Siófok  7.5  •  4.1 kn       

Keszthely  5.9  •  5 kn       

Balatonfüred  7.1  •  3.5 kn       

Balatonboglár  6.1  •  4.9 kn       

Orfű  •  0 kn       

Velencei-tó  5.5  •  5.6 kn       

Tiszafüred  8.2  •  9.4 kn       

Mályi-tó  5.6  •  7.8 kn       

2024. március 29., péntek

Megújult a balatoni viharjelzés

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A tavat három medencére osztották, így pontosabb, és területre szabott előrejelzést tudnak adni. Fonyód-Bélatelepen és Balatonlábdihegyen új fix viharjelző állomásokat építtettek, és ezeket 14 mobil viharjelző állomással egészítették ki.

Megújult a balatoni viharjelzés

Az informatikai-technikai fejlesztéssel az újabb szoftverekkel a fényjelző rendszert alkalmassá tették arra, hogy a három medencére történő felbontást a vezérlő központból gyorsan és egyszerűen meg lehessen tenni. A viharjelző állomások nem csak jeleznek, hanem a környezetükről adatokat (Pl.: a szél irányáról, sebességéről, csapadékról, illetve vízhőmérsékletről.) szolgáltatnak. A távfelügyelet révén bármilyen meghibásodásra azonnal reagálhatnak.

A meteorológiai fejlesztés akár 1 km térbeli felbontást is lehetővé tesz. Ennek köszönhetően a Balaton térségére jellemző szélviszonyokat, pontosan mutatja. Az északnyugati áramlásnál és a hideg levegő betöréseknél gyakran markáns különbségek jöhetnek létre, főleg a Balaton-felvidék miatt, illetve attól függően, milyen hosszú pályán fúj a szél a tó felett. Ilyenkor leginkább Balatonmária térségében tapasztalhatóak a legerősebb széllökések.

Mindez nem nyújt több biztonságot, ha nem tudjuk, hol vannak, és mit jeleznek a viharjelzők.
Ezt a célt szolgálják az új viharjelző táblák. A viharjelzés a közelgő veszélyekre figyelmeztet. A tábla célja, hogy az adott helyen értelmezhessék a strandolók, a vizibiciklizők, a horgászok, a csónakázók, a szörfözők, és a vitorlázók a viharjelző jelzéseit.

Forrás: Kapospont

Tramontana Sennebogen Kupa 2012 Előző

Tramontana Sennebogen Kupa 2012

Flottabajnokságra készülnek a dragonok Következő

Flottabajnokságra készülnek a dragonok