Siófok  21.6  •  6.3 kn       

Keszthely  22.9  •  9 kn       

Balatonfüred  21.3  •  7.8 kn       

Balatonboglár  21.6  •  7.2 kn       

Orfű  24  •  10 kn       

Velencei-tó  21.1  •  5 kn       

Tiszafüred  22.8  •  2.2 kn       

Mályi-tó  21.7  •  3.8 kn       

2023. június 04., vasárnap

Felmérőképzést tartott a World Sailing Balatonfüreden

Felmérőképzést tartott a World Sailing Balatonfüreden

A program formába öntését követően a bizottság 2021 tavaszán nemzetközi felmérői vizsgákat akkreditált abból a célból, hogy Magyarország első, nemzeti szinten minősített felmérői megkezdhessék tevékenységüket.

A Versenyek Tisztségviselőinek Bizottsága 2020-as őszi megalakulása óta kiemelt figyelmet fordít az MVSZ felmérői programjának elindítására és gondozására.

A program formába öntését követően a bizottság 2021 tavaszán nemzetközi felmérői vizsgákat akkreditált abból a célból, hogy Magyarország első, nemzeti szinten minősített felmérői megkezdhessék tevékenységüket. A felmérők feladata, hogy a vitorlássportban használt felszereléseket a szabályoknak való megfelelés szempontjából ellenőrizzék, és így biztosítsák a technikai sportágban használt eszközök biztonságát és minőségét.

A felmérői program elindításával párhuzamosan, az MVSZ a bizottság kezdeményezésére a World Sailinghez nyújtott be pályázatot, hogy egy International Measurers’ Clinicet tartsanak Magyarországon. A nemzetközi résztvevők számára is nyitott képzés tervezett dátumait a járványhelyzet miatt többször halasztani kellett. A két szervezet közötti hatékony szakmai kapcsolattartás eredményeképpen a képzés még a 2022. évi versenyszezon elején, június 4-5-én, nyolc magyar és öt külföldi (köztük görög, horvát és olasz) résztvevővel valósulhatott meg.

A clinic 12 órás elméleti és kétórás gyakorlati szakaszból állt, amely során a résztvevők a World Sailing Felszerelési szabályain (The Equipment Rules of Sailing) keresztül kaptak bevezetést a felmérés tevékenységébe és a felmérők szerepébe, valamint megismerték a vitorlák, a hajótest és a rudazatok alapvető mérési eljárásait. A Balatonfüredi Yacht Club ideális helyszínt biztosított a program megvalósítására, a résztvevők a gyakorlati fogásokat a magyar vizeken is népszerű 29er felszereléseken próbálhatták ki. A képzést Dimitris Dimou, a nemzetközi felmérők képzési programjának vezetője tartotta, helyi tanácsadóként pedig Magyarország két nemzetközi felmérője, Csernussi Gábor és Hegymegi László segítette önkéntes tevékenységével a felmérőjelöltek mentorálását.

A clinic tematikájával azt a tartalmat fedi le, amelyet a World Sailing egy színvonalas nemzeti felmérői program szintjének ítél meg. Bízunk abban, hogy azok a magyar sporttársak, akik ezen a képzésen sajátították el a felmérői tevékenység alapjait, a megszerzett tudásukat kamatoztatva, a jövőben az osztályszövetségekkel és más tapasztalt felmérőkkel együttműködve segítik a versenyrendszer fejlesztését, valamint ismereteik felhasználásával újabb érdeklődőknek adják tovább a felméréshez szükséges szakmai tudást. A Versenyek Tisztségviselőinek Bizottsága jelenleg azon dolgozik, hogy a képzés akkreditálásával újabb felmérői minősítéseket adhasson ki, és a friss felmérők már a 2022. évi szezon (akár jelentős nemzetközi) versenyeinek felszerelés-ellenőrzései során alkalmazhassák ismereteiket, valamint a versenyeken kívül további gyakorlatot szerezhessenek felmérések lebonyolításában, osztályszabályok fejlesztésében.

A beszámolót Böröcz Bence, a VTB elnöke készítette.

Fotó: Szántó Áron 

Csaták a vízen, élmények a parton – Ismét Keszthelyen találkoztak a Túravitorlázók Előző

Csaták a vízen, élmények a parton – Ismét Keszthelyen találkoztak a Túravitorlázók

Ismét vízre szálltak az iskolások - Sikeres volt az idei GoBoating nap Következő

Ismét vízre szálltak az iskolások - Sikeres volt az idei GoBoating nap