Siófok  11.1  •  3.6 kn       

Keszthely  10.9  •  5 kn       

Balatonfüred  10.8  •  3 kn       

Balatonboglár  11.1  •  4.6 kn       

Orfű  •  6 kn       

Velencei-tó  10  •  3 kn       

Tiszafüred  7.6  •  2.9 kn       

Mályi-tó  10.1  •  0.8 kn       

2024. április 27., szombat

Hadihajók jönnek a Balatonra?

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Hamarosan hadihajók is közlekedhetnek a Balatonon, de akár a Fertő-, vagy a Tisza-tavon is.

Hadihajók jönnek a Balatonra?

A még Szabó Pál vezette közlekedési tárca egy olyan javaslatot nyújtott be a Parlamentnek, mely szerint a Magyar Honvédség naszádjai hasíthatnák a habokat az amúgy tiltott vizeken. Magyarországon, eddig a védett vizeken nem lehetett motorcsónakkal, vagy motoros hajóval közlekedni. Ezt szeretné most felülírni a kormány, pontosabban fogalmazva annak minisztériuma: a közlekedési tárca egy olyan törvény módosításról szóló javaslatot nyújtott be a T.Háznak, amely engedélyezné, hogy a Honvédség hajózhasson a vizeken.
 
Indoklásként azt írják: "a rendelkezések nem teszik lehetővé a Magyar Honvédség olyan belsőégésű motorral hajtott katonai úszólétesítményeinek a fentebb felsorolt vízi utakon való közlekedését, amelyek üzemeltetését a II. világháború idejéből visszamaradt robbanóanyagot tartalmazó hadianyag, eszköz és szerkezet hatástalanítását végzik vagy katonai célú kiképzést folytatnak." Magyarul: a tó fenekén lapuló roncsokat nem tudják felszínre hozni. - Ellenzem a javaslatot - mondta lapunknak Orosz Sándor, aki maga is MSZP-s képviselő. E vizeknek egész más funkciója van, és nem itt kéne felvonulni a flottilának! - mérgelődött a politikus. A szocialista Suchman Tamás, a Balatoni Fejlesztési Tanács elnöke a Borsnak úgy fogalmazott: egy ilyesfajta hadi felvonulás riadalmat keltene és a turistákat is elijesztené a tótól. A közlekedési minisztérium sajtóosztályán megtudtuk: előzetesen minden érintettel – például a Miniszterelnöki Hivatallal is – egyeztettek és mindenhol zöld utat kapott a tervezet. Természetesen megkerestük a Honvédelmi Minisztériumot is, ám ők lapzártánkig nem reagáltak.

Jégzáró Regatta Velencén Előző

Jégzáró Regatta Velencén

Balaton 31-esek versenye 2009-ben Következő

Balaton 31-esek versenye 2009-ben