Siófok  8.3  •  5.7 kn       

Keszthely  7.9  •  3 kn       

Balatonfüred  7.9  •  5.8 kn       

Balatonboglár  8.3  •  6.5 kn       

Orfű  •  8 kn       

Velencei-tó  11.5  •  5.5 kn       

Tiszafüred  10  •  5.6 kn       

Mályi-tó  9.8  •  2.9 kn       

2024. március 01., péntek

Vitorlással ment haza Kubából egy holland diákcsoport, mert nem volt repülőjárat

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Vitorlással ment haza Kubából egy holland diákcsoport, mert nem volt repülőjárat

Vitorlással ment haza Kubából egy holland diákcsoport, mert nem volt repülőjárat
Hihetetlen módon jutott haza a Karib-tengeri tanulmányútjáról egy holland diákcsoport, amely egy kétárbocos szkúnerrel tért haza Kubából azok után, hogy a koronavírus-járvány miatt töröltek minden repülőjáratot.
 
A 14-17 éves középiskolásokból álló 25 fős csoport egy több hetes vitorláskurzuson vett részt  a Wylde Swan nevű hajón, amikor március közepén kiderült, hogy nem tudnak repülővel Kubából visszatérni Európába. Az őket felkészítő 12 tapasztalt tengerész és 3 pedagógus végül úgy döntött, hogy repülőjárat híján a vitorláshajóval teszik meg a hétezer kilométeres utat az Atlanti-óceánon át. Ez végült öt hét alatt sikerült nekik.
 
"Meg kell tanulni alkalmazkodni, mivel nem volt igazán választásunk. Az első gondolatom az volt, hogyan csinálom ezt végig a nálam lévő ruhában, és van-e elég élelmiszer a hajón" – idézte a hazaérkezés után nyilatkozó egyik diákot, Anna Maartjét az MTI.
 
A csoport Santa Lucia szigetén töltötte fel a készleteit, itt ruházatot is be kellett szerezniük az óceán átszeléséhez. A kubai indulás után először az Azori-szigeteken kötöttek ki, de hajójukat nem hagyhatták el.
 
A járvány feltartóztatását célzó hollandiai korlátozó intézkedések miatt a diákok vasárnap egyenként hagyhatták el a hajót, szüleik a kikötőben vártak, hogy hazavigyék őket.
 
(Borítókép: A Wylde Swan vitorláshajó 2018-ban. Fotó: Sjoerd van der Wal / Getty Images Hungary)
 
 
Gigabiznisz a Balatonnál: lepasszolja vitorláskikötőit az állami hajózási cég Előző

Gigabiznisz a Balatonnál: lepasszolja vitorláskikötőit az állami hajózási cég

Ilyenek lesznek az új kompok és katamaránok a Balatonon Következő

Ilyenek lesznek az új kompok és katamaránok a Balatonon