Siófok  5.5  •  6.2 kn       

Keszthely  4.9  •  0 kn       

Balatonfüred  5.8  •  4.4 kn       

Balatonboglár  •  6.7 kn       

Orfű  •  3 kn       

Velencei-tó  4.7  •  5.9 kn       

Tiszafüred  •  9.6 kn       

Mályi-tó  5.9  •  5.1 kn       

2024. április 25., csütörtök

Beszámoló a 470-es EB negyedik napjáról

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A 470-es nemzetközi osztályszövetség beszámolója az EB csütörtöki napjáról.

Beszámoló a 470-es EB negyedik napjáról

Az első nap az arany, ezüst és bronz csoportokba osztást követő nem kezdődött jól Sofian BOUVET és Jeremie MION számára, de a nagy öregek szerint nem az számít, hogyan kezdesz, hanem hogyan fejezel be egy versenyt.

A jelenlegi 470-es junior világbajnok egészen mélyről kezdett a 31 párosból álló mezőnyben az arany csoport első futamában, amikor a szél 2 csomóval fújt nyugati irányból. A cél előtt a francia csapat már megfontoltan, taktikusan versenyzett, és így az ötödik helyen ért célba. „Nagyon tréfás szelünk volt.” – mondta Jeremie Mion. „Persze ilyen szél nélkül nem tudtunk volna ilyen jó helyezést elérni. A vége felé már nem hibáztunk, tökéletesen mentünk, és így jól sikerült a befutó.”

A franciák ugyan visszaestek az ötödik helyre, de közben az összetettbeli legnagyobb riválisuk, a német Ferdinand GERZ és Tobias BOLDUAN is az első pozícióból a harmadikba csúszott vissza a cél előtt. “Egészen a legvégéig vezettünk, és mivel a szél állandóan változott, nem igazán láttuk, hogy a többiek hogy állnak. “ – mondta Gerz. “A rajtnál voltak gondjaink, mind a három futamban rosszul rajtolunk egyébként. Szerintem eléggé hülyék voltunk ma, holnap jobban fogunk koncentrálni.” A svájci Yannick BRAUCHLI és Romuald HAUSSER megelőzte a németeket az első futamban, és győzni tudott.

A szél ismét gyengülni kezdett, így a futamok egyre taktikásabbá váltak. A franciák összeszedték magukat, és a további két futamot megnyerték, így a mezőny élére ugrottak a nap végén. A második helyen a németek, Ferdinand GERZ és Tobias BOLDUAN, a harmadikon pedig a görög páros, Mixalis STAVRU és Stathis PAPADOPOULOS áll, akik 2., 8. és 2. helyet szereztek csütörtökön. “Nagyon nehéz nap volt a mai a kiszámíthatatlan szél miatt.” – mondta PAPADOPOULOS. “Sokat esett az eső is az utolsó futamban, amikor a szél teljesen leállt egy időre, és nem tudtuk, hogy a szél melyik irányból fog ismét fújni. Miután elállt az eső, megérkezett a szél is 12 csomóval a jó irányból, és így bejöttünk a második helyre.”

Az eddig az élen álló két csapat lejjebb csúszott összetettben, mivel a francia Beranger BALZEAU és Mathieu FOUNTAINE spinnakere elszakadt az utolsó futamban. Az argentinok, Sebastian PERI BRUSA és Santiago MASSERONI az elején még vezette a versenyt, de a nap végén egy kisebb baleset következtében csak az ötödik pozícióban tudták befejezni a csütörtöki futamokat. “Egyszerűen nem tudtuk ma összeszedni magunkat. Nem zártunk jó napot, de még sok minden történhet, holnap is lesz két futam, és még mindig versenyben vagyunk a győzelemért.” – mondta Masseroni.

A nőknél Viktoria JURCZOK és Josephine BACH továbbra is vezeti a bajnokságot, és már 20 pontos előnnyel áll az élen a másik német egység, Annika BOCHMANN és Anika LORENZ előtt.

Az arany csoport versenyzői három futamot teljesítettek, de az ezüst és a bronz csoportban lévők nem voltak ilyen szerencsések, mivel két futamot is lelőttek, így csak egyetlen egy került megrendezésre.

SZIGETHI Botond és JOO Kristóf az ezüst futamban győzelmet szerzett Magyarország számára, de a csoportot továbbra is az olasz Paolo CATTANEO and Vittorio ZAOLI vezeti a svájci lánytestvérek, Stéphanie and Romy HASLER előtt. A görög vegyespáros, Vretti XINTARAKOU és Evangelos MITAKIS megnyerte az egyetlen bronz futamot csütörtökön. “Kicsit idegesek voltunk a rajt előtt, de aztán minden rendben volt. Gyenge széllel kezdtünk, és vezettük a mezőnyt, aztán lelőtték a futamot. Szerencsére amikor újraindították, még mindig vezettünk.” Ez a csapat még nem versenyzett együtt, és XINTARAKOU szerint sokkal nehezebb egy fiúval vitorlázni, mint egy lánnyal. “Nem sok mondanivalónk van egymásnak. A versenyről beszélünk, semmi másról, így nálunk nagyobb csend van, mint ha két lány lenne egy hajóban.” Úgy tűnik nekik mégis ez a felállás hoz jobb eredményt.

Az ukrán Denys KALCHENKO és Andrii SVYRYDOV vezeti a bronz csoportot, bár csak három ponttal, és még azért sok van hátra a bajnokságból.

Továbbra is jól szerepelnek a magyarok Előző

Továbbra is jól szerepelnek a magyarok

Főtitkárt keres az MVSZ Következő

Főtitkárt keres az MVSZ