Siófok  17.2  •  16.9 kn       

Keszthely  16.9  •  11 kn       

Balatonfüred  16.9  •  12.2 kn       

Balatonboglár  17.1  •  16.8 kn       

Orfű  19  •  12 kn       

Velencei-tó  19.2  •  14.2 kn       

Tiszafüred  17.2  •  5.6 kn       

Mályi-tó  16.4  •  4.4 kn       

2024. május 28., kedd

Karé Réka győzött Splitben

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Három olimpiai hajóosztályban képviseltetette magát Magyarország a horvátországi Splitben megrendezésre kerülő Split Olympic Week elnevezésű vitorlás versenyen.

A laser radial osztályban Karé Réka győzelmet szerzett, a többi osztályban pedig sikerült a tisztes helytállás.

2008. decembere óta folynak Sigmond András szövetségi kapitány irányítása alatt a szárazföldi és vízi edzések az olimpiai osztályok számára. A spliti verseny az első olyan esemény, amelyen fel lehetett mérni, hogy az eddigi munka során mennyit fejlődtek a versenyzők. A rangos, színvonalas rendezvényen a legnagyobb csapatok is részt vettek, így a horvát, ciprusi, francia, lengyel és osztrák egységekkel mérkőzhettek meg a magyarok. A szélviszonyok nem igazán kedveztek a versenyzőknek, hol gyenge, hol pedig kifejezetten erős szél fújt, így a változó időjárás és szélviszonyok nehezítették a küzdelmet.

A laser hajóosztályban a pekingi olimpikonunk, Berecz Zsombor (YC Budapest) az első három napon kiemelkedő teljesítményt nyújtott, két negyedik és egy második helyet is sikerült elérnie. Meggyőző volt a sebessége a cirkáló szakaszokon, ahol a bójáknál rendre elsőnek tudott fordulni, így jó versenyzéssel végig az élmezőnyben haladt. Az utolsó futamban azonban a leálló, változó irányú szélben rossz taktikát választott, majd összetettben a 7. helyen végzett. Tomai Balázs (BYC) és Kaiser Kristóf (BYC) technikája és sebessége az elmúlt edzőtáborokban folytatott munkának köszönhetően sokat javult, a középmezőny stabil versenyzőinek számítottak Splitben. Tomai a 11., Kaiser a 13. helyen végzett. A laser osztályban összesen 26 induló volt.

A laser radialban résztvevő egységeknek ez a futam egyben az ifjúsági világbajnokság válogató futama is volt, így Bakóczy Róbert (Spartacus) és Bathó Péter (BYC) mindent megtett a jó szereplésért. Bakóczi erős szélben kiegyenlített teljesítményt produkált, Bathó pedig inkább a gyengébb, taktikus szélben ment jól. A fiúk az 5. és a 6. helyet szerezték meg, Böröcz Bence (BYC) a 16. pozícióban végzett.

A laser radial női kategóriájában az esélyes horvát versenyző, Mihelic Tina árboctörésének is köszönhetően Karé Réka (BYC) szerezte meg az első helyet. A húsz éves vitorlázó lány szintén végigcsinálta az alapozó időszakot, fizikai képességei és a hajóvezetése is nagyon sokat javult az elmúlt hónapokban. Kiváló eredmény az első hely, de még sok munka vár rá ahhoz, hogy a következő olimpián komoly esélyesként tudjon indulni. A másik két magyar lány közül Juhász Zsodó (BYC) a 4., Haidekker Barbara (AYC) pedig a 8. helyen végzett.

Finn-ben a tizenhat indulóból álló mezőnyben hat egységgel képviseltetette magát Magyarország. A legjobb eredményt Pál Gaszton (BKV) érte el, aki 6. lett összetettben, a többiek között pedig még sok a fiatal versenyző, akik csak nemrég kezdték meg a komolyabb felkészülést. Beliczay Márton (Alba Regia) a 9., Haidekker Péter (AYC) a 10., Lukáts Ákos (BCY) a 12., Hirschler Richard (SEP) a 13., és Haidekker Elemér (AYC) a 14. helyen végzett. Ők az idei, hazai rendezésű junior Európa-bajnokságra készülnek, amely július 30-augusztus 6. között kerül megrendezésre Balatonfüreden.

Szintén Balatonfüred ad majd otthont a 420-470 junior Európa-bajnokságnak augusztusban, így a 470-es hajóosztályban is kiemelkedő teljesítményre készülnek a párosok. Négy magyar vett részt a spliti versenyen, de az élvonalat képviselő horvát junior világbajnokot, Fantela Sime-t nem sikerült legyőzni. A Szigethi Botond – Joó Kristóf (YC Budapest) kettős érte el a legjobb magyar eredményt, ők az 5. helyet szerezték meg, és a korábbi négyszeres olimpikon szörfözőnk, Gádorfalvi Áron Sallai Gáborral (YC Budapest) együtt lett közvetlenül utánuk a hatodik. A válogatott keret két fiatal egysége, Váradi Imre – Serke Áron  (BYC) páros végzett a 8., Szamodi Tamás – Bárdos Mihály (BYC) kettős pedig a 9. helyen.

Az edzések most a Balatonon folytatódnak tovább kemény menetben, mivel március 27-29. között egy olaszországi Európa-Kupa versenyre megy a laser csapat, áprilisban pedig a 470-es osztály vesz részt a tavaszi bajnokságon a szlovéniai Isolában.

 420-as felkészülés Előző

420-as felkészülés

Vendée Globe: a mezőny vége Következő

Vendée Globe: a mezőny vége