Siófok  17.2  •  16.9 kn       

Keszthely  16.9  •  11 kn       

Balatonfüred  16.9  •  12.2 kn       

Balatonboglár  17.1  •  16.8 kn       

Orfű  19  •  12 kn       

Velencei-tó  19.2  •  14.2 kn       

Tiszafüred  17.2  •  5.6 kn       

Mályi-tó  16.4  •  4.4 kn       

2024. május 28., kedd

A Wild Joe ORC 1. kategóriában nyert a Rolex Middle Sea Race - n!

A Wild Joe ORC 1.  kategóriában nyert a Rolex Middle Sea Race - n!

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A Wild Joe tizenkettedszer, Józsa Mártonékkal tizenegyedszer vesz részt a versenyen.

Abszolútban a negyedik helyen futott be az egytestűek mezőnyében Józsa Márton és csapata.

A világ egyik legjelentősebb offshore versenye a Rolex Middle Sea Race, Szicília kerülőnek is nevezik. A rajt és a befutó Málta szigetén van, észak felé indul el a mezőny Szicília megkerülésére, itt a Messinai szoros talán a verseny legizgalmasabb szakasza, egyebek közt a nagy hajóforgalom miatt is. Az idei túlnyomórészt gyengeszeles versenyen itt találkoztak egyedül a hajók húsz csomó körüli szelekkel. Ezután három sziget: Favignane, Pantelleria és Lampedusa megkerülése után, a "befutó szakaszon", ismét Málta a cél.

A Wild Joe tizenkettedszer, Józsa Mártonékkal tizenegyedszer vesz részt a versenyen. A végleges, hivatalos eredménylista természetesen az összes hajó befutása után várható, a Wild Joe abszolút negyedik helye és az ORC 1. kategória győzelme azonban már biztosnak mondható.

Az egytestűek között az abszolút győzelmet a holland 100 lábas maxi, a Leopard 3 szerezte meg, ők 70 óra 34 perc 8 másodperc alatt teljesítették a távot. Nyilatkozatuk szerint a változatos szélviszonyok mellett a rengeteg halászháló tette izgalmassá a regattát, és talán a legszebb élményük éjszaka a Stromboli oldalán lefolyó, vörösen izzó lávafolyam látványa volt.

Józsa Márton és csapata: Kelemen Tamás, Mike Gilles (RSA), Németh Áron, D’Albini András, Adorján Csaba, Aklan András, Király Csaba, Galgóczi Tamás, Dénes Bence, Józsa-Kovács Attila és Bagyó Áron 652 tengeri mérföld megtétele után ért célba, a menetidejük 78 óra, 31 perc és 56 másodperc lett, ami az előnyszámokkal korrigáltan az ORC 1. kategóriában az első helyet jelenti!

Sikerült telefonon elérnünk a Wild Joe sajtófőnökét, Gémesi Jókát: "Gyenge szélre készült a csapat, és ez be is jött, csak egy rövid ideig, körülbelül egy órát kaptak erős, 20 csomó körüli szelet. Minden felesleges felszerelés, súly kikerült a hajóból, a vitorlázatot is szelektálták, a legénység is a minimum létszámon volt - ezért nem tartottam én sem ezúttal a versenyben a csapattal. Innen, Máltáról szurkoltam. Amit navigátorunk, D'Albini András és taktikusunk, Kelemen Tamás előre elterveztek, összeraktak az időjárás előrejelzés és az eddigi tizenegy verseny tapasztalatai alapján, az mind bejött, és műszaki hiba sem hátráltatta a csapatot. Egyetlen kellemetlenség akadt csak, Pantelleria környékén összeszedtek egy halászhálót, viszont szerencse, hogy sikerült tőle viszonylag gyorsan megszabadulni. A hivatalos eredmény a verseny végén várható, azt számolgatjuk most, hogy a legfontosabb kategóriában, az IRC abszolút számítás szerint is dobogóra állhat a csapat."

Gratulálunk a Wild Joenak, az ő sikerük újabb bizonyíték arra, hogy magyar vitorlázók is helyt tudnak állni a világ tengerein.

EREDMÉNYEK

visyla

Kettős Magyar siker az EUROSAF L30 Európabajnokságon Előző

Kettős Magyar siker az EUROSAF L30 Európabajnokságon

Taroltak a magyar 29er párosok az Európa kupán Következő

Taroltak a magyar 29er párosok az Európa kupán