Siófok  8.3  •  6.8 kn       

Keszthely  6.9  •  6 kn       

Balatonfüred  •  5.2 kn       

Balatonboglár  8.4  •  8.1 kn       

Orfű  •  4 kn       

Velencei-tó  •  5.8 kn       

Tiszafüred  5.1  •  4.9 kn       

Mályi-tó  7.4  •  3.1 kn       

2024. április 20., szombat

84 hajó 330 versenyző a Kenesei Szezonnyitón

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Szombat 10.00 órakor rajtolt el 11 hajóval a túraverseny, amelynél jóval népszerűbb volt a rekord hajószámmal és versenyzővel futó One Design Trophy 2008-as versenysorozat 1. állomása, de erről majd később.

84 hajó 330 versenyző a Kenesei Szezonnyitón

A Balatonkenese-Balatonaliga-Balatonalmádi-Balatonkenese pályát a leggyorsabb hajó kicsivel több mint két óra alatt teljesítette, a leglassabb egység pedig több mint három órát vitorlázott a 2-3 m/s-os keleti szélben. Az abszolút győzelmet a Paquita szerezte meg a Red Shark és Vokurka előtt. A YSI-es osztályban a Vokurka a YSII-es osztályban pedig a Dolce Vita diadalmaskodott.

A két napos pályaverseny első napján 9 hajóosztály 73 egysége vágott neki az up and down két körös pályának. Az Asso, Melges és 8mOD osztályok nagy pályán rótták a köröket, míg a Nautic, Elliott, S22, J24, SR és Dragon hajók a kisebb pályán, egy betétbóját kerülve vitorláztak. Az első nap a tervezett 4 helyett csak két futamot sikerült lebonyolítani, mert sajnos 1 órára már annyira leállt a szél, hogy ugyan még az Assok le tudták vitorlázni a 3. futamot, de a következő három elrajtolt osztály a Melges, 8mOD és Nautic hajók versenyét le kellett fújni. Aznap már nem volt futam. Vasárnap 7-8m/s-os keleti fogadta a vitorlázókat. A friss tavaszi szélben a versenykiírás szerint két futamot vitorláztak az egységek. Az olykor 20-30 fokot forduló szélben nem volt mindig optimális a rajtvonal, így a luvos rajtoknál nagy volt a tülekedés és gyakori a korai rajtolás is. Az Asso osztály öt futamot vitorlázott az első lett a jelenlegi EB bajnok Detre páros az ERSTE hajóval. A Melgesek versenyét Litkey Árpád kormányozta Team Proximo nyerte, a 8m OD osztályban Majthényi Szabolcs állhatott a dobogó felső fokára a Lomarddal. Az Elliott 770-ben Szoják Balázs Audentes egysége diadalmaskodott. A S22-eseknél Belle Örs örülhetett az aranynak a Bilfinger Berger kormányosaként. A J24-eseknél Kovács Zoltán KIROWSKI egysége végzett az első helyen. A Sudár Regattáknál Kutics Krisztián a Főszéllel és a Dragonoknál pedig a Conseuro Lukáts Ákossal vehette át a legfényesebb érmet.

Örvendetes volt, hogy ezen a korai időpontban már ilyen népes mezőny gyűlt össze, talán ez is bizonyítja, hogy a balatoni szezon nem csak májustól szeptemberig tart. Külön öröm, hogy a most alakult Melges osztályban a kilenc hajóból nyolc indul a versenyen. Az öt versenyből álló One Design Trophyt az öt klub azért hozta létre, hogy a profi nagyhajós vitorlázóknak megfelelő körülményeket biztosítson a színvonalas versenyzéshez. Ez most láthatóan sikerült. Folytatás következik: április 23-24. Csopak.

Végeredmények:
Sudár Regatta
Scholcz 22
Nautic
Melges
J24
Elliott
Dragon
Asso
8mOD
YS túraverseny

Sikeresek voltak a magyar vitorlázók Hyeres-ben Előző

Sikeresek voltak a magyar vitorlázók Hyeres-ben

Elhunyt Starnfeld Iván Következő

Elhunyt Starnfeld Iván