Siófok  15.5  •  2.6 kn       

Keszthely  14.9  •  10 kn       

Balatonfüred  15.2  •  1.7 kn       

Balatonboglár  15.5  •  4.2 kn       

Orfű  17  •  4 kn       

Velencei-tó  14.7  •  6.7 kn       

Tiszafüred  15.6  •  3.6 kn       

Mályi-tó  14  •  3.9 kn       

2024. április 26., péntek

Új célok az AC Sailing Team előtt

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Professzionális szellemben épül a magyar professzionális nagyhajós vitorlás csapat

Új célok az AC Sailing Team előtt

Az AC Sailing Team olyan nagyhajós csapat, amely kizárólag vitorlázókból áll, tehát nem a szponzor határozza meg a résztvevőket, hanem a csapat tagjainak eddig elért eredményei döntenek. Mivel az olimpiai, azaz a kisebb hajóosztályok színvonalas nemzetközi versenyein már bizonyítottak az AC Sailing Team vitorlázói külön-külön, most együtt, olyan rangos nemzetközi futamokon tervezik az indulást, ahol a világ legjobb vitorlázóival mérhetik össze tudásukat. Ráadásul a csapatban a tapasztalt vitorlázók mellett, helyet kaptak olyan fiatalok, akik jelenleg is versenyeznek olimpiai osztályokban, így az utánpótlás támogatása és motiválása is küldetése a progra mnak.

A magyar csapat a nemzetközi RC 44 osztályban versenyezhet
Nem akármilyen hajó fedélzetén küzdhet az AC Sailing Team. A világ egyik leghíresebb professzionális versenyhajó osztályában - az RC 44 – ben versenyeznek majd. Amennyiben a program végrehajtásához szükséges anyagi háttér biztosítottá válik, első alkalommal méretheti meg magát egy nagyhajós magyar csapat igazán elit körben, exkluzív környezetben, vitorlázó világsztárok között. Ez lendületet hozhat a hazai vitorlázásba, hiszen sok más tengeri nemzetet megelőzve adódhat alkalma egy csapatnak ilyen presztízs körben kipróbálni magát. Ez egyrészt komolyan motiválhatja az utánpótlás korosztályt is, hogy közelebb kerüljön a profi vito rlázáshoz, másrészt kivételes lehetőséget teremt a szponzoroknak, hogy a nemzetközi vitorlázás legszűkebb krémjében jelenjenek meg sztárokkal.

Innováció és profizmus
Mint minden profi sportban, például a Forma 1 Bajnokság-sorozatban, az RC 44 hajók is kizárólag versenyzésre alkalmasak, de abban a legmodernebb technikát vonultatják fel. A hajó ára 600.000 €, a több helyszínből álló nemzetközi RC 44 bajnokság sorozatban szereplő nemzetközi csapatok éves költségvetése pedig közel még egyszer ennyi. Ebben a körben próbál helytállni az AC Sailing Team, amely idén a sorozat 3 állomásán való részvételt tűzte ki célul.

Magyarországon gyártják az RC 44-et
A hajó már önmagában is egy kisebb világszenzációnak számít, ráadásul egy nem mindennapi hazai sikertörténet is, hiszen a háromszoros America’s Cup győztes és olimpiai bajnok új-zélandi vitorlázó Russell Coutts, a magyar Paulovits Dénes - Pauger Carbon - műhelyét bízta meg, a nevét viselő - innen az RC - 44 lábas versenyhajó legyártásával. Eddig világszerte Amerikától Olaszországon át Taiwnaig 21 hajót adtak el, melyek mindegyike magyar gyártmány. Ilyen hajója és RC 44-es csapata van például Larry Ellison-nak, az Oracle tulajdonosának.

Láng Róbert az RC 44-tulajdonosa
Láng Róbert, aki már ez idáig is számos rangos vitorlás projektet valósított meg – Nemere II felújítása, az Adriatic Challenge vitorlás vállalkozás alapítása és a Magyar Tengeri Nagyhajós Bajnokságok szervezése, valamint az utánpótlás támogatása – eltökélt szándéka, hogy megteremtse Magyarországon a profi vitorlázást. Az általa megvásárolt RC 44-es hajón a hazai tehetséges vitorlázók lehetőséget kapnak a nemzetközi profi vitorlázás vérkeringésébe bekerülni. A hajón vitorlázó csapattagok elkötelezettségét mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy kezdetben, amíg a csapatnak nincs támogatója, lemondanak fizetésükről a célok megvalósítása érdekében.
Az AC Sailing Team - az idősebb, valamint a fiatal generációt egyaránt képviselő - csapatával elsősorban a nemzetközi élvonalba szeretné eljuttatni a magyar vitorlás sportot, de többek között az is a nem titkolt célja, hogy az idei Kékszalag Balaton kerülő versenyen dobogós helyezést ér el.

A csapat sajtó-nyilvános esemény naptára
Március 31. első edzés, Balatonfüred: A Silver Resort Szállodában 11:00-kor szeretettel várja a csapat és a sajtóosztály a média képviselőit egy könnyed ebéddel, majd hajóbemutatással, fotózási, forgatási és interjúzási lehetőséggel. Cím: 8230 Balatonfüred, Zákonyi F. u. 4.
Április 28. második edzés, Balatonfüred: Silver Resort Szálloda
Május 19. harmadik edzés sport celebekkel, Balatonfüred: Silver Resort Szálloda
Május 26-31. első verseny, Traunsee (Ausztria)
Június 4. AC Sailing Team Kékszalag sajtótájékoztató
Június 25. negyedik edzés, Balatonfüred: Silver Resort Szálloda
Június vége Golf Regatta: Bükfürdő
Július 2. VIP szponzor és sajtófogadás a Kékszalag előestéjén, Balatonfüred: Silver Resort Szálloda
Július 3. Kékszalag
Július 7-12. második verseny, Malcesine (Olaszország)
Szeptember 29-04. harmadik verseny, Marseille

A hajó technikai adatai
Teljes hajóhossz: 13.35 méter (44 láb)
Szélesség: 2.75 méter (9 láb)
Merülés: 2.90 méter (9 láb) – a Balatonra egy külön tőkesúly készült, 2,20 cm (7 láb)
Tömeg: 3560 kg
Tőkesúly: 2200 kg

Farky második és negyedik Előző

Farky második és negyedik

Áprilisi nyitány Következő

Áprilisi nyitány