Siófok  15.5  •  2.6 kn       

Keszthely  14.9  •  10 kn       

Balatonfüred  15.2  •  1.7 kn       

Balatonboglár  15.5  •  4.2 kn       

Orfű  17  •  4 kn       

Velencei-tó  14.7  •  6.7 kn       

Tiszafüred  15.6  •  3.6 kn       

Mályi-tó  14  •  3.9 kn       

2024. április 26., péntek

Mire jó egy előverseny?

Mire jó egy előverseny?

És nem is akármilyen eredménnyel: a Costa Brava Spring Cup 189 indulója közül Bite Pál Előd és Márton András került az arany csoportba, a többiek sem adták az ezüst csoportnál alább.

És nem is akármilyen eredménnyel: a Costa Brava Spring Cup 189 indulója közül Bite Pál Előd és Márton András került az arany csoportba, a többiek sem adták az ezüst csoportnál alább.

Palkó a kvalifikációs futamok során villantott, háromszor is második lett a futamában, és jó átlagot futott, a döntők természetesen nehezebbek voltak, de végül 15. lett, ami az első 10 százalékon belüli, nagyon jó eredmény. Márton Andris 60. lett a végén. Az ezüst csoportban Bartos Betti 89., Török Csanád Álmos 99., Siklósi Lóránt 106. lett a kilenc futam alapján. Costa Brava, a Roses öböl lesz a június 15-én kezdődő Optimist világbajnokság helyszíne. Szalontai Bence edzőt elsősorban azért hívtam fel telefonon, mert érdekelt: milyen módszerekkel, fogásokkal lehet igazán tervszerűen tapasztalatszerzésre kihasználni egy előversenyt?

„Három napos volt a verseny, június 4-én ért véget. A két első nap 3-3 kvalifikációs futamra került sor, vasárnap tartották a három döntő futamot. Mindhárom nap tipikus, de különböző időjárási körülményeket hozott, mondhatom, hogy tapasztalatszerzés szempontjából ideális volt a helyzet. Pénteken seabreeze fújt, 9-12 csomós, olvasható mintával. Sebességi verseny volt, elsősorban a technikát gyakoroltuk, ismerkedtek a fiatalok a mezőnnyel. Szombaton a seabreeze egy fokozattal erősebbre váltott, nagyobbak lettek a hullámok, és számottevő áramlással is kellett kalkulálni. A 12-17 csomós szélben Palkó rutinja érezhető volt, a többiek rengeteget tanultak. A vasárnap pedig mindenkinek feladta a leckét: 5-6 csomós szél, az eddigiektől némiképp eltérő irányból, a borult ég miatt nem alakult ki a szokásos termikus szél. És még áramlás is volt, ez a nap sok fejtörést okozott. Az edzői munka lényege ilyenkor az adatgyűjtés. Weinber Zsófival rengeteget mértünk minden nap: szelet, áramlást, felhőmintákat jegyeztünk fel. Ezekből leszűrtünk következtetéseket, amiket megosztottunk a gyerekekkel. És a munka legfontosabb része a verseny után következett: kiértékeltük, hogy bejöttek-e az előzetes elképzelések. Ezeket a tapasztalatokat is összegyűjtöttük, leírtuk. Emellett egy próbaverseny fontos haszna, hogy a versenyzők megismerik a körülményeket: hol állnak a hajók, hogyan kell vízreszállni… már egy otthonos környezetbe érkeznek a tétverseny előtt. Összefoglalva: szerencsénk volt a sokszínű, változatos időjárással, és én személy szerint minden versenyzővel elégedett voltam: rengeteget fejlődtek, otthonosan mozogtak a vízen és a kikötőben egyaránt.”

A június 15-én, Costa Braván kezdődő Optimist világbajnokság eseményeiről természetesen beszámolunk.

Eredmények: http://clubvela.ballena-alegre.com/en/default/races/race-resultsall/text/2023CostaBravaSpringCup-OptimistRegatta-en

Képek: Szántó Áron, Weinber Zsófi, Szalontai Bence

visyla

Vadnai Jonatán 3. lett az idei ILCA VB előversenyén Előző

Vadnai Jonatán 3. lett az idei ILCA VB előversenyén

Székely Antal Grand Grand Master Világbajnok! Következő

Székely Antal Grand Grand Master Világbajnok!