Siófok  12.7  •  11.8 kn       

Keszthely  13.9  •  3 kn       

Balatonfüred  12.1  •  11.5 kn       

Balatonboglár  14.1  •  9.1 kn       

Orfű  14  •  6 kn       

Velencei-tó  12.7  •  9.9 kn       

Tiszafüred  13.8  •  6.9 kn       

Mályi-tó  9.5  •  7.1 kn       

2024. április 20., szombat

Új vitorláskönyv az alapokról mindenkinek

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Olvastam egy könyvet, amely hivatalosan optimistes gyerekeknek, szüleiknek és edzőiknek iródott.

Új vitorláskönyv az alapokról mindenkinek

Olvastam és azt kell mondjam, hogy ez mindenkinek való, aki vitorlázik és versenyezni is szeret vagy szeretne! Nem szoktam könyvajánlókat írni, de most megteszem. Nem fizetett hirdetésként, felkért cikként, hanem mert olvastam.

Én az elmúlt tíz évben három angol vagy amerikai vitorlás könyvet fordítottam magyarra. Mindegyiknek „vitorlás kézikönyv” volt a címe. Hihető vagy sem, de egyikből sem lehet olyan hasznos gyakorlati tudásanyagot meríteni, válaszokat kapni alapvető hajóvezetési, hajóbeállítási és versenytaktikai kérdésekre, mint ebből a 83 oldalas, A5 méretű nagyon praktikusan kötött kis könyvből. Nem túlzok!

Címe: „Az Opti oktatás titkai”. Ám a tartalma ennél sokkal több! 

Nem számít, hogy az írásban szereplő gondolatok egy ailg két és félméteres kis hajóval vitorlázó gyerekeknek, szüleikhez vagy edzőikhez szólnak. Legfeljebb nincs a mondandó megbonyolítva mindenféle extra vitorlákkal, a lényeget esetleg elfedő dolgokkal.

Gyakran beszélgetek vitorlázókkal, akik nem gyerekkorukban, nem kishajóban tanulták az alapokat. Olykor előadást tartok, vagy csak kérdeznek, mert tudják, hogy régóta vitorlázom és versenyzem. Nem egyszer olyan kérdésekkel találkozom a Balatonon vagy az Adrián egyformán, amelyekről magamtól nem beszéltem volna, mert nem is gondoltam, hogy mondani kell, hisz nekem, aki kishajóval tanultam vitorlázni, annyira egyértelmű a válasz. De annak, aki a hajó varázsától megfogottan felnőtt fejjel, de komoly, igazán hozzáértő segítség nélkül lelkesedésből csipegeti fel a tudást, olykor meglepően fontos dolgok maradnak ki. Pedig szükségesek ahhoz, hogy a kép összeálljon egy rendszerbe, és az összefüggések felismerése hirtelen egyszerűvé és egyértelművé tegye az amúgy kusza és bonyolult infóhalmazt. 

Előnye a könyvnek, hogy irója Hodács Attila gyerekeket oktat és készít fel a versenyzésre. Nekik egyszerűen és tisztán kel magyarázni, hogy a lényeget tanulják. Ráadásul gátlások nélkül kérdeznek. Így a velük foglalkozó hamar megtanulja, hogyan fogalmazzon és rendszerezzen. Márpedig ez felnőttek esetében is hasznos. Nem vagyunk mi okosabbak a gyerekeknél, csak megtanultunk mellébeszélni, és sok felesleges kacattal a lényeget elfedve önmagunkat meghülyíteni, majd mindezt felvett viselkedésformákkal palástolni.

Ezért egy pillanatra hagy „szóljak ki” a sorok közül, hogy súgjak valamit: Figyelj! Ha vitorlázol, versenyzel, bármilyen hajóval, de kétségeid, kérdéseid vannak, nem szívesen bevallott lyukak a tudásodban, akár versenyzésről, akár hajóvezetésről vagy taktikáról, vedd meg ezt a könyvet! A benne olvasható infók alapok, és nagyon jól rendszerezettek. Azt is elhelyezi a nagy képben, amit valójában már tudsz, csak nem összefüggéseiben. Lehet, csak azzal, hogy hozzátesz egyetlen apró plusz információt a halomhoz, vagy csak egymás mellé teszi a fontosakat, de segít! Vedd meg a gyereknek – vagy mintha gyereknek vennéd –, de mielőtt kiadnád a kezedből olvasd el! Hasznodra lesz, még ha tőkesúlyos nagy hajóval vitorlázol is!

A könyv angolul iródott, hiszen a világ 87 országában terjeszti a holland központú Optiparts, kifejezetten Optimist felszerelésekkel, alkatrészekkel, ruházattal és minden a kis hajóval kapcsolatos dologgal kereskedő cég. A címe „The Secrets of Opti Coaching”.

Ez nem hátránya a könyvnek, hanem az angolul akár csak alapfokon tudóknak már előny. Egyrészt ez a hajózás nemzetközi nyelve, tehát a gyerekeknek, kísérőiknek, edzőiknek használni kell, ha valaha is nemzetközi versenyen vennének részt. Ráadásul nem anyanyelvű angol írta, hanem olyan, aki jól ismeri a nyelvet, és angol anyanyelvűeket is oktatott, de ő maga nem angol. Vagyis a nyelvezete tiszta és nagyon érthető, a lehetőségekhez mérten nincs megkavarva bonyolult szóhasználattal. 

Ha visszautalhatok a vitorlás könyv fordításaimra: akadt köztük olyan, amelynek a nyelvezetéből érezhetően szinte minden fejezetét más írhatta, bár egy szerző jegyezte. Egyik másik résznél, a hajam hullott ki, mire megértettem, mit akar kifejezni a szerencsétlen, aki megfeledkezett arról, hogy nem a haverjának ír a helyi klub bárpultjánál...

Tehát Hodács Attila könyvéből még hasznosan tanulhatunk „vitorlás angolul” is.

Attila régi jó ismerősöm, még inkább az édesapja Hodács Lajos. Nagyra becsülöm mindkettőjüket. Lajos – más egyebek mellett – a világ egyik legjobb Optimist építője. Hajóival többen nyernének, ha jobban ismernék, vagy elhinnék itthon is, hogy a HOOK ópék milyen jók. De azért így is akad bőven bajnoki, sőt friss Európa-bajnoki cím a tarsolyában. Fia, Attila persze kiskorában kezdett versenyezni. Házikoszton és házi Optimisten felnőve lett sikeres versenyző, majd gyerekekkel foglalkozó edző. Hazai eredmények és bajnoki címek után járt és dolgozott túl az Óperencián, majd Amerikából hazatérve most újra itthon oktat. 

Időközben írta ezt a kis könyvet, amely már itthon is kapható. 2008-ban kezdte el gondolatait, tapasztalatait papírra vetni, ha netán egy időre el kéne szakadnia az edzősködéstől, akkor később, például a gyerekei révén visszakerülve majd emlékezzen mindenre. Szerencsére edző maradt azóta is, folyamatosan. Most újra Fűzfőn dolgozik. 

A kézikönyv a hajóbeállítástól, hajóvezetéstől kezdve, az ábrákkal illusztrált praktikus bójás és bója nélküli gyakorlatokon keresztül taktikai és stratégiai tanácsokig is eljut. Ezek mellett nevelési fázisokkal, hajóvezetési hibákkal és vásárlási tanácsokkal kapcsolatos eszmefuttatások olvashatóak benne. Újdonsága a többi szakirodalmi anyaghoz képest, az egyes témák megközelítése. Nem pusztán leírja egy-egy gyakorlat lényegét, végrehajtását és tanításának módját, hanem azt is tárgyalja, hogy milyen valós, versenyzés során előforduló probléma jó megoldására készít fel. A felvázolt problémák és megoldások pedig teljes mértékben valósak. Nem csak optimisteseknek!

Ha a sok fordítás után írnék egy vitorlás könyvet, praktikusan el kéne lopnom ennek az optimistes kézikönyvnek a szerkezetét. Lefordítani tiszta, világos megállapításait, aztán már csak kevés kiegészítéssel és sok hablattyal elrejtve a plágiumot kész is lenne egy, a vitorlás hajókezelés és versenyzés alapjait mindenkinek tanító komoly könyv. 

A könyv beszerezhetőségéről info található a www.hodacs.hu oldalon, illetve kapható a Budapest Boat Show-n a Jóhajó standján.

Ruják István
Célegyenesben a Boat Show előkészületek Előző

Célegyenesben a Boat Show előkészületek

Egy beváltott ígéret Következő

Egy beváltott ígéret