Siófok  21.2  •  6 kn       

Keszthely  18.9  •  5 kn       

Balatonfüred  21  •  5.4 kn       

Balatonboglár  19.1  •  6.2 kn       

Orfű  20  •  6 kn       

Velencei-tó  21.8  •  7.7 kn       

Tiszafüred  21.8  •  6.8 kn       

Mályi-tó  21  •  4.9 kn       

2023. szeptember 28., csütörtök

Érdi Mári ILCA 6 Világbajnok!

Érdi Mári ILCA 6 Világbajnok!

10-12 csomó körüli szél, döghullámok, és a széliránnyal ellentétes áramlás.

10-12 csomó körüli szél, döghullámok, és a széliránnyal ellentétes áramlás. Trükkös verseny volt az ILCA 6 záró éremfutama, különösen a hátszelekben lehetett nagyot nyerni – és veszteni. Nagyon szoros volt az élmezőny állása a tíz csoportfutam után, a svájci Jayet 65 ponttal állt az élen, a dán Rindom és Érdi Mári egyaránt 69-69 ponttal álltak a második-harmadik helyen.

A rajt többeknek meglehetősen kockázatosra sikeredett, hátulról jött ugyanis az áramlás, a széllel szemben. Érdi Mári nem kockáztatott, jól, de biztonságosan rajtolt, jó sebességgel, majd néhány fordulóval tiszta szélbe vitorlázta magát.

Az olimpiai ezüstérmes Olsson vezetett az első bójánál, ő nem volt veszélyes a dobogós pozícióért csatázók számára, Mári a hátszélben már második volt. A szél ereje valamelyest csökkent, a döghullámos vízen, szembe az áramlással nagyon finoman, a hullámokat kihasználva kellett vitorlázni, ezt Érdi mesterien csinálta, próbálta elkerülni a billegtetésnek még a gyanúját is, a versenybírók ugyanis ott ólálkodtak a közelben, a svájci – későbbi ezüstérmes – Jayet büntetőfordulóra is kényszerült emiatt. Ő állt egyébként vezető helyen, Mári előtt négy ponttal az éremfutam előtt, ez a büntetés nagyban növelte a magyar esélyeket a világbajnoki címre.

A második cirkálószakaszban egy darabig magyar vezetésnek örülhettünk, aztán tovább csökkent és picit elfordult a szél, az utolsó felső bójavételnél svéd, belga, magyar hajó volt a sorrend. Ez egyértelműen világbajnoki aranyat érő pozíció volt, még a holland háromszoros olimpiai érmes, idei Európa-bajnok Bouwmeester lehetett volna veszélyes, aki – miután Mári az utolsó hátszélben jobbra indított – természetesen a bal oldali irányt választotta. Idegtépő hátszél következett a döghullámokon, biztató volt, hogy a hátszelekben a megelőző férfi medal race-ben egyértelműen nem jött be a baloldal, az új-zélandi George Gautrey kétszer is megpróbálkozott a direktebbnek látszó iránnyal, de egyszer sem jött be neki. Valószínűleg Mári, vagy az edzője, Enrico Strazzera nézték a futamot, és ez az információ támpontként megvolt Márinak.

Pici izgalom volt még az utolsó bójánál, hogy valahogy bejöhet-e a holland lány Mári elé, de aztán elég hamar kiderült, hogy nem, a rövid befutószakaszon már nem változott a svéd, belga, magyar sorrend. Ezzel Érdi Mári megnyerte – első magyar női vitorlázóként – egy olimpiai hajóosztály világbajnoki aranyérmét!

Megható volt nézni a befutó utáni pillanatokat, nagy gratuláció és ölelés az edzőtől, Enrico Strazzerától, akivel az utóbbi két évben fantasztikusan együtt tud dolgozni Mári. A közös munkájuk koronája – eddig – ez a világbajnoki cím. És az is jusson eszünkbe, hogy mennyi balszerencse kísérte ezt a karriert. Olvashattunk korábbi makacs deréksérülésről, és ennek a világbajnokságnak is mandulagyulladással vágott neki újdonsült világbajnokunk. A jelek szerint tökéletesen meggyógyult. A segítők, szurkolók a homokos parton felkapták a győztes hajót, és a vállukon vitték, a versenyzővel együtt, a győzelmi dobogóig. Az eredményhirdetésnél a dobogó harmadik fokára a tokiói aranyérmes, tavalyi világbajnok dán Anne-Marie Rindom állhatott fel, az ezüstérmes a svájci Maud Jayet lett. Érdi Mári pedig megérkezett a világ tetejére… Az érem után megkapta a szokásos pezsgőt, rutinosan kinyitotta, jól meglocsolta a dobogósokat, de azért vigyázott, hogy maradjon még az üvegben. Felszabadultan, vagányul mosolyogva húzta meg a győzelmi üveg pezsgőt. Megérdemelte!

A medal race előtt a versenyben vezető ausztrál Matt Wearn előnye húsz pont volt, azaz az éremfutam eredményétől függetlenül már a zsebében érezhette az aranyérmet. A célja mindössze az volt, hogy egy szép, tiszta futamot vitorlázzon végig. És ezt a célt teljesítette is, hatodikként jött be. Szoros volt viszont a verseny az ezüstéremért – az új-zélandi George Gautrey és a brit Michael Beckett csatája döntött. Beckett mesterien oldotta meg a technikailag és taktikailag nehéz hátszeleket, végül másodikként futott be a francia Bernaz után. Ezzel ő lett az ezüstérmes. A bronzérmet az új-zélandi George Gautrey nyerte, aki az éremfutamban végül ötödik lett.

Az éremfutamok itt nézhetők újra ( a női verseny a közvetítés kétharmadánál kezdődik) : https://www.youtube.com/live/MbYsPBeRMCk?feature=share

A világbajnokság honlapja: https://thehague2023.sailing.org/

Youtube videó tudósítások: https://www.youtube.com/@WorldSailingTV

Nyomkövetés (olimpiai osztályok): https://worlds2023.sapsailing.com/gwt/Home.html#/event/:eventId=03b11a50-8446-43e9-878c-6cb60dc75715

Kép: Sailing Energy

Visy László Oszi

A Kis Szölgyémi - Juhász páros U17 kategóriában ezüstérmes lett a 29er EB - n! Előző

A Kis Szölgyémi - Juhász páros U17 kategóriában ezüstérmes lett a 29er EB - n!

42 egység, 8 nemzet, 210 versenyzőjével rajtolt el a J24 Európa-bajnokság Balatonfüreden
 Következő

42 egység, 8 nemzet, 210 versenyzőjével rajtolt el a J24 Európa-bajnokság Balatonfüreden