Siófok  18.3  •  6.4 kn       

Keszthely  17.9  •  7 kn       

Balatonfüred  18  •  7.8 kn       

Balatonboglár  18.1  •  6 kn       

Orfű  16  •  7 kn       

Velencei-tó  18.6  •  6.5 kn       

Tiszafüred  19  •  6.3 kn       

Mályi-tó  17.3  •  6 kn       

2024. június 13., csütörtök

Elsüllyedt kanadai luxusgőzhajót találtak

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Régészek megtalálták egy 1908-ban elsüllyedt kanadai luxusgőzös roncsait. A régóta keresett, egy saskatooni hídnak ütközött hajó a Dél-Saskatchewan folyóban tűnt el 104 éve.

Elsüllyedt kanadai luxusgőzhajót találtak

A skót nemes, Horatio Hamilton Ross volt a kapitánya és tervezője a City of Medicine Hat nevű hajónak, amely 1908. június 7-én süllyedt el Saskatoonnál. Bár áldozatai nem voltak a balesetnek, a kanadai belvízi hajózás egyik legsúlyosabb katasztrófája volt.

A kanadai Saskatchewan folyó két nagyobb vízfolyás találkozásából jön létre. A gőzös az egyik ág mentén található Medicine Hat nevű településről kapta a nevét, ahol a legtöbbet közlekedett. A régészek most ezer tárgyat találtak az elsüllyedt hajó roncsai között: kerámiát, ruhákat és még egy régi csizmát is.

A szerencsétlenség akkor történt, amikor Horatio Hamilton Ross kapitány elhatározta, hogy keletre utazik a Dél-Saskatchewan folyón egy baráti társasággal. Ám a nagy tavaszi áradás nyomán a folyó vízállása még június elején is magas volt, a kifeszülő távíró-drótok pedig beleakadtak a gőzösbe, amely így kormányozhatatlanná vált, és nekiment az újonnan épített saskatooni Traffic Bridge-nek. A legénységet, a kapitányt és az utasokat sikerült kimenteni, a hajó azonban elsüllyedt, és később egy homokpad, illetve zátony keletkezett körülötte.

Megtalálták az oroszok az arannyal megrakott hajót Előző

Megtalálták az oroszok az arannyal megrakott hajót

Zátonyra futott a játékhajó az Atlanti-óceánon Következő

Zátonyra futott a játékhajó az Atlanti-óceánon