Siófok  10.5  •  5.8 kn       

Keszthely  10.9  •  2 kn       

Balatonfüred  10.2  •  4.4 kn       

Balatonboglár  9.9  •  5.5 kn       

Orfű  12  •  3 kn       

Velencei-tó  12.7  •  4.5 kn       

Tiszafüred  12.4  •  2.9 kn       

Mályi-tó  13.4  •  2.5 kn       

2024. április 26., péntek

Öböl Kupa – Lágymányoson

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Én nem tudom, hogy hogyan került azoknak a tulajdonába a Lágymányosi Öböl, akiké most, de nem is nagyon érdekel. Aki ilyen helyet tud csinálni azé minden tiszteletem.

Öböl Kupa – Lágymányoson

A húsvétot megelőző szombatra került kiírásra a BL Apartments & Yachting Micro Magic versenysorozat első állomása a Lágymányosi Öbölben rendezendő Öböl Kupa. A versenyt az is színesítette, hogy a  honi modellvitorlázás számára ez a hely történelmi, hiszen 1958. április 27-én itt rendezték az első hivatalos hazai modellvitorlás viadalt. A verseny akkori rendezője is kilátogatott a mostani versenyre, sőt volt aki azon a versenyen is indult és most is.

Nem tudom hányan emlékeznek a terület jó 10-15 évvel ezelőtti állapotára amikor a földúton az egyetlen vonzó dolog az Aranyhal kisvendéglő volt.  Azóta gyökeresen megváltozott a hely és egy magántulajdonban lévő közparkká vált. Vizi színpaddal, éttermekkel, füves területekkel.

Vendéglátónk a Café Ponyvaregény és a VGYE vagyis a Vitorlázó Gyermekekért Egyesület volt. Az ő stégjükről és az Ő motorosukkal oldottuk meg a verseny bójarakási és hajóirányítási feladatait. Szükség is volt erre, mert előzetesen 21 nevezés érkezett, majd még egy a verseny reggelén. Sokat filóztam rajta, hogy több csoport legyen, vagy próbáljuk meg egybe, mert így legalább mindenki mindig vitorlázhat. Az utóbbi mellett döntöttem és talán nem rosszul, hisz a verseny eleje kínszenvedés volt. Még az első futamot sikerült elindítani és majdnem befuttatni. Volt még néhány próbálkozás, mire kialakult a remek déli szél hosszában az öbölben, így sikerült összesen hét futamot lebonyolítani egy kiesővel.

Sajnos elég sok rádiózavarral futottunk szembe, ezért sokak számára a  verseny kínszenvedés volt.  Én nem vagyok híve az olcsó rádióknak, de be kell valljam ennyi gonddal nem találkoztam még, sőt annak ellenére, hogy előzetesen a kristálykiosztás is fixálva volt ez meglepett. Nem is nagyon tudtam vele mit kezdeni. Legközelebb megpróbálok erre jobban odafigyelni.

A versenyre visszatérve az merült fel bennem, hogy mikor volt utoljára 22 magyar modellvitorlás egy versenyen? Elég régen lehetett már ilyen. Tavaly a Sukoró Kupán ugyan 43 hajó összegyűlt E osztályban, de ebből csak 19 volt magyar. És még csak most kezdődött a Micro Magic első szezonja.

A verseny a Micro Magic egyértelmű fölényét hozta, bár tegyük hozzá, hogy akik nem MM-el indultak azok még nem nagyon vitorláztak ilyen körülmények között.

Az első futam kivételével Forrai Csaba mindent a kezében tartott ls nem engedte ki kezéből a többi futam elsőbbségét. Megérdemelten nyerte így egy második és hat első hellyel a regattát. Második Beliczay Péter lett, akinek ebben a szélben nem ment úgy a klasszikus verdája ahogyan azt tette az erős szeles első versenyen. Harmadik lett Horváth Zsolt akinek ez volt az első MM versenye, viszont rutinos modellvitorlázónak számít már.

Az első nem MM egy majdnem MM lett, ami fából épült.  Benedek Árpád kormányozta a jószágot. A fő szponor a BL Apartments & Yachtclub jóvoltából a díjkiosztó után, még egy kis falatozás is belefért.

 Félelmetes volt látni a verseny után a fórumokon zajló életet, hogy felpezsgett a verseny tapasztalatok alapján. Bár a többi MM versenyre már csak MM-el lehet jönni, mégis azt gondolom, hogy a versenyzés magját sikerült olyanokba elültetni, akik erre fogékonyak voltak és ez egy jó irányú hajófejlesztéshez és versengéshez vezet a jövőben. Rajtam ne múljék……

Beliczay Péter
 

A verseny végeredménye

A BL Apartments &Yachtclub MM versenysorozatának állása az első verseny után

3. lett a Soling egységünk Olaszországban Előző

3. lett a Soling egységünk Olaszországban

Melges nap Tihanyban Következő

Melges nap Tihanyban