Siófok  20.8  •  5.9 kn       

Keszthely  21.9  •  3 kn       

Balatonfüred  20.4  •  7 kn       

Balatonboglár  20.9  •  3.3 kn       

Orfű  21  •  8 kn       

Velencei-tó  23.3  •  1.9 kn       

Tiszafüred  17.9  •  2.4 kn       

Mályi-tó  18.4  •  1.8 kn       

2024. május 04., szombat

Meghosszabbított szezon - 67 hajó a II. Dér Kupán!

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Az előzetes nevezésekből már látható volt, hogy fokozott érdeklődésre lehet számítani az év utolsó versenyén, a Dér Kupán, de még a legmerészebb számításokat is felülmúlta a 67 résztvevő hajó.

Meghosszabbított szezon - 67 hajó a II. Dér Kupán!

Az időjárás a szél tekintetében elfogadható volt, ugyanakkor novemberben némi eső és köd miatt panaszkodni kár lenne. Néhányakat mégis eltántorított az időjárás, majd kéttucat előnevezett hajó otthon maradt, ennek ellenére a 67 hajós novemberi regatta kifogástalan eredménynek tekinthető.
Péntek délután folyamatosan érkeztek a hajók a BLYC kikötőjébe, ahol már lehetett nevezni a másnapi futamra, majd a rögtönzött grillpartin látták vendégül a vitorlázókat. A péntek esti program, a BL Apartments & Yachtclubban hajnalig nyitva tartó wellness részlegében ért véget.
Szombaton a 11 órai rajtot megelőzően, észak-keleti, 3-as szélben a rendezők kreuz – raum – raum – kreuz – hátszél pályát jelöltek ki a Balatonlelle előtti vízterületen. A 10 fok körüli hőmérséklet és az eső sem akadályozta a versenyt, már 9 óra körül készülődtek a csapatok, kezdett benépesülni a kikötő. A 10 órás kormányos értekezletet követően folyamatosan indultak a résztvevők a vízre.
A rajt simának volt mondható, eltekintve a néhány korai rajtos hajótól. A hajók többsége az északi oldalt választotta a kreutz szakaszon, ami többségüknek be is jött. A bója után már látszott, hogy a Melges 24-esek és a 11mOD-k közül még akár az abszolút győztes is kikerülhet, bár a Kacor és a Remete próbálták ezt megakadályozni. Az Irokéz és a Persona is az élmezőnyben vitorlázott és ott volt a két Scholtz 32-es is.
A második raum szakasz a szélfordulónak köszönhetően félszelesre sikeredett, így a bőszeles vitorlák helyett előkerültek a Genoák. A Mahartos kikötő elé kihelyezett bóját követően egy újabb kreutz szakasz, majd a hátszeles befutó következett. Az utolsó hátszélben több érdekes csata is kialakult, melyeket a hauzolásos manőverek színesítettek.
A befutónál elsőként a Remetének dudáltak, majd a Kacor és a Random követte, megelőzve a másik Melgest a Megleszt, az Irokézt és a Personát. A Persona 6. helye elegendő volt a Ys I. győzelemhez is. Ys II-ben a Márta nyert, míg Ys III-ban az Adria.
A 67 elrajtolt hajóból 53 futott be érvényesen a BL elötti célba.

Az idei utolsó regatta: II. Dér Kupa Előző

Az idei utolsó regatta: II. Dér Kupa

A North megerősíti jelenlétét a Közép-Kelet Európai piacon Következő

A North megerősíti jelenlétét a Közép-Kelet Európai piacon