semmi nem jött össze az első két pályán. Mi is rontottunk, a szél is folyamatosan forgott, de a harmadikra nagyon jól egyben volt a csapat, örülünk a bronzéremnek.” – mondta Tuss Réka, a SpiriTuss csapatból.

Bavaria 47 C hajóosztály
1. futam
Egész nap kiegyensúlyozottan, jó formában versenyzett Pallay Tibor csapata, a Kész Challenger S. T. az első futamban rajt cél győzelmet aratva. A „lee” bójánál nagy csatában volt a Ruják István kormányozta Jadran Sailing Team-el, ahol még az L. P. Média csapata, Gál István kormányossal is versenyben volt a dobogóért. A célba végül Pallayék mögött a Dumaszínház S. T. érkezett. Paksi Álmos kiválóan dirigálta kezdő csapatát, előfordult néha egy-két technikai baki, de nagyon jól összekovácsolódott a gárda. A bronzérmes pedig a Jadran S. T. lett, Ruják István vezényletével. „Az első futamban még nem használtuk a hátszeles vitorl&aacut e;nkat, mert nem szokott össze a team, de a többi futamban abba is belejöttünk, kezd összeállni a csapat.” – nyilatkozta Pallay Tibor junior EB ezüstérmes Star hajóosztályban.

2. futam
Nagyon jól rajtolt Paksi Álmos csapata a Dumaszínház S. T.; valamint az Ágoston S. T. Weörös Botond kormányossal. Ebben a futamban szerezte meg első dobogós helyezését a címvédő, L. P. Média S. T. Gál István kormányos a harmadik helyre hozta be csapatát. Győzött a lelkes amatőrökből álló, Csiha László kormányozta Na Is Oto S. T., akik higgadtan versenyeznek, látszik rajtuk, hogy örömvitorlázók, jól érzik magukat. Az ezüstérmes a Kész Challenger S. T. lett, Pallay Tibor kapitány remek taktikázásának köszönhetően.

3. futam
Pallay Tibor csapata, a Kész Challenger S. T. bebiztosította vezető pozícióját az összetett versenyben egy második helyezéssel. A futamot a Na is Oto S. T. nyerte, Csiha László irányításával, harmadik lett a Weöres Botond kormányozta Ágoston Sailing Team.

Dufour 44 hajóosztály
1. futam
Az olimpikonok csatáztak az élen. A rajtnál még Dobszai Zoltán, a Variens Sailing Team-el nagyon jól eljött és a Tokai Mátyás kormányozta Híradás Sailing Team is, de hamarosan már Székely Antal csapata, a Compass S. T. átvette a vezetést. Pomucz Tamás a Fekete Sereggel folyamatosan a nyomukban volt, egy ezüstérmet hozott nekik az a futam. Győzött a Compass S. T., harmadik helyen pedig a Puerco Sailing Team futott be Harangy Csaba kapitánnyal.

2. futam
Legjobban a Fekete Sereg rajtolt Pomucz Tamás irányításával. Ez a futam hozta meg a csapat első győzelmét, utánuk Haranghy Csaba érkezett a Pureco Sailing Team-el. Bronzérmes lett a nemrég összeállt Hyper S. T. Fülöp Szilárd fegyelmezetten irányította csapatát, ami meg is hozta a sikert.

3. futam
Maradt a papírforma, azaz a három olimpikon kapitány csatározása. Haranghy Csaba szerzett egy futamgyőzelmet a Pureco együttesével, így vezetik az összetett versenyt. Székely Antal második helyre hozta a Compass Sailing Team-et, és Pomucz Tamás Fekete Serege egy harmadik helyezéssel zárta a napot.

Salona 37 R hajóosztály
1. futam
Hercsel Erik a BYC Fanatics kormányosa nagyon jól rajtolt csapatával. Gerő András taktikus is sokat hozzátett a sikerhez, győzelemmel kezdtek. A „lee” bójánál még Gyenes Ákos irányításával a Weight S. T. állt az élen, de a célba végül második helyen értek, mögöttük pedig a Tengeri Farkasok érkeztek, Dr. Farkas Tamás irányításával. „Nagyon örülünk a mai sikeres versenynapnak. Erős mezőnyben próbáltuk tartani a lépést versenytársainkkal. A mai eredményünk igazolja, hogy érdemes volt eljönni és ismét megméretni magunkat a tengeri bajnokságon. Ugyan még nincs vége, de jövőre is szeretnénk részt venni.” – mondta Gerö ;ly Tamás a legénység egyik tagja.

2. futam
A Gyenes Ákos vezényelte Weight S. T. nagyon elhúzott a mezőnytől, rajt cél győzelemmel zárták a futamot. Második helyen vitorlázott át a célvonalon a Mondial Assistance Challenger S. T., Hollósi Gáborral a kormány mögött. A bronzérmet pedig a BYC Fanatics S. T. szerezte, Hercsel Erik kapitánnyal.

3. futam
A Weight S. T. magabiztosan nyerte a futamot, ezzel Gyenes Ákos kormányos bebiztosította a csapat összetett első helyét. A Mondial Assistance Challeneger S. T., akárcsak az előző futamban, itt is egy ezüstöt szerzett, Hollósi Gábor kapitánnyal. A Tengeri Farkasok pedig egy újabb bronzérmet nyertek, Dr Farkas Tamás irányításával.

Sun Odyssey 32 i hajóosztály
1. futam
A kétszeres címvédő Bakóczy Róbert, és gárdája a SVE-Compass Junior S. T. hozta a papírformát, fölényesen nyerték a futamot. Mögöttük a Bakóczy Kálmán kormányozta, részben kezdő vitorlázó gyerekekből álló S.O.S. II. S. T. ért célba. A bronzérmet pedig a Huszka Róbert vezényelte Sail Support – BYC II. junior Sailing Team vehette át az esti eredményhirdetésen.

2. futam
A SVE-Compass Junior S. T. Bakóczy Róbert kormányossal verhetetlennek bizonyul, ezt a futamot is simán nyerték. Mögöttük, az előző futamhoz hasonlóan az S.O.S. II. S. T. jött, Bakóczy Kálmán irányításával. Harmadikként pedig az S.O.S. I. csapata végzett, Réczey Gusztáv kormányos kihozta a gyerekekből, amit tudott.

3. futam
Bakóczy Róbert egy újabb lépéssel közelebb került, hogy harmadszorra is magyar bajnok legyen tengeren. Még egy arany éremmel gazdagodott a SVE-Compass Junior S. T. Az ifjú kormányos édesapja, Bakóczy Róbert újra a második helyre hozta be az S.O.S. II együttesét és Réczey Gusztávnak is sikerült még egy harmadik helyezést elérni az S.O.S. I csapattal.

Hivatalos eredmények

Gömbös-csapat 32. helyen zárta az EB-t Előző

Gömbös-csapat 32. helyen zárta az EB-t

Véget ért az V. MTNB, bajnok a Compass csapata! Következő

Véget ért az V. MTNB, bajnok a Compass csapata!