Siófok  13.3  •  22 kn       

Keszthely  12.9  •  3 kn       

Balatonfüred  12.9  •  20.8 kn       

Balatonboglár  13.3  •  20.7 kn       

Orfű  16  •  14 kn       

Velencei-tó  13.6  •  21.2 kn       

Tiszafüred  10.6  •  12.3 kn       

Mályi-tó  13.3  •  9.2 kn       

2024. március 28., csütörtök

Véget ért a World sailing Ifjúsági Világbajnokság Ománban

Véget ért a World sailing Ifjúsági Világbajnokság Ománban

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A december 17-i zárónapon minden versenyszámban már csak egy-egy futamot rendeztek, majd a rendezőség által biztosított hajók leadása és némi csomagolás után koraeste került sor az ünnepélyes díjkiosztóra.

Mire ez az utolsó beszámoló megjelenik, a magyar csapat már egy repülőgép fedélzetén tart hazafelé. A december 17-i zárónapon minden versenyszámban már csak egy-egy futamot rendeztek, majd a rendezőség által biztosított hajók leadása és némi csomagolás után koraeste került sor az ünnepélyes díjkiosztóra.

Az 56 nemzet 433 ifjú vitorlázójának parádés világbajnokságot rendezett a közel-keleti szultanátus az Ománi öböl partján fekvő Mussanahban.

A magyarok teljesítményére jellemző volt, hogy a világbajnokság félidejétől mutatták meg igazán valódi képességeiket. Ezúttal először találkoztak a világ velük egykorú legjobbjaival, az ismeretlen mezőnyök, az olimpiához hasonlító lebonyolítás talán szokatlan volt az első napokban.

A magyar csapat minden tagjáról elmondható, hogy megérdemelten utazott Ománba. Minden egységünknek volt több olyan kiemelkedő futameredménye, amely igazolta: érdemes tovább dolgozni, hajtani, minél több nemzetközi versenyre járniuk ebben a sportágban.

A legnagyobb érdeklődéssel a füredi BYC-es Vida Róza utolsó, kilencedik futamát követtük a Laser Radial hajóosztályban. Hetedik volt az utolsó előtti nap végén. A nyomkövetés azt mutatta, hogy a rajtnál kicsit beragadt, majd a jobb oldalt választotta. Bejött a bal… Innen már nagyon nehéz lett volna előrekeveredni a rendkívül tömör, szinte test test elleni küzdelmeket hozó versenyben. Róza okosan vitorlázott, próbált tiszta szelet keresni, határozottan belement a páros küzdelmekbe, végül a 21. helyen futott be, ezzel végül a gyönyörű kilencedik helyen végzett a 46 fős lány mezőnyben. A világbajnok a perui Florencia Chiarella lett, egyetlen futamelsőség nélkül, két harmadik hellyel nyert, mutatva a mezőny tömörségét, kiegyensúlyozottságát.

A fiú laser radialosok 50 fős mezőnyében az ugyancsak BYC-es Nagy Bendegúz ma egy remek 10. hellyel búcsúzott, összetettben végül 20. lett. A világbajnok a bermudai Sebastian Kempe, aki ugyan három futamot nyert, de ennek a mezőnynek a színvonalát, a kemény versenyt jól mutatja, hogy a második-harmadik helyen a győztestől csupán egy ponttal lemaradva, pontegyenlőséggel álltak a dobogósok.

A fiú 29er mezőnyben a spartacusos Tóth Attila-Borda Levente páros ma szintén remekelt, ötödikként futottak be. Összetettben – tizenhárom futam után - tizenegyedikek lettek, egy ponttal lemaradva a tizediktől… Itt is nagyon szorosan nyert a francia Revil-Devaux kettős, mindössze egy első hellyel.

A lány 29er versenyszámban a Kereked VE párosa, Kis-Szölgyémi Luca és Ugron Hanna mai 15. helyével maradt az összetett 15. helyén. Itt nagy fölénnyel nyert a brit Mueller-Brellisford kettős, öt futamot nyertek, közte az utolsót is.

Szörföseink is megvillantották oroszlánkörmeiket az arab vizeken. Morvai Anna ma ötödikként futott be, végül tizedik lett összetettben. A Techno 293+ osztályú deszkákkal vívott csatában eléggé egyértelmű volt a győzelem a lány és a fiú versenyszámban is, a lányoknál a francia Manon Pianazza mind a tizenhárom futamot megnyerte, a fiúknál az olasz Alan Pilloni „csak” tízszer volt első… Morvai Bálint is kitett magáért, testvéréhez hasonlóan ő is a tizedik helyen zárta a világbajnokságot.

Kár, hogy nem indultak a világbajnokságon magyar kitefoileresek: ezt az új olimpiai számot még mindenki tanulja, az itthon is egyre népszerűbb műfaj fiataljai remélhetőleg legközelebb kipróbálják magukat a világ legjobbjai ellen.

„A rendezés tökéletes volt, az egész ománi rendező csapat és általában az egész nemzet nagyon vendégszerető, úgyhogy nagyon jó dolgunk volt” – mondta már a maszkati repülőtérről Takácsy Levente, a vitorlás csapat edzője. „Különösen Vida Róza sikerének örültem, nagyon szépen vitorlázott. Érdemes megnézni az utolsó előtti napjának a pontjait… A 29er fiúk a harmadik naptól magukra találtak és tudtak a mezőny elejében vitorlázni. A 29er lányok is szépen jöttek fel a verseny végére, több tízen belüli futameredménnyel. Összességében meg voltam elégedve a verseny végére a csapattal.”

Az ötvenedik World Sailing Ifjúsági Világbajnokság véget ért. A rendezvény célja – ezt a megnyitón el is mondták – nem csak a versenyzés. Hanem az is, hogy a világ ifjú vitorlázói találkozzanak, ismerkedjenek, barátkozzanak, érezzék jól magukat. Remélhetőleg ebben a számban is jól szerepeltek a magyarok...

Visy László Oszi

A futamok visszanézése itt: https://youthworlds2021.sapsailing.com

Eredmények: https://worldsailingywc.org/results/

Videó és fotógalériák: https://worldsailingywc.org/multimedia/

Képek: Lloyd Images/Oman Sail

World Sailing Ifjúsági Világbajnokság Omán: Hajrá Vida Róza Előző

World Sailing Ifjúsági Világbajnokság Omán: Hajrá Vida Róza

Nagy Bendegúz Európa Kupa győztes! Következő

Nagy Bendegúz Európa Kupa győztes!