Siófok  23.9  •  3.7 kn       

Keszthely  22.1  •  2 kn       

Balatonfüred  23.4  •  7 kn       

Balatonboglár  23.3  •  2.3 kn       

Orfű  20.2  •  3.1 kn       

Velencei-tó  22.2  •  2.6 kn       

Tiszafüred  22.1  •  6 kn       

Mályi-tó  20.7  •  5 kn       

2021. július 29., csütörtök

Újabb szóló óceán átevezésre készül Rakonczay Gábor egy SUP – al

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Újabb szóló óceán átevezésre készül Rakonczay Gábor egy SUP – al

Újabb szóló óceán átevezésre készül Rakonczay Gábor egy SUP – al

Két óceánátevezés, négy óceán átvitorlázás, több száz kilóméteres ultrafutások, Grönland átkelés és Déli – sark expedíció után Rakonczay Gábor visszatér az óceánra, egy minden téren megalkuvások nélküli és az emberi teljesítőképesség határait feszegető kihívással.

A páros óceán átevezés (2007, 51 nap) és a szóló óceán átkenuzás (2012, 77 nap) után többször is felmerült a kérdés, hogy mi lehet az a minimális felület, amin még emberi erővel meg lehet kísérelni az óceán átkelés?

A válasz pedig sokkal kézenfekvőbb, mint gondolnánk, és napjaink legegyszerűbb, valamint legismertebb vízi eszközében a SUP – ban (Stand Up Paddle) keresendő. A SUP vagyis az álló evezéssel meghajtott szörfdeszka ugyanis olyan minimális felület, ami kabin és bármilyen védelmet jelentő kialakítás nélkül igazán komoly kihívássá teszi az amúgy sem egyszerű óceán átkelést. Ez egy tökéletes eszköz egy klasszikus kompromisszumok nélküli expedícióra.

Adja magát a kérdés hogy: lehetséges - e egy SUP – al átkelni az Atlanti Óceánon?

„Amikor a világ első, és ez idáig egyetlen óceán átkenuzására készültem, gyakori volt ez a kérdés, hogy lehetséges – e? Én úgy látom, hogy ha valamit, még világszinten is, de nem valósítottak meg, az csak annyit jelent, hogy még nem valósították meg. Semmi többet. Viszont előbb – utóbb jön valaki és megvalósítja. Az eddigi hat óceán átkelésem tapasztalatával pontosan tudom, hogy ténylegesen minden téren a határokat feszegető kihívás, ugyanakkor kellő elszántsággal, bevállalós és precíz munkával kivitelezhető. Mondhatjuk azt is hogy egy végletekig kiélezett brutális utazásra indulok, ahol igazán embert próbáló környezetben, átadva magam a természetnek, a mentális felkészültségem, és a magány kezelése határozza meg szó szerint a mindennapi túlélést. Csak az óceán, a deszkám, az evezőlapátom, és én. Minimális eszközökkel, a maximális kalandért”.

Rakonczay Gábor:

Kétszeres Guinness világrekorder és hatszoros óceánátkelő magyar hajós, az amerikai Év Kalandja Díj és a Magyar Formatervezési Díj tulajdonosa. 3 könyv szerzője és eddig 5 országban, több mint 150 ezer ember hallotta már célmegvalósítással kapcsolatos előadásait. Tavaly januárban érkezett vissza az Antarktisz - ról, ahol 44 nap alatt 900 km – t gyalogolva három társával együtt első magyarként elérte a Déli – sarkot. Ultrafutóként rendszeresen teljesít ultramaratoni távokat, mint a 680 kilóméteres országfutás, vagy a tengerszintről a Mont Blanc – ra felfutás.

A SUP – ról:

5,5 méter hosszú 1,5 méter széles amely 1,5 tonna felhajtóerővel rendelkezik. A test speciálisan erre az útra épített airex epoxy üvegszál laminát. A SUP az Old Benoni nevet kapta, amelyet Rakonczay Gábor saját maga épített.

Az rekordkísérletről:

Útvonal: Grand Canaria – Antigua

Táv: 5200 km

Tervezett indulás: 2020.01.20

Tervezett idő: 55 – 65 nap

Tokióban a Magyar vitorlázók minden idők legjobb eredményét fogják produkálni Előző

Tokióban a Magyar vitorlázók minden idők legjobb eredményét fogják produkálni

A BYC és a TVSK nyerte a klubrangsorokat 2019 - ben Következő

A BYC és a TVSK nyerte a klubrangsorokat 2019 - ben