Siófok  28.3  •  6.3 kn       

Keszthely  25.9  •  10 kn       

Balatonfüred  27.4  •  1.7 kn       

Balatonboglár  27.8  •  5 kn       

Orfű  30  •  4 kn       

Velencei-tó  30.1  •  4.2 kn       

Tiszafüred  26.7  •  10.7 kn       

Mályi-tó  26.8  •  10.6 kn       

2024. június 20., csütörtök

Öt perc Haranghy Csabával az MVSZ elnökével

Öt perc Haranghy Csabával az MVSZ elnökével

Öt perc Haranghy Csabával az MVSZ elnökével

Amikor tavaly január 26-án, az előző elnökség lemondása miatt összehívott rendkívüli közgyűlésen megválasztottak a Magyar Vitorlás Szövetség elnökének ezt mondtad: A legfontosabb teendőmnek a szövetség feszültségmentesítését tartom. Sikerült?

Többnyire sikerült, de most egy nyugodt időszak után újraindultak a súrlódások. Akkor azt gondoltam, hogy könnyebb lesz. Nem is a feladatok, hanem a széttartó érdekek egybe csatornázása a nehéz. Az a helyzet, hogy minden sportágban, de a vitorlázásban különösképpen, erős egyéniségek a versenyzők, de a klubvezetők, edzők, bizottsági tisztségviselők is. Tulajdonképpen a legnehezebb feladatom annak a folyamatos megszervezése, hogy az erők, az energiák a fontos célok mentén egy irányba mutassanak. Ez nem könnyű, sok idő és erőfeszítés az ára.

Idén októberben menetrend szerinti, rendes tisztújítás lesz a Szövetségben. Nem csak az elnökség tagjainak, az elnöknek, de a bizottságvezetőknek és a bizottsági tagoknak is újra meg kell méretniük magukat a tagság előtt. Újra indulsz az elnöki pozícióért?

Erre a kérdésre hadd válaszoljak az olimpia után. Az idei olimpia nagyon fontos a sportágunknak, ez nyilvánvaló. Éremesélyünk van, pontszerzési esélyünk van, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy a feltételek adottak legyenek a jó szerepléshez. Az eredmény valamiképpen a jelenlegi szövetségi vezetést is minősíti majd. Ha már szóba került az olimpia, egy kérésem hadd legyen a magyar vitorlázókhoz: jó lenne egy kis nyugalom és béke az olimpia végéig. Nem akarok konkrét példákat kiemelni, de a közösségi médiában gyakran egy-egy igazán pozitív hír kapcsán is megjelenik néhány negatív, vagy vitatkozó vélemény. Még az is lehet, hogy az illetőnek igaza van, de ahogy egy torna gyakorlat vagy egy úszódöntő előtt elcsendesül a nézőtér, a sportágunk berkeiben is jó lenne legalább az olimpiáig egy kis csend. Hagyjuk az olimpia utánra a tisztújítást megelőző vitákat is, lesz rá mód akkor is.

Tisztújítás lesz a World Sailingnél, idén novemberben és az Európai Vitorlás Szövetségnél, jövő áprilisban. Van-e arról valamilyen elképzelésed, hogyan lehetne növelni a magyar érdekek képviseletét ezekben a szervezetekben?

A World Sailingben pillanatnyilag két magyar önkéntes dolgozik, a bizottságokban több nemzetközi minősítést szerzett sportszakemberünk van. Mindenben támogatjuk őket, hogy folytathassák a munkájukat. Jó lenne új arcokat bevonni ilyen feladatokra. Nem tartanám szerencsésnek, ha kijelöléssel vagy fű alatti lobbizásokkal keresnénk a nemzetközi pozíciókra új embereket. A World Sailingnél például már június végén elkezdik a jelölések összegyűjtését. Ezért az én személyes elképzelésem az, hogy akiben van ambíció és szaktudás valamilyen területen erre a munkára, jól beszél nyelveket és akár még szövetségi költségtérítés nélkül is vállalni tudja a nemzetközi munkával járó feladatokat, az egy életrajzzal és egy motivációs levéllel keressen meg.

Június 22 - 23: Ezüst Szalag Balatonföldváron! Előző

Június 22 - 23: Ezüst Szalag Balatonföldváron!

Gyerekek ússzák át a Balatont hosszában Következő

Gyerekek ússzák át a Balatont hosszában